Εμπορική ανακωχή Πεκίνου - Ουάσινγκτον

Εμπορική ανακωχή Πεκίνου - Ουάσινγκτον16.12.2019Ειδήσεις

Αναστέλλεται η επιβολή δασμών

Σε νέα φάση εισήλθε ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος, αφού το Πεκίνο αποφάσισε να αναστείλει τους σχεδιαζόμενους πρόσθετους δασμούς σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα που επρόκειτο να τεθούν σε εφαρμογή στις 15 Δεκεμβρίου. Οπως ανακοίνωσε χθες η επιτροπή τελωνειακών δασμών του Κρατικού Συμβουλίου, η αναστολή αποφασίστηκε καθώς, την Παρασκευή, Κίνα και ΗΠΑ

συμφώνησαν να ξεκινήσουν με αργά, αλλά σταθερά βήματα μια εμπορική συμφωνία, και συγκεκριμένα, προς το παρόν, τη «φάση ένα» αυτής. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Πεκίνο ελπίζει, στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού, να εργαστεί με την Ουάσινγκτον για να διευθετηθούν καταλλήλως οι κεντρικές ανησυχίες αμφότερων των πλευρών και να προωθηθεί η σταθερή ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση.

Ακύρωση

Το μέτρο ακολουθεί την ακύρωση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ των νέων δασμών που είχε ανακοινώσει για τα κινεζικά προϊόντα. Τα δύο μέρη πρόκειται τώρα να υπογράψουν αυτή τη συμφωνία, η οποία αποτελεί σημαντική πρόοδο στη σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, που μετρά ήδη 21 μήνες.

Επιπλέον των υφιστάμενων τελωνειακών δασμών, ο Τραμπ είχε προηγουμένως απειλήσει να επιβάλει δασμό 15% σε κινεζικές εξαγωγές περίπου 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στις οποίες περιλαμβάνονται ηλεκτρονικά προϊόντα και ενδύματα, ενώ η Κίνα είχε ανακοινώσει πως θα απαντήσει με δασμό 25% στα αμερικανικά αυτοκίνητα και 5% στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, δασμοί που είχαν ανασταλεί νωρίτερα το 2019, σε μια χειρονομία καλής θέλησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα