Μυστικότητα στην ΠΓΔΜ μετά το Συμβούλιο των Αρχηγών

Μυστικότητα στην ΠΓΔΜ μετά το Συμβούλιο των Αρχηγών29.01.2018Πρόσωπα

Αισιοδοξία Ζάεφ για συναίνεση

Χωρίς να αποκαλυφθεί ποια θα είναι η στάση των Σκοπίων έναντι του ονόματος και της αλλαγής του Συντάγματος που απαιτείται προκειμένου να αρθεί ο αλυτρωτισμός σε βάρος της Ελλάδας έγινε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στη γειτονική

χώρα.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ (φωτό) εξέφρασε την αισιοδοξία του για εθνική συναίνεση, αλλά την ίδια στιγμή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει στη σκληρή γραμμή και τονίζει: «Είμαστε η “Μακεδονία” και δεν πρόκειται να αλλάξουμε ούτε όνομα ούτε Σύνταγμα».

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων κράτησε περίπου έξι ώρες και, όπως είπε ο κ. Ζάεφ, «παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι προτάσεις του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και στη συνέχεια ανταλλάξαμε απόψεις για τις συνομιλίες που είχα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα». Συμπλήρωσε ότι «η όλη διαδικασία απαιτεί αφοσίωση και πολιτική υπευθυνότητα, με στόχο την οικοδόμηση εθνικής συναίνεσης». Σημειώνεται πως αύριο και μεθαύριο ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς επισκέπτεται την Αθήνα και τα Σκόπια.

Στην ίδια γραμμή με τον Ζ. Ζάεφ ήταν και οι δηλώσεις των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών, με τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι να αναφέρει ότι οι προτάσεις του Νίμιτς «είναι λίγο πολύ γνωστές στην κοινή γνώμη». Τη σκληρή γραμμή του VMRO εξέφρασε ωστόσο ο αντιπρόεδρος Αλεξάνταρ Νικολόσκι, δηλώνοντας ότι η παράταξή του δεν αποδέχεται καμία αλλαγή στο Σύνταγμα και θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να λέγεται «Μακεδονία».

Keywords
Τυχαία Θέματα