Τι συμβαίνει με τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και παιδικών σταθμών

Αναστάτωση έχει δημιουργήσει η υποχρέωση πληρωμής για τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και παιδικών σταθμών. 

Ερωτήματα έχει δημιουργήσει η υποχρέωση πληρωμής για τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και παιδικών σταθμών. 

Καταρχήν όλα τα σχολεία είναι κλειστά, ωστόσο τα ιδιωτικά κάνουν συνήθως ορισμένες ώρες εκπαίδευσης από απόσταση. Ταυτόχρονα η υφυπουργός Παιδείας

Μαρία Ζαχαράκη, αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσαν τους γονείς να πληρώσουν κανονικά τα δίδακτρα των σχολείων.

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά κάνει λόγο για κοινωνική οργή, καθώς όπως αναφέρει ορισμένοι ιδιοκτήτες αναστέλλουν τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών και μάλιστα όταν αυτοί συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες εξ αποστάσεως. Η ΟΙΕΛΕ, σε σχετική ανακοίνωση σημειώει ότι «λαμβάνει εκατοντάδες μηνύματα, mails και τηλεφωνήματα από αγανακτισμένους γονείς που εύλογα διαμαρτύρονται τόσο κατά του Υπουργείου Παιδείας που νίπτει τας χείρας του όσο και κατά των συγκεκριμένων ιδιωτικών σχολείων για την παράνομη και αναίτια υπαγωγή των εκπαιδευτικών στο μηχανισμό της Εργάνης, την ώρα που αυτοί έχουν υπάρξει τυπικοί στην καταβολή των διδάκτρων (οι περισσότεροι τονίζουν ότι έχουν πληρώσει το σύνολο των διδάκτρων της χρονιάς).

Παραθέτουμε μια χαρακτηριστική επιστολή (τα στοιχεία της μητέρας είναι στη διάθεση της ΟΙΕΛΕ) που αποτελεί κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης και αντανακλά το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους γονείς. Υπεύθυνη για το χάος αυτό με την πλήρη διατάραξη των σχέσεων ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα είναι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που αρνείται να πάρει θέση για την εφαρμογή της νομιμότητας.

Το παιδί μου φοιτά σε μεγάλο και γνωστό ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας. Αρκετά σύντομα ( από το κλείσιμο των σχολείων ) ξεκίνησαν διαδικτυακά μαθήματα και μάλιστα με πολύ καλό αποτέλεσμα. Την Τετάρτη όμως 1/4/2020 διαπίστωσα ότι τα μαθήματα σταμάτησαν λόγω απεργίας των καθηγητών. Με λύπη πληροφορήθηκα ότι το σχολείο προχώρησε σε αναστολή σύμβασης των εκπαιδευτικών. Μου είναι αδύνατον να κατανοήσω γιατί συνέβη αυτό μιας και τα δίδακτρα έχουν ήδη καταβληθεί και μάλιστα έχει πληρωθεί εγγραφή και προκαταβολή για την επόμενη σχολική χρονιά. (…)Έχουμε πληρώσει τα δίδακτρα με σκοπό να πληρωθούν οι άνθρωποι στους οποίους εμπιστευόμαστε την μόρφωση και την αγωγή των παιδιών μας πράγμα που το πράττουν στον ύψιστο βαθμό. Θέλω να καταγγείλω την αχαρακτήριστη αυτή πράξη και τάσσομαι ενάντια σε αυτή την κατάφορη αδικία».

Γεωργιάδης: Τα δίδακτρα θα πληρωθούν κανονικά στα ιδιωτικά σχολεία

O υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ερωτηθείς για το ζήτημα προ ημερών ξεκαθάρισε ότι θα πληρωθούν κανονικά τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία.

«Τα δίδακτρα θα πληρωθούν στα ιδιωτικά Σχολεία διότι παρέχουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης», τόνισε στον ΣΚΑΙ.

