Στοιχεία-σοκ από τη Eurostat! Ενας στους πέντε Ελληνες στερείται βασικά υλικά αγαθά

Στοιχεία-σοκ από τη Eurostat! Ενας στους πέντε Ελληνες στερείται βασικά υλικά αγαθά25.04.2018Άρθρα

Τα υψηλότερα ποσοστά υλικής στέρησης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά τη Βουλγαρία, καταγράφει η χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 21,1% των Ελλήνων, δηλαδή ένας στους πέντε, βρέθηκε σε δυσχερή οικονομική θέση και στερήθηκε υλικά αγαθά το 2017.

Η «σοβαρή υλική στέρηση», που μετρά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή,

έγκειται στην αδυναμία των πολιτών να αντέξουν οικονομικά τουλάχιστον τέσσερα πράγματα από την ακόλουθη λίστα: Να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους εγκαίρως, να διατηρούν το σπίτι τους επαρκώς ζεστό, να αντιμετωπίσουν έκτακτα έξοδα, να έχουν ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή λαχανικά σε τακτική βάση, να έχουν πλυντήριο ρούχων, να συντηρήσουν το κόστος ενός αυτοκινήτου, να κάνουν μία εβδομάδα διακοπές εκτός σπιτιού, να έχουν τηλέφωνο και να έχουν τηλεόραση.

Τα θλιβερά πρωτεία στην Ε.Ε. κατέχει η Βουλγαρία με ποσοστό 30%, ακολουθεί η Ελλάδα με 21,2% και έπονται η Ρουμανία με 19,4% και η Ουγγαρία με 14,5%. Η Ρουμανία, πάντως, σημείωσε αξιοσημείωτη βελτίωση, καθώς το 2016 ήταν στη δεύτερη θέση της λίστας της Eurostat με ποσοστό 23,8%.

Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση 33.000.000 άνθρωποι (το 6,7% του πληθυσμού) βρίσκονταν σε αυτή την κατάσταση το 2017. Το ποσοστό σοβαρής υλικής στέρησης μειώθηκε σε αρκετές χώρες, όπως η Ιταλία (από 12,1% σε 9,2%), η Κροατία (από 12,5% σε 10,3%), η Βουλγαρία (από 31,9% σε 30%) και η Κύπρος (από 13,6% σε 11,7%).

Εξαίρεση αποτελεί η Δανία, όπου το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,5%, ωστόσο παραμένει εξαιρετικά χαμηλά, στο 3,1%. Τα μικρότερα ποσοστά στερήσεων βιώνουν οι πολίτες στη Σουηδία, στο Λουξεμβούργο, στη Φινλανδία και την Ολλανδία.

----

Κάθετη πτώση στην αγορά κρέατος

Η οικονομική κρίση «βύθισε» τη λιανική αγορά κρέατος στην Ελλάδα. Εκτιμάται ότι έχασε περίπου 1 δισ. ευρώ, με το αιγοπρόβειο και το βοδινό κρέας να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πτώση, καθώς οι καταναλωτές έχουν στραφεί σε φθηνότερα είδη, όπως το κοτόπουλο και το χοιρινό. Η συρρίκνωση της κατανάλωσης στην ελληνική αγορά ήταν ένας από τους παράγοντες που προκάλεσαν μείωση της εγχώριας παραγωγής κρέατος, ενώ, αντίθετα, αύξηση παρουσίασαν οι εισαγωγές κρέατος από την Πολωνία και τη Ρουμανία, ιδίως μετά το 2015.

Οπως υπογράμμισε ο Ανδρέας Γεωργούδης, γενικός διευθυντής της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, από το 2008 μέχρι σήμερα η συνολική δαπάνη για αγορά βοδινού κρέατος στην Ελλάδα μειώθηκε λόγω της κρίσης κατά περίπου 25%, του χοιρινού κατά 7,5%, του πρόβειου-γίδινου κατά 45% και του κοτόπουλου κατά 9%. Επίσης, μεγάλη πτώση, της τάξης του 20%, υπάρχει στα αλλαντικά, με τη μέση εβδομαδιαία κατανάλωση κρέατος ανά νοικοκυριό να ανέρχεται στα 25 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα