Διπλή δοκιμασία για την κυβέρνηση!

Διπλή δοκιμασία για την κυβέρνηση!14.06.2018Παρασκήνιο

Η αναμενόμενη πρόταση μομφής της Ν.Δ. «στριμώχνει» τις Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. «Ανω κάτω» και τα υπόλοιπα κόμματα

Φωτιά βάζει στο πολιτικό σκηνικό η συμφωνία για το Σκοπιανό, δοκιμάζοντας τη συνοχή και τις αντοχές συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κατάθεση πρότασης μομφής από τη Ν.Δ. Οι πληροφορίες συγκλίνουν πως το επικρατέστερο σενάριο είναι

να κατατεθεί σήμερα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, δικαιώνοντας το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» που πρώτη είχε αποκαλύψει εδώ και μέρες το ενδεχόμενο πρότασης μομφής, παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το διέψευδε στην τελευταία συνεδρίαση των τομεαρχών της Ν.Δ.

Η κυβέρνηση σήκωσε το γάντι που της έριξε η Ν.Δ. απορρίπτοντας το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας ψήφο εξουσιοδότησης από τη Βουλή για να διαπιστωθεί αν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει τη συμφωνία με τον Ζόραν Ζάεφ και προκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής, σημειώνοντας με νόημα ότι «θα λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία».

Οι υπογραφές

Στη Ν.Δ., σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη συλλέξει τις απαιτούμενες υπογραφές των βουλευτών. Κυρίαρχος στόχος της Ν.Δ. είναι να πιέσει τους Ανεξάρτητους Eλληνες. Oπως τόνισε ο Μάκης Βορίδης, «θα έρθουν ένας ένας οι ΑΝ.ΕΛ., θα υποχρεωθούν να τοποθετηθούν και θα μας πουν αν εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να υπογράψει».

Ο Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε προχθές ότι δεν θα υπονομεύσει την κυβέρνηση, παρά τη διαφωνία του, είναι όμως ένα ερώτημα το τι θα κάνουν βουλευτές, όπως οι Δημήτρης Καμμένος και Κώστας Κατσίκης, που έχουν χαρακτηρίσει «εθνική ήττα» τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ. Επίσης, υπάρχει και για βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το ερώτημα αν συμμερίζονται απολύτως τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ζήτημα της συνύπαρξης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. μπήκε εκ νέου στο τραπέζι από τον «συνήθη ύποπτο» Νίκο Φίλη, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση Καμμένου. Οπως είπε, «όταν σε ένα κορυφαίο ζήτημα ένας κορυφαίος υπουργός διαφωνεί, δεν μπορεί να παραμένει στην κυβέρνηση», με τον Νίκο Παππά, πάντως, να εκφράζει τη διαφωνία του με την άποψη Φίλη.

Σε ιδιαίτερα δύσκολη και αμήχανη θέση βρίσκεται το ΚΙΝ.ΑΛ. Επί δύο μέρες το πολιτικό συμβούλιο βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση, ενώ χθες η Φώφη Γεννηματά είχε συνάντηση με βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. της Βόρειας Ελλάδας.

Ο διχασμός στη Χαριλάου Τρικούπη είναι εμφανής και οι δηλώσεις των στελεχών του μοιάζουν με χρησμό. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση ήδη έχει δεσμεύσει τη χώρα στα μάτια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να λύσουμε εθνικά προβλήματα με το βλέμμα στραμμένο στη συγκυρία και στις επόμενες εκλογές».

Πάντως, συνολικά όλα τα κόμματα βρίσκονται σε αναβρασμό μετά τις εξελίξεις και κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα