Μια πλωτή αεροπορική βάση στη Μεσόγειο

Μια πλωτή αεροπορική βάση στη Μεσόγειο12.04.2018Παρασκήνιο

Ενώ η ένταση κλιμακώνεται μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας και ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής απάντησης στη φερόμενη επίθεση με χημικά στην Ντούμα της ανατολικής Γούτα, οι ΗΠΑ έστειλαν στη Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman» μαζί με άλλα επτά πολεμικά πλοία.

Το αεροπλανοφόρο σάλπαρε χθες για τη Μεσόγειο, την ώρα που ανοιχτά της Συρίας καταπλέει από την Τρίτη το αντιτορπιλικό «USS Donald Cook». Το «Harry

S. Truman» θα αντικαταστήσει το αεροπλανοφόρο «USS Theodore Roosevelt» και τον στόλο που το συνοδεύει, καθώς ολοκλήρωσε την τετράμηνη αποστολή του στη Μέση Ανατολή τον προηγούμενο μήνα.

Το «USS Harry S. Truman» είναι ένα γιγάντιο αεροπλανοφόρο που ναυπηγήθηκε το 1996 και δύο χρόνια μετά εντάχθηκε στο δυναμικό του 6ου Στόλου, εκτελώντας από τότε αποστολές στην περιοχή της Μεσογείου και του Περσικού Κόλπου.

Πρόκειται για μια πλωτή αεροπορική βάση με τεράστιο όγκο και εκτόπισμα. Εχει ύψος όσο ένα κτίριο 24 ορόφων, κινείται με τέσσερις προπέλες που αναπτύσσουν ταχύτητα 30 κόμβων χάρη στους δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες του, έχει μήκος 333 μέτρα και πλάτος 78 μ., ενώ η έκταση του καταστρώματός του ξεπερνά τα 4,5 στρέμματα.

Εχει δυνατότητα μεταφοράς 80 μαχητικών αεροσκαφών, 3.500 μελών πληρώματος και άλλων 2.500 ατόμων, που αποτελούν το πλήρωμα και τους τεχνικούς των πολεμικών αεροσκαφών, ενώ διαθέτει τεχνολογία απόκρυψης (stealth) που το κάνει αόρατο από τα ραντάρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα