Μόνο με νόμο μπορεί να καταργηθεί η 13η σύνταξη
«Αποτελεί μόνιμη παροχή» υπενθυμίζει ο Αλέξης Μητρόπουλος και τονίζει ότι μπορεί να ακυρωθεί μόνο από τη Βουλή
Μόνιμη -και όχι έκτακτη- παροχή αποτελεί το επίδομα που «βαπτίστηκε» τον περασμένο Μάιο «13η σύνταξη» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισημαίνει η ΕΝΥΠΕΚΚ, με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες περί ενδεχόμενης
«Επειδή τον τελευταίο καιρό κυβερνητικά στελέχη σε διάφορους τόνους, ακόμη και ο πρωθυπουργός, υποστηρίζουν ότι δεν ισχύει πια η “13η σύνταξη'' κατά τον στρεβλό, πράγματι, τρόπο που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, της οποίας επικεφαλής είναι ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος. Διευκρινίζεται προς κάθε αρμόδιο ότι «με το άρθρο 120 του ν. 4611/2019 έχει θεσπιστεί η ''13η σύνταξη'' σε μόνιμη βάση, ως παροχή δηλαδή διαρκείας, σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους ή τους κληρονόμους, ακόμη και στους δικαιούχους του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων».
Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, «για όσους το αγνοούν ή εθελοτυφλούν παρατίθεται η διάταξη του άρθρου 120 του ν. 4611/2019, όπως έχει ψηφιστεί και όπως ακόμη σήμερα ισχύει και προβλέπει την καταβολή της “13ης σύνταξης'' σε μόνιμη βάση, τον μήνα Μάιο κάθε έτους από το 2019 και εφεξής».
Διάταξη
Συγκεκριμένα, με βάση τη διάταξη αυτή, «στους δικαιούχους κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, στους δικαιούχους προσυνταξιοδοτικής παροχής και τους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία χορηγείται, από το έτος 2019 και για κάθε επόμενο έτος, 13η σύνταξη». Αυτή τη μόνιμη παροχή δικαιούνται όσοι λαμβάνουν σύνταξη ή προσυνταξιοδοτική παροχή την 1η Μαΐου του έτους χορήγησής της, καθώς και όσοι δικαιούνται την καταβολή κύριας σύνταξης ή προσυνταξιοδοτικής παροχής, εφόσον το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα ανατρέχει στην ίδια ημερομηνία. Δικαιούχοι της «13ης σύνταξης» είναι και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.
Σύμφωνα με τον νόμο που βρίσκεται σε ισχύ και, όπως όλα δείχνουν, θα αλλάξει με το επικείμενο σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό, το ποσό της «13ης σύνταξης» καθορίζεται ανάλογα με την ακαθάριστη μηνιαία κύρια σύνταξη ή την προσυνταξιοδοτική παροχή ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ μηνός Μαΐου του έτους χορήγησής της ως εξής: α) Για ποσό έως 500,00 ευρώ, σε ποσοστό 100%, β) από 500,01 έως 600,00 ευρώ, σε ποσοστό 70%, γ) από 600,01 έως 1.000,00 ευρώ, σε ποσοστό 50% και δ) από 1.000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%.
Η ΕΝΥΠΕΚΚ επισημαίνει, επίσης, ότι βάσει του νόμου «η 13η σύνταξη δεν κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης».
Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί κατάργησης αυτής της μόνιμης παροχής, η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη «όχι μόνο να μην καταργήσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση, που, πράγματι στρεβλά, εφήρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση παραβιάζοντας τις παλιές διατάξεις περί “13ης σύνταξης'', αλλά να θεσπίσει εκ νέου ολόκληρη τη “13η σύνταξη'', καθώς και τη “14η σύνταξη'' για όλους τους συνταξιούχους».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δημήτρης Ουγγαρέζος : Σοβαρό τροχαίο για τον παρουσιαστή
- Τουρκικά πολεμικά πλοία πλέουν προς τη Νάξο!
- Δημήτρης Κοντομηνάς: H μάχη της ζωής του
- GNTM 2 wikipedia: Απερίγραπτη γκάφα ανακοίνωσαν την νικήτρια
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός 56χρονος που έπεσε στο κενό από μεγάλο ύψος σε πολυκατοικία
- Ακρίτα κατά Σημίτη: Παρέδωσες ψυχρά τον Οτσαλάν – Το Χρηματιστήριο έσκασε στα χέρια σου
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Άνδρας έπεσε από μπαλκόνι και σκοτώθηκε
- Κόκκινα δάνεια: Ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ που έχουν περάσει σε εταιρείες διαχείρισης
- Αχαΐα: Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός που συνελήφθη μαζί με ιερέα - Η ανακοίνωση της αστυνομίας
- Αχαΐα: Δασκάλα μήνυσε γονέα μαθητή καθώς υποστηρίζει ότι τη χαστούκισε
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimokratianews

- Τελευταία Νέα Dimokratianews
- Μόνο με νόμο μπορεί να καταργηθεί η 13η σύνταξη
- O Σάκης Ρουβάς σε ένα διαφορετικό challenge αγάπης και προσφοράς
- Έξι κορυφαίοι αναβάτες μιλάνε για το μέλλον του Ιπποδρόμου: «Χρονιά ορόσημο το 2019, θα συνεχιστεί η άνοδος το 2020»
- Aυξήσεις σε 450.000 επικουρικές!
- Βιωματικές «Ιστορίες» στον καμβά
- Εμπορική ανακωχή Πεκίνου - Ουάσινγκτον
- Scot-exit, το μεγάλο «αγκάθι» για Τζόνσον
- Χτύπημα στoν καρκίνο του αίματος
- «Εφιάλτης» και ψεύτης ο Κώστας Σημίτης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Μετωπική» φαρμακοβιομηχανιών-υπ. Υγείας: Απέρριψε ο ΣΦΕΕ το σχέδιο για το clawback
- «Παράθυρο» για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020
- Δωρεάν προβολές στην κινηματογραφική Λέσχη Δ. Πολυγύρου
- Άγριες Μέλισσες θάνατος: Συγκλονισμένος ο "Νέστορας" λύγισε on air [vid]
- The Game Awards 2019: Δείτε τους νικητές των βραβείων
- Αποχή των δικηγόρων την Πέμπτη για το «αγωγόσημο»
- Πούτιν - Μέρκελ: Τηλεφωνική επικοινωνία για φυσικό αέριο και Λιβύη
- Σ. Βαρδάκης: Η ΝΔ υλοποιεί όλα τα αντεργατικά μέτρα της τρόικας (ηχητικό)
- Δ.Παπαδημούλης για ελληνοτουρκικά: Χρειάζεται εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την προσφυγή στη Χάγη