Ενοχη η ακτινοβολία των κινητών

Ενοχη η ακτινοβολία των κινητών06.02.2018Νέα

Καρκινικοί όγκοι σε πειραματόζωα που εκτέθηκαν σε υψηλές δόσεις

Νέα έρευνα έρχεται να αυξήσει τα ερωτήματα παρά να δώσει απαντήσεις στο φλέγον ζήτημα κατά πόσο η ακτινοβολία από τα κινητά είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η έκθεση σε αυτήν ενέχει αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη σπάνιας κακοήθειας σε μερικά τρωκτικά, ωστόσο οι ειδικοί σπεύδουν να τονίσουν ότι δεν πρέπει κανείς να βγάλει συμπεράσματα για τη σχετική επίδραση

και στους ανθρώπους.

Οι αρσενικοί αρουραίοι πάντως ανέπτυξαν καρκινικούς όγκους στην καρδιά, όταν εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα της ακτινοβολίας που εκλύουν τα δίκτυα ασύρματης τηλεφωνίας, σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Συγκεκριμένα, εμφάνισαν πιο συχνά καρδιακό σβάννωμα, είδος όγκου που προέρχεται κατά κανόνα από κύτταρα που βρίσκονται στους νευρώνες. Είναι τόσο ασυνήθιστος στην καρδιά, που οι γιατροί, όταν εντοπίζουν καρκίνο τέτοιου είδους, σπεύδουν να αρθρογραφήσουν στις επιστημονικές επιθεωρήσεις.

Οι θηλυκοί αρουραίοι και τα ποντίκια, πάντως, δεν εμφάνισαν τους ίδιους όγκους. Οι τοξικολογικές έρευνες, που διήρκεσαν 10 χρόνια, είναι οι πιο ενδελεχείς που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με την επίδραση στην υγεία των τρωκτικών της ακτινοβολίας, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας.

Τα ευρήματα, ωστόσο, δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι αφορούν και τους ανθρώπους, επειδή οι αρουραίοι εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας απ' ό,τι οι άνθρωποι, ακόμα κι αν κάνουν βαριά χρήση των κινητών, δήλωσε ο Τζον Μπούχερ, υψηλόβαθμος επιστήμονας του National Toxicology Program. Ωστόσο, στην επίσημη ανακοίνωσή του ο Μπούχερ αναφέρει ότι οι όγκοι που παρατηρήθηκαν στις έρευνες «είναι παρόμοιοι με τους όγκους που έχουν αναφερθεί στο παρελθόν σε κάποιες έρευνες σε συχνούς χρήστες κινητών».

Οταν ρωτήθηκε αν αυτό δείχνει τυχόν κίνδυνο για τους ανθρώπους, δήλωσε ότι οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας «κινούνται όλο και περισσότερο προς τη μείωση της ισχύος της ακτινοβολίας στην οποία εκτίθενται οι άνθρωποι».

Keywords
Τυχαία Θέματα