«Μύλος» με τα πορίσματα για τη Novartis! Ασκηση διώξεων προτείνει η Χρυσή Αυγή

«Μύλος» με τα πορίσματα για τη Novartis! Ασκηση διώξεων προτείνει η Χρυσή Αυγή25.04.2018Παρασκήνιο

Περίεργη παράταση στο πόρισμα για τη Novartis • Δύο μέρες θέλει η κυβέρνηση, που χθες έδωσε ένα 12σέλιδο προσχέδιο. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Σε δόσεις αποφάσισε να καταθέσει η κυβέρνηση το πόρισμά της για την υπόθεση Novartis, αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά την απίστευτη προχειρότητα που την περιβάλλει και προκαλώντας πλήθος ερωτηματικών, αφού είναι πολύ δύσκολο

να καταλάβει κανείς πώς γίνεται να μην έφτασε τόσος χρόνος για να γραφτεί ένα ολιγοσέλιδο κείμενο θέσεων.

Από την άλλη, είναι ακατανόητο για ποιον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε τελευταία στιγμή να ζητήσει διήμερη παράταση, είκοσι λεπτά μάλιστα αφότου έληξε η διορία που η ίδια είχε ορίσει για την υποβολή του πορίσματος και αφότου η αντιπολίτευση είχε καταθέσει ήδη τις δικές της πορισματικές θέσεις. Πάντως, ο πρόεδρος της προκαταρκτικής Θ. Δρίτσας, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι υπήρξε επικοινωνία με την αντιπολίτευση για το θέμα της παράτασης της προθεσμίας και πως δεν εκφράστηκαν αντιρρήσεις.

Η αντιπολίτευση, ωστόσο, αντέδρασε έντονα, με τον Μάκη Βορίδη να κάνει λόγο για «αστεία, κωμική και θλιβερή μεθόδευση». Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση κατέθεσε χθες ένα δωδεκασέλιδο «προσχέδιο», το οποίο αποκάλεσε «βασικό κορμό» του τελικού πορίσματος, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η δίωξη και η εκδίκαση των πράξεων δωροληψίας και ξεπλύματος παράνομων εσόδων των δέκα πολιτικών προσώπων πρέπει να αφεθεί στα τακτικά δικαστήρια.

Δικαιοσύνη

Σημειώνουν, μάλιστα, ότι με τον τρόπο αυτόν ανοίγει ο δρόμος «για απονομή Δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την οριστική απαλλαγή των αθώων από κάθε ποινή, υπόνοια ή στίγμα, αλλά και για καταδίκη όσων θα κριθούν ένοχοι για παράνομες πράξεις που συνέβαλαν στην οικονομική κρίση της χώρας μας».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι η κυβέρνηση τεκμηριώνει την αναρμοδιότητα της Βουλής για το σκάνδαλο Novartis, επικαλούμενο γνωμοδοτήσεις των πολιτικών της αντιπάλων, από τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ χρησιμοποιεί στο κείμενό της και πόρισμα του ΠΑΣΟΚ για τη Siemens.

Να σημειωθεί πως μετά τα νέα δεδομένα με τα εκκρεμή πορίσματα αποφασίστηκε η προκαταρκτική να συνεδριάσει ξανά αύριο, προκειμένου να συζητηθεί το τελικό πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να ενσωματωθούν ενδεχόμενα νέα πορίσματα από ΑΝ.ΕΛ., Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων.

----

Καταγγελίες για συγκάλυψη-σκευωρία από Ν.Δ., ΔΗ.ΣΥ.

Ουδεμία εμπλοκή των οκτώ στελεχών τους ή οποιουδήποτε άλλου πολιτικού προσώπου υπήρξε στο σκάνδαλο της Novartis, όπως τουλάχιστον αποφαίνονται στις πορισματικές εκθέσεις τους η Ν.Δ. και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Μάλιστα, στρέφονται κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καταγγέλλοντας ότι με την όλη διαδικασία που ακολούθησε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής δεν μπήκαν στην ουσία της υπόθεσης για να μην αποκαλυφθούν τα «ψεύδη», οι «ψευδομαρτυρίες» και τα «χαλκεία» της κυβέρνησης. Η Ν.Δ. κάνει λόγο για «ανυπαρξία, έστω και απλών ενδείξεων, περί τελέσεως αξιόποινων πράξεων», σημειώνει ότι από τη δικογραφία δεν προκύπτει οτιδήποτε σχετικό με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και καταγγέλλει ότι η κατηγορία αυτή προστέθηκε «μόνο για λόγους πολιτικού εντυπωσιασμού», ενώ για τη «δήθεν αναρμοδιότητα» της επιτροπής να προχωρήσει την έρευνα υποστηρίζει ότι «εξυπηρέτησε τη σκοπιμότητα της απαλλαγής του μόνου πραγματικά εμπλεκομένου κ. Κουρουμπλή».

