«Εφυγε» ο υπερκατάσκοπος που σκαρφίστηκε το «Argo»!

«Εφυγε» ο υπερκατάσκοπος που σκαρφίστηκε το «Argo»!22.01.2019Ειδήσεις

Ο πράκτορας της CIA είχε βγάλει από το φλεγόμενο Ιράν διπλωμάτες των ΗΠΑ

Aπό τη
Θεανώ Καρούτα

Μια εμβληματική μορφή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πέθανε στις 19 Ιανουαρίου, σε ηλικία 78 ετών.

Ο πρώην πράκτορας της CIA Τόνι Μέντες, ο οποίος είχε αποτελέσει έμπνευση για τη βραβευμένη με Οσκαρ ταινία «Argo», θεωρούνταν «άσος» στις μεταμφιέσεις, στις διασώσεις και τις πλαστογραφήσεις, ενώ ως διασημότερη

επιχείρησή του έμεινε στην ιστορία αυτή κατά την οποία έβγαλε στα κρυφά από το Ιράν έξι Αμερικανούς διπλωμάτες, στη διάρκεια της κρίσης ομηρίας του, 1979-1981.

Η ζωή του Μέντες

Γεννημένος το 1940, ο Μέντες εργάστηκε ως σχεδιαστής μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο, ενώ η ένταξή του στις μυστικές υπηρεσίες έγινε απρόσμενα ακόμα και για τον ίδιο. Ο νεαρός τότε Μέντες απάντησε σε μια ανώνυμη αγγελία για τη θέση γραφίστα και έκτοτε εντάχθηκε στους πράκτορες της διασημότερης μυστικής υπηρεσίας του κόσμου.

Στη διάρκεια της 25ετούς καριέρας του συνεργάστηκε με make-up artists του Χόλιγουντ και με ταχυδακτυλουργούς για τις μεταμφιέσεις του, καθώς για τον ίδιο η μεταμόρφωση ήταν το Α και το Ω για κάθε επιχείρηση.

Το 1980 οργάνωσε την επιχείρηση «Καναδική Τρέλα», την τολμηρή διάσωση έξι Αμερικανών διπλωματών από το Ιράν, μια υπόθεση που έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη από τον Μπεν Αφλεκ.
Τότε, εν μέσω ταραχών στην Τεχεράνη, διπλωμάτες και προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο στην πρεσβεία του Καναδά όταν διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο της αμερικανικής. Ο Μέντες συναντήθηκε με τους έξι και τους βοήθησε να υποδυθούν τα μέλη ενός κινηματογραφικού συνεργείου από τον Καναδά, που αναζητούσε τοποθεσίες για τα γυρίσματα μιας ανύπαρκτης ταινίας επιστημονικής φαντασίας, με τίτλο «Argo».

Η ομάδα κατάφερε να ξεφύγει από τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες και να επιβιβαστεί σε πτήση από την Τεχεράνη με προορισμό τη Ζυρίχη.

Μετά τη συνταξιοδότησή του, ο Μέντες διηύθυνε ένα καλλιτεχνικό στούντιο και έγραψε τρία απομνημονεύματα για τις εμπειρίες του. «Πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου πάνω απ' όλα καλλιτέχνη», είχε δηλώσει στην «Washington Post», «και επί 25 χρόνια ήμουν ένας αρκετά καλός κατάσκοπος».

Keywords
Τυχαία Θέματα