Νέο χαράτσι υπέρ τραπεζών με ντιρεκτίβα από Βρυξέλλες

Νέο χαράτσι υπέρ τραπεζών με ντιρεκτίβα από Βρυξέλλες30.05.2019Οικονομία

Πρόσθετες χρεώσεις (που θα αγγίζουν το 100%) για όσους κάνουν αναλήψεις από ΑΤΜ άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων

Νέο χαράτσι των τραπεζών στους πελάτες τους με ντιρεκτίβα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οσοι κάνουν αναλήψεις από ATM

άλλων τραπεζών θα υπόκεινται πλέον σε επιπρόσθετες χρεώσεις, με την αύξηση να είναι της τάξης του 100%. Η νέα χρέωση βασίζεται στον Κανονισμό 924/2009 της Ε.Ε., που ορίζει ότι οι τράπεζες υποχρεούνται να εφαρμόζουν ενιαία τιμολόγηση στους πελάτες τους οπουδήποτε στην Ευρώπη.

Ετσι, από τα μέσα Ιουλίου, πιθανότατα από τις 20 του μηνός, οι τράπεζες προχωρούν σε καθολική εφαρμογή του καθεστώτος που ισχύει από το καλοκαίρι του 2018 για τη χρήση ελληνικών ΑΤΜ από πελάτες τραπεζών του εξωτερικού. Αυτήν τη στιγμή, όταν κάποιος σηκώνει χρήματα με κάρτα από ATM άλλης τράπεζας από αυτήν, στην οποία τηρεί λογαριασμό, χρεώνεται περίπου με 1 ευρώ.

Πλέον, από τις 20 Ιουλίου το ύψος των χρεώσεων θα κινείται από 2 έως 3 ευρώ. Η χρέωση θα διαμορφώνεται ανάλογα με το ποσό της ανάληψης αλλά και την τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζει κάθε τράπεζα.

Καθ' όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς πραγματοποιήθηκαν συνολικά στις Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές, όπως ονομάζονται στα ελληνικά τα ΑΤΜ, 15.300.000 συναλλαγές και μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ εκκαθαρίστηκαν 267.610.000 συναλλαγές (μεταφορές-κινήσεις κεφαλαίων, επιταγές, συναλλαγές σε ΑΤΜ, συναλλαγές σε POS, άμεσες χρεώσεις). Προς το παρόν στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες χρεώσεις για πληρωμές που γίνονται μέσω ΑΤΜ, όπως είναι, για παράδειγμα, οι πληρωμές λογαριασμών (π.χ., ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τηλέφωνα), η αποστολή εμβασμάτων κ.ά.

Η εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού προφανώς σχετίζεται με το υψηλό κόστος συντήρησης του δικτύου των ATM (συντήρηση, κόστος εφοδιασμού, χρηματαποστολές, αποκατάσταση από βανδαλισμούς), αλλά και με την επιδιωκόμενη αύξηση των εσόδων των τραπεζών μέσω της αύξησης των προμηθειών.

Συζητήσεις

Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μελετούν να χρεώνουν τους πελάτες τους και για την ανάληψη μετρητών. Η συζήτηση για την υπόθεση «χρέωση των αναλήψεων» έχει αρχίσει ήδη και απασχολεί έντονα τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, και όπως παρατηρούν τραπεζικά στελέχη οι μεν κυβερνήσεις πιέζουν να υπάρχουν ΑΤΜ παντού για τη διευκόλυνση των καταναλωτών, ενώ, από την πλευρά τους, οι τραπεζίτες αντιτείνουν ότι κάτι τέτοιο στις σημερινές οικονομικές συνθήκες είναι ασύμφορο.

Την ίδια στιγμή, η επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες συνεχίζεται με το σταγονόμετρο. Από τις αρχές του 2019 οι συνολικές καταθέσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν αυξηθεί μόλις 1,9 δισ. ευρώ, από 132,751 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο στα 134,692 δισ. στα τέλη Απριλίου. Οι πολίτες δεν αποταμιεύουν τόσο λόγω οικονομικής δυσπραγίας όσο και υπό τον φόβο κατασχέσεων, λόγω οφειλών σε κράτος και τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα