Νέο... παραλήρημα από την Αγκυρα για την παροχή ασύλου

Νέο... παραλήρημα από την Αγκυρα για την παροχή ασύλου23.08.2018Παρασκήνιο

Προκαλεί και απειλεί η Τουρκία μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να απορρίψει την έφεση που άσκησε η ελληνική κυβέρνηση στην παροχή ασύλου σε έναν από τους οκτώ αξιωματικούς οι οποίοι κατηγορούνται για το πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταγγέλλει την Ελλάδα για παραβίαση

των διεθνών υποχρεώσεών της αναφορικά με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και μιλάει για παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης για το καθεστώς των προσφύγων, ενώ λίγες ώρες πριν σε ένα παραλήρημα κατά της Ελλάδας ο εκπρόσωπος του κόμματος ΑΚΡ χαρακτήρισε την απόφαση του ΣτΕ «σκάνδαλο».

Το θέμα των Τούρκων αξιωματικών φαίνεται πως εξακολουθεί να «καίει» την Αγκυρα και το καθεστώς Ερντογάν και σε κάθε δικαστική εξέλιξη που ικανοποιεί τις επιδιώξεις τους υπάρχει μπαράζ απειλών προς την Ελλάδα. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως το ΣτΕ υπέγραψε μια άλλη σκανδαλώδη απόφαση για έναν από τους ενόχους της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Συνέχισε σε επιθετικό ύφος και μίλησε για παραβίαση διεθνών υποχρεώσεων και αποφάσεων που προσβάλλουν τη συνείδηση του τουρκικού έθνους.

Απειλή

Κατέληξε, μάλιστα, με την απειλή ότι οι ελληνικές Αρχές δεν πρέπει να επιτρέψουν άλλο στη χώρα τους να παράσχει ένα ασφαλές καταφύγιο στους πραξικοπηματίες, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τη δικαστική κρίση τους, παραβιάζοντας ακόμη και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας.

Λίγες ώρες νωρίτερα, σε ένα ντελίριο μέσω twitter, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προστατεύει τους πραξικοπηματίες: «Οι πραξικοπηματίες είναι οι πιο επικίνδυνοι εχθροί του έθνους και του κράτους μας. Η ελληνική Δικαιοσύνη παίρνει το μέρος των εχθρών μας με αυτή την απόφαση». Επισήμανε επίσης: «Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε αγώνα εναντίον των πραξικοπηματιών και της τρομοκρατίας».

Προκλητικός και απειλητικός εμφανίστηκε και ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, υπενθυμίζοντας την καταστροφή της Σμύρνης. Σύμφωνα με τον Μπαχτσελί, η απόφαση είναι μια συμπεριφορά που δεν είναι καλή από την πλευρά της Ελλάδας. «Ελπίζω να μην ξεχάσουν την 9η Σεπτεμβρίου ύστερα από τέτοιες συμπεριφορές» ανέφερε.

Σε σχόλιό του ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε τις αντιδράσεις της Τουρκίας αθεμελίωτες και κάλεσε τους αξιωματούχους της γειτονικής χώρας να κατανοήσουν ότι η λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα ακολουθεί τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα