Μέρες πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ μετά τον πόλεμο μεταξύ Ιβανόφ και Ζάεφ!

Μέρες πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ μετά τον πόλεμο μεταξύ Ιβανόφ και Ζάεφ!14.06.2018Πρόσωπα

«Εμφύλιος» έχει ξεσπάσει σε πολιτικό επίπεδο στα Σκόπια, καθώς υπέρμαχοι και πολέμιοι της συμφωνίας που συνήφθη ανάμεσα στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον Ελληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους και αρκούνται

να συναγωνίζονται στις... προκλήσεις.

Στο μοτίβο αυτό κινήθηκε το χθεσινό διάγγελμα του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος νωρίτερα είχε αρνηθεί να ενημερωθεί από τον Ζάεφ και τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ για τη συμφωνία. «Αυτό που έκανε η Ελλάδα στους Μακεδόνες που ζουν στην Ελλάδα θέλει τώρα να το επαναλάβει με τους Μακεδόνες στη Μακεδονία» είπε ο Σκοπιανός πρόεδρος. Ο Ιβανόφ χαρακτήρισε «ταπεινωτική» τη συμφωνία και έκανε σαφές πως σκοπεύει να έρθει σε καθολική ρήξη με τον πρωθυπουργό της χώρας και να δρομολογήσει την έναρξη μιας νέας πολιτικής κρίσης, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή. «Η συμφωνία παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς» είπε χαρακτηριστικά στο διάγγελμά του ο πρόεδρος των Σκοπίων. Νωρίτερα, ο εθνικιστής πρόεδρος είχε δείξει τις προθέσεις του, όταν δέχτηκε στο γραφείο του μόλις για δύο λεπτά τον Ζάεφ και τον επικεφαλής της Σκοπιανής Δημοκρατίας και αποχώρησε χωρίς να τους αφήσει να τον ενημερώσουν για τη σημαντική εξέλιξη. Οπως ήταν λογικό, το ολιγόλεπτο της συνάντησης προκάλεσε όργιο αντιδράσεων στη μικρή βαλκανική χώρα, που περνά αναμφίβολα περίοδο μεγάλης πόλωσης. Η σκοπιανή κυβέρνηση με μια ανακοίνωση σε οξύ τόνο καταλόγισε στον πρόεδρο τη στείρα άρνησή του να ενημερωθεί και να συζητήσει: «Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ προσπάθησαν να παρουσιάσουν και να συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Ελλάδα για το όνομα, αλλά ο Γκιόργκι Ιβανόφ αποχώρησε από τη συνάντηση και αρνήθηκε να συζητήσει τα οφέλη αυτής της ιστορικής συμφωνίας... Από κει και πέρα, προτρέπουμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ενωθούν και να υποστηρίξουν την ευημερία των πολιτών και την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Τέλος, τονίζεται: «Τώρα οι πολίτες επιτέλους έχουν την ευκαιρία να γράψουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας και κανείς δεν μπορεί να τους εμποδίσει να πάρουν τη σωστή απόφαση για το μέλλον της Μακεδονίας μας».

Θεανώ Καρούτα

Keywords
Τυχαία Θέματα