Μέρκελ: Φταίνε οι άλλοι (τρεις) για το αδιέξοδο

Μέρκελ: Φταίνε οι άλλοι (τρεις) για το αδιέξοδο22.11.2017Πρόσωπα

Η καγκελάριος παίζει το χαρτί της σταθερότητας με την ίδια στο τιμόνι και προτιμά νέες εκλογές αντί μειοψηφικής κυβέρνησης

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Καμία διάθεση αυτοκριτικής δεν έχει δείξει η καγκελάριος της Γερμανίας, ενώ το παιχνίδι των αλληλοκατηγοριών συνεχίζει αμείωτο στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Η Ανγκελα Μέρκελ

αποποιήθηκε κάθε προσωπική ευθύνης αναφορικά με την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας σε τηλεοπτική εμφάνισή της πως δεν διέπραξε λάθη στις επαφές της με τους Φιλελευθέρους, τους Πρασίνους και τους Χριστιανοκοινωνιστές.

Αφησε ωστόσο αιχμές σχετικά με τη στάση των Φιλελευθέρων, καθώς επανέλαβε πως «βρισκόμασταν στην τελική ευθεία για τον συνασπισμό “Τζαμάικα”», προτού ο επικεφαλής τους Κρίστιαν Λίντνερ ανακοινώσει την αποχώρησή τους από τις διερευνητικές εργασίες.
Η κάποτε σιδηρά κυρία του Βερολίνου έχει κάνει σαφές πως δεν ενδιαφέρεται για το ενδεχόμενο μιας μειοψηφικής κυβέρνησης και προτιμά μια νέα εκλογική μάχη, στην οποία, όπως δήλωσε, θα έχει ξανά το βλέμμα της στραμμένο στην Καγκελαρία.

«Πιστεύω ότι το μόνο που χρειάζεται η Γερμανία είναι σταθερότητα» είπε παίζοντας το χαρτί της σταθερότητας και ευελπιστώντας πως θα την ταυτίσει στη συνείδηση των Γερμανών με την παραμονή της στην εξουσία. Ακριβώς στο ίδιο μοτίβο κινείται και ο προσωπάρχης της, Πίτερ Αλτμαγερ, που δήλωσε χθες πως μία σταθερή κυβέρνηση είναι σήμα κατατεθέν για τη χώρα, ακριβώς όπως και το «made in Germany».

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ προγραμματίζει με τη σειρά του επαφές με τους ηγέτες των κομμάτων που δυνητικά θα μπορούσαν να ενταχθούν σε μια κυβέρνηση υπό την καγκελάριο, πλην της Ακρας Δεξιάς και της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, με στόχο να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, ενώ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη νέα θέση του, του προέδρου της Bundestag, ζήτησε στα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην Ευρώπη που περιμένει από τη Γερμανία μια αξιόπιστη κυβέρνηση.

Κόντρα στην επικρατούσα αντίληψη των πολιτικών για την αναγκαία σταθερότητα, πάντως, η πλειονότητα των Γερμανών τάσσεται υπέρ της διενέργειας νέων εκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση των τηλεοπτικών δικτύων RTL και n-tv.
Συγκεκριμένα, το 45% τάσσεται υπέρ νέων εκλογών, το 27% υπέρ ενός νέου μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών και το 24% υπέρ κυβέρνησης μειοψηφίας της Μέρκελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα