Με πάρτι, σαμπάνιες και χλιδή θέλουν να σώσουν τον κόσμο

Με πάρτι, σαμπάνιες και χλιδή θέλουν να σώσουν τον κόσμο22.01.2019Ειδήσεις

Οι ηγέτες του πλανήτη μαζεύτηκαν στο Νταβός με το γνωστό πρόσχημα της μάχης με τη... φτώχεια

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Την ώρα που οι πολίτες τους μάχονται για τον επιούσιο, περισσότεροι από 3.000 πολιτικοί προσέρχονται σήμερα στο πανάκριβο ελβετικό θέρετρο του Νταβός για το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που -για ακόμα μία φορά- αναμένεται να καταλήξει εν μέσω πάρτι και της πολυτελών γευμάτων το πολύ πολύ σε ευχολόγια

για την καταπολέμηση της ύφεσης και παγκόσμιας φτώχειας. Αποφάσεις ή συμφωνίες -όπως πάντα- δεν θα ληφθούν, αλλά θα γίνει διάλογος για διάφορα θέματα εν μέσω ανησυχίας για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνα, το Brexit και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ασφαλώς λαμβάνουν χώρα συναντήσεις, συζητήσεις, lobbying και στρογγυλά τραπέζια, ωστόσο τα φόρα του Νταβός τείνουν τελικά να είναι πιο γνωστά για τις δαπανηρές διασκεδάσεις, με τα ποτά, τα πλούσια εδέσματα και τη διαμονή στα πεντάστερα ξενοδοχεία.

Με τους προέδρους Τραμπ, Μακρόν, Πούτιν και Μέι (η τελευταία, γιατί έχει να αντιμετωπίσει τους κλυδωνισμούς ελέω Brexit), τον Ναρέντα Μόντι και τον Σι Τζινπίνγκ να έχουν δηλώσει ήδη ότι δεν θα λάβουν μέρος στο φόρουμ, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και η «διάδοχός» της στην προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ, καθώς και ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρο θα είναι μεταξύ των 65 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα δώσουν το «παρών» στο φόρουμ, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιανουαρίου, συζητώντας την παγκοσμιοποίηση, τον προστατευτισμό, την κλιματική αλλαγή και τους εμπορικούς πολέμους.

Η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ φτάνοντας χθες στο Νταβός έκανε την πρώτη παρέμβασή της πριν το φόρουμ σηκώσει αυλαία, μιλώντας για τον αυξημένο κίνδυνο μιας μεγαλύτερης επιβράδυνσης στην παγκόσμια ανάπτυξη (της μεγαλύτερης που έχει καταγραφεί την τελευταία τριετία) και προειδοποιώντας ότι οι νέες εμπορικές εντάσεις θα χειροτερέψουν κι άλλο τα πράγματα. Παραλλήλισε, μάλιστα, την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας με «σκι ανώμαλου δρόμου», ρωτώντας τους δημοσιογράφους που ήταν στην αίθουσα αν κάνουν σκι! Φυσικά, ελάχιστοι σήκωσαν το χέρι...

Ο Μακρόν, έχοντας ανοίξει διάλογο με τους πολίτες του, επέλεξε συνειδητά να απόσχει αυτή τη φορά από τις προκλητικές... απολαύσεις του Νταβός, διοργανώνοντας το δικό του «μίνι Νταβός» στις Βερσαλίες. Θα υποδεχθεί στα γαλλικά ανάκτορα περισσότερους από 150 επικεφαλής πολυεθνικών εταιριών για να τους να πείσει να επενδύσουν στη Γαλλία.

Σοκ: 26 κροίσοι βγάζουν όσα ο μισός πληθυσμός της Γης

Τη λαϊκή ρήση που θέλει πάντα τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι σε βάρος των φτωχών -ή σε βάρος εκείνων που δεν κατέχουν τα μέσα παραγωγής- έρχεται να επιβεβαιώσει η έκθεση της Oxfam, μια έκθεση που ήρθε ακόμη μια φορά χθες να καταδείξει πως η περιουσία των 26 πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη ισούται με τα εισοδήματα του φτωχότερου μισού της ανθρωπότητας! Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε πως πέρυσι οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται αθροιστικά κατά 12% ή 2,5 δισ. δολάρια την ημέρα, ενώ οι 3,8 δισ. άνθρωποι, που αποτελούν το φτωχότερο μισό του πληθυσμού της υφηλίου, είδαν τον δικό τους πλούτο να μειώνεται αθροιστικά κατά 11% ή κατά 500.000.000 δολάρια ημερησίως, γεγονός που έκανε τη Γουίνι Μπιανίμα, την εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam International, να υπογραμμίσει πως «το χάσμα που μεγεθύνεται μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών πλήττει τον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας, ζημιώνει την οικονομία και τροφοδοτεί την οργή σε όλο τον κόσμο».

Για να αντιληφθεί ευκολότερα κανείς το συνεχιζόμενο άνοιγμα της ψαλίδας, αξίζει να παρατηρήσει πως μόνο ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και επικεφαλής της Amazon, είδε το 2018 την περιουσία του να αυξάνεται στα 112 δισ. δολάρια, την ίδια ώρα που, όπως υπογράμμιζε η Oxfam, «ο προϋπολογισμός της Αιθιοπίας για τη δημόσια υγεία αντιστοιχεί μόλις στο 1% της περιουσίας του»! Τα στοιχεία της έκθεσης βέβαια θα έχουν όλο τον χρόνο να τα... μελετήσουν οι ισχυροί του πλανήτη στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Με πάρτι,σαμπάνιες και χλιδή θέλουν να σώσουν τον κόσμο