Scot-exit, το μεγάλο «αγκάθι» για Τζόνσον

Scot-exit, το μεγάλο «αγκάθι» για Τζόνσον16.12.2019Ειδήσεις

Το αίτημα για δημοψήφισμα αποχώρησης της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί πρόκληση για τον πρωθυπουργό

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Με τις προκλήσεις να είναι πλέον μπροστά σε όλα τα επίπεδα για το Ηνωμένο Βασίλειο, διδάσκοντας πολιτικό πολιτισμό, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκε χθες περιοχές-εκλογικά προπύργια των Εργατικών στη βόρεια Αγγλία.

Στόχος του; Αφενός να ανταποδώσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων που -αν και δεν ανήκουν στους Τόρις- τον βοήθησαν να πετύχει την ιστορική νίκη στις εκλογές της περασμένης Πέμπτης, κι αφετέρου να δεσμευτεί ενώπιόν τους πως σύντομα θα «τρέξει», όλες εκείνες τις απαραίτητες διαδικασίες για την επίτευξη του Brexit στις 31 Ιανουαρίου 2020. 

«Ξέρω πως ο κόσμος μπορεί να άλλαξε τις εκλογικές συνήθειες γενεών για να μας ψηφίσει» είπε ο Τζόνσον στους υποστηρικτές του στο Σέτζφιλντ, μια έδρα με σημαντική συμβολική σημασία, καθώς αυτήν κατείχε κάποτε ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, «ο πιο επιτυχημένος ηγέτης των Εργατικών», όπως μετέδωσε χαρακτηριστικά το Reuters.

«Θέλω ο κόσμος στα βορειοανατολικά να γνωρίζει πως εμείς στο Συντηρητικό Κόμμα, κι εγώ προσωπικά, θα ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη σας» πρόσθεσε ο Τζόνσον. Το Brexit θεωρείται ευρέως πως ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας στις εκλογές, με την υπόσχεση του Τζόνσον να οδηγήσει τη Βρετανία στην έξοδο από την Ε.Ε. έως τις 31 Ιανουαρίου 2020, κερδίζοντας πολλούς πρώην ψηφοφόρους των Εργατικών.

«Τι απίθανο πράγμα κάνατε, αλλάξατε το πολιτικό τοπίο, αλλάξατε το Συντηρητικό Κόμμα για το καλύτερο και αλλάξατε το μέλλον της χώρας μας για το καλύτερο» είπε ακόμη ο Τζόνσον, τονίζοντας πως «πρώτα απ' όλα, για να ανταποδώσουμε αυτή την εμπιστοσύνη, θα υλοποιήσουμε το Brexit».
Χθες, στη σκιά των εξελίξεων και στην αντίπερα -πολιτικά- όχθη, στο στρατόπεδο των Εργατικών, που δεν έχουν συνέλθει ακόμη από το εκλογικό «στραπάτσο» (ο Τζέρεμι Κόρμπιν στην ανοιχτή επιστολή του στη «Sunday Mirror» ανέλαβε ολόκληρη την ευθύνη της ήττας), στη Σκοτία άναβαν... φωτιές.

Εντολή

Με δηλώσεις της στο Sky News η πρωθυπουργός της Σκοτίας και ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας (SNP) Νίκολα Στέρτζον υπογράμμισε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός οφείλει να εστιάσει στην πραγματικότητα και να αναγνωρίσει πως το κόμμα της έχει εντολή για δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία! «Του είπα αυστηρά ότι έχω εντολή να προσφέρω στους ανθρώπους την επιλογή. Επανέλαβε ότι είναι αντίθετος σε αυτό» δήλωσε η Στέρτζον στο Sky News και πρόσθεσε: «Πρέπει τώρα να εστιάσουμε στην πραγματικότητα εδώ, οι εκλογές αυτής της εβδομάδας ήταν μία στιγμή-ορόσημο για τη Σκοτία». Επανερχόμενη στο θέμα λίγες ώρες αργότερα και μιλώντας στο BBC, η Στέρτζον τόνισε πως ο Τζόνσον δεν μπορεί να κρατήσει τη Σκοτία στο Ηνωμένο Βασίλειο παρά τη θέλησή της.

«Αν νομίζει λέγοντας “όχι” ότι τελειώνει το θέμα, τότε θα ανακαλύψει ότι είναι εντελώς και απόλυτα λάθος» είπε χαρακτηριστικά η Στέρτζον στην εκπομπή του BBC «Andrew Marr Show».

Keywords
Τυχαία Θέματα