Με παραλήρημα Φίλη πέρασαν από την επιτροπή οι