Για «θλιβερές μεθοδεύσεις» κάνει λόγο ο Μάκης Βορίδης, τονίζοντας ότι «υποτίθεται πως ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο και κατέληξε να είναι η μεγαλύτερη σκευωρία σπίλωσης και δυσφήμησης πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης».

Από την πλευρά της, η ΔΗ.ΣΥ. κατήγγειλε «συγκάλυψη της αλήθειας» από τη συμπολίτευση και «πολιτικά ύποπτο χειρισμό της όλης υπόθεσης». Στο πόρισμά της υποστηρίζει ότι το αδίκημα της δωροδοκίας είτε έχει παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών είτε δεν υφίσταται. «Το πόρισμα της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. των μελών της επιτροπής μάς βρίσκει απολύτως αντίθετους από συνταγματικής, ποινικής και πολιτικής πλευράς» αναφέρει η ΔΗ.ΣΥ.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια:

Να συνεχίσει η επιτροπή το έργο της και να φτάσει στην ουσία ζητά το ΚΚΕ

Την άποψη η επιτροπή για τη Novartis να συνεχίσει το έργο της και να διερευνήσει την ουσία του ζητήματος διατύπωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (φωτό πάνω), κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση.

«Το ΚΚΕ από την αρχή δήλωσε ότι θα συμμετέχει στην Ειδική Προκαταρκτική Επιτροπή με στόχο την πλήρη και σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης, αντιπαλεύοντας αυταπάτες για τους λόγους συγκρότησης της επιτροπής και τις επιδιώξεις όλων των άλλων κομμάτων για να συσκοτίσουν τις αιτίες και να καλλιεργήσουν τον αποπροσανατολισμό» τόνισε ο κ. Καραθανασόπουλος και συνέχισε: «Η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εξεταστεί η υπόθεση στην ουσία της, επικαλούμενη τη δήθεν αναρμοδιότητά της, είναι προσχηματική, στην πραγματικότητα δεν διευκολύνει ούτε τη Δικαιοσύνη στη διερεύνηση της υπόθεσης και εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες. Γι' αυτό επιμένουμε στην ανάγκη η επιτροπή να συνεχίσει το έργο της και να διερευνήσει την ουσία του ζητήματος». Εντύπωση προκαλεί εξάλλου το γεγονός ότι έως χθες το βράδυ κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων, δεν είχαν καταθέσει πόρισμα για την υπόθεση. Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας (φωτό κάτω) σε ραδιοφωνική συνέντευξή του τόνισε: «Φαινόταν πού το πάει η κυβέρνηση: να κλείσει άψε σβήσε η ιστορία και να μείνουν σκιές».

----

Ολες τις προϋποθέσεις για άσκηση διώξεων «βλέπει» η Χρυσή Αυγή

«Εχουν προκύψει όχι μόνο ενδείξεις αλλά και αποδείξεις για αδικήματα»

Την πεποίθηση ότι στην υπόθεση της Novartis «συντρέχουν όλες οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής προϋποθέσεις για την άσκηση ποινικής δίωξης και την παραπομπή προσώπων ενώπιον της Δικαιοσύνης» εκφράζει η Χρυσή Αυγή στο πόρισμά της. Αυτό μπορεί να γίνει, όπως αναφέρεται σχετικά, «είτε μέσω της επέκτασης του κατηγορητηρίου σε συναφείς πράξεις (σύμφωνα με το άρθρο 129 ΚΠΔ) είτε με την άσκηση νέων ποινικών διώξεων εις βάρος προσώπων που δεν περιλαμβάνονται στο πλαίσιο διερεύνησης της εν λόγω επιτροπής».

Σύμφωνα με τη Χρυσή Αυγή, «έχουν προκύψει όχι μόνο ενδείξεις για την τέλεση αδικημάτων, αλλά αποδείξεις οι οποίες κάθε φορά που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας δημιουργούσαν αίσθηση όχι μόνο για το βάθος και την έκταση της υπόθεσης, αλλά και για την προσωπική και συνεχή εμπλοκή πολιτικών προσώπων με επιχειρηματίες και συμφέροντα. Το γεγονός ότι ήδη διερευνώνται πρόσωπα που βρίσκονται πέριξ του χώρου των ήδη εμπλεκομένων (συνεργάτες υπουργών και πρωθυπουργών, σύμβουλοι, υπεύθυνοι των γραφείων τους κ.λπ.) αποδεικνύει του λόγου το αληθές».

Keywords
Τυχαία Θέματα