Σε ερώτηση για το αν αυτό ισχύει και για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς απάντησε ότι «Κι εκεί γίνονται προγράμματα εξ αποστάσεως. Δεν έχουμε πει καμία αναστολή πληρωμής. Εάν αποφασίσουμε αναστολή πληρωμής διδάκτρων ξέρετε ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος; Για φανταστείτε να κλείσουν όλες αυτές οι επιχειρήσεις και το Σεπτέμβριο να ψάχνουμε παιδικό σταθμό και να μην υπάρχει; Όλοι μας με πνεύμα καλοπιστίας, συνεννόησης και αντίληψης ότι είμαστε σε μια τρικυμία και πρέπει να περάσουμε όλοι απέναντι, πρέπει να προσαρμόζουμε τη συμπεριφορά μας και τα αιτήματα μας σε αυτό που μας βρήκε».

Σοφία Ζαχαράκη: Δεν υπάρχει διαφορετική κατεύθυνση από την καταβολη των διδάκτρων 

Κανονικά θα πρέπει να καταβάλουν οι γονείς τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια, και για την περίοδο που έχει απαγορευθεί η λειτουργία τους,

«Δεν υπάρχει κάποια διαφορετική κατεύθυνση για τη μη καταβολή διδάκτρων» δήλωσε αναλυτικά η υφυπουργός Παιδείας Σ. Ζαχαράκη στο OPEN, σε ερώτηση εάν αυτή την περίοδο που έχει απαγορευθεί η λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων θα πρέπει οι γονείς να καταβάλουν τα προσυμφωνημένα δίδακτρα στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών.

Όπως αναφέρει η ΟΙΕΛΕ: «Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί σε σημαντικό, πλέον, αριθμό εκπαιδευτηρίων πιέζονται να ενταχθούν στον περίφημο «μηχανισμό στήριξης» των εργαζόμενων (800 ευρώ ή 533 ευρώ το μήνα).

Πέρα από παράνομο, αυτό που συμβαίνει είναι και ανήθικο, καθώς στη συντριπτική πλειονότητα αυτών των σχολείων οι συνάδελφοι εργάζονται κανονικά εξ αποστάσεως. Επομένως, οι συγκεκριμένοι «πειρατές» ιδιοκτήτες:

Εισπράττουν κανονικά δίδακτρα (σε πολλά σχολεία τα δίδακτρα της χρονιάς έχουν ήδη προπληρωθεί), διαφημίζοντας μάλιστα την εξ αποστάσεως διδασκαλία

Γλιτώνουν την καταβολή μισθών

Αποφεύγουν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών

Ενισχύονται με τα μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων

Πάρτι, λοιπόν, εις βάρος των κορόιδων. Των γονέων, των εργαζόμενων και των δημόσιων ταμείων που «ξαλαφρώνουν» για να χαρίσουν ζεστό χρήμα σε κάποιους επιτήδειους. Κορόιδα πιάνονται και τα πολλά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που πλήρωσαν κανονικά τους εκπαιδευτικούς τηρώντας τη νομοθεσία».

ΔΑΚΕ Ιδιωτικού τομέα: Καταχρηστικές Πρακτικές σε βάρος Εργαζομένων και Δημοσίων Ταμείων καταγράφονται στο χώρο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης

Η ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα αναφέρει: «Ένας μεγάλος αριθμός καταγγελιών φθάνει καθημερινά στην Οργάνωσή μας, στη ΓΣΕΕ, στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και σε πρωτοβάθμια σωματεία σχετικά με καταχρηστικές πρακτικές στον ευαίσθητο χώρο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης (Σχολεία, Φροντιστήρια Β΄θμιας Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών).

Αναφορικά με τα Ιδιωτικά Σχολεία (σε πολλά εκ των οποίων τα δίδακτρα της χρονιάς έχουν ήδη καταβληθεί), ένα μέρος των Σχολαρχών ασκεί πίεση στους εκπαιδευτικούς να ενταχθούν στο καθεστώς της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (800€) με συνέπεια την καθολική μετακύληση του κόστους μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών στο κρατικό προϋπολογισμό αλλά και την υπαγωγή τους στα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα, διαφημίζουν την εξ αποστάσεως (διαδικτυακή) διδασκαλία, η οποία μεθοδεύεται σε κάποιες περιπτώσεις να γίνει με μη δηλωμένες αμοιβές, και όχι με το πλαίσιο που ορίζει η Υπουργική Απόφαση (σχετική δήλωση/ΑΠΔ και πρόσθετη δηλωμένη αμοιβή κ.λπ.).

Επιπρόσθετα, η επιλογή των εκπαιδευτικών που θα συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση πραγνατοποιείται με μη αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια».

Η τελευταία ανκοίνωση από τον σύνδεσμο ιδιωτικών σχολείων

Η χώρα βρίσκεται σε υγειονομική κρίση και οι επιχειρήσεις σε lock-down. Κλειστά παραμένουν με απόφαση της Κυβέρνησης από 11/3 τα ιδιωτικά όπως και τα δημόσια σχολεία της χώρας.

Βεβαίως τα ιδιωτικά σχολεία, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, από την πρώτη στιγμή, έχουν ήδη εφαρμόσει διαδικασίες σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευση, για το σύνολο των μαθητών τους. Τα αθρόα μηνύματα γονέων και μαθητών των ιδιωτικών σχολείων, πιστοποιούν την πρωτοπορία τους στη χρήση των νέων τεχνολογιών στην ελληνική εκπαίδευση, όπως και την ετοιμότητα των εκπαιδευτικών και μαθητών τους να ενταχθούν με άνεση στην πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία. Ως αποτέλεσμα, η εκπαίδευση στα ιδιωτικά σχολεία συνεχίζεται, η διδακτική ύλη προωθείται, οι μαθητές τους παραμένουν ενταγμένοι στη μαθησιακή διαδικασία, στηριζόμενοι καθημερινά, γνωστικά αλλά και ψυχολογικά, από τους εκπαιδευτικούς τους, εξ αποστάσεως.

Αυτό το επίτευγμα είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού δυο παραγόντων: αφενός πολλών ετών επενδύσεων, προετοιμασίας και απόκτησης τεχνογνωσίας από τα σχολεία και αφετέρου του αγώνα των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων που, από την ημέρα της αναστολής, με αφοσίωση και πυρετωδώς παράγουν συνεχώς νέο υλικό ώστε να μη λείψει τίποτα στους μαθητές τους. Όλο αυτό είναι αποτέλεσμα που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί σε μια νύχτα μόνο με τεχνικές λύσεις, χωρίς προετοιμασία και ουσιαστική εμπλοκή των εκπαιδευτικών.

Το κλείσιμο βέβαια των σχολείων, δημιουργεί προβλήματα. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να τα λύσει όλα. Λύνει όμως τα καίρια, τα πιο βασικά. Κρατάει τη μαθησιακή διαδικασία ενεργή κι αυτό είναι το πιο σημαντικό στην παρούσα φάση. Αλλά και κάτι ακόμα: ανοίγει νέους δρόμους.

Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν υπηρεσίες, όπως μεταφορά, σίτιση, κάποιες προαιρετικές δραστηριότητες, που όσο τα ιδιωτικά σχολεία είναι κλειστά, δεν μπορούν να παρέχονται. Κάθε ιδιωτικό σχολείο, ανάλογα με το είδος και εύρος των υπηρεσιών του, με εντιμότητα και σεβασμό στην εμπιστοσύνη που του δείχνουν οι γονείς των μαθητών του, θα επιχειρήσει μετά την επαναλειτουργία των σχολείων, να αναπληρώσει τις υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί. Η διαδικασία που θα επιλέξει κάθε ιδιωτικό σχολείο, αφού τερματιστεί η υγειονομική κρίση, θα εξαρτηθεί πρωτίστως από την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για ενδεχόμενη επέκταση της διάρκειας του διδακτικού έτους.

Ιδιωτικά σχολεία, εκπαιδευτικοί και γονείς, όλοι μαζί αλληλέγγυοι, θα ξεπεράσουμε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο, στηρίζοντας πρωτίστως με κάθε τρόπο τους μαθητές μας, τα παιδιά μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τι συμβαίνει με τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και παιδικών σταθμών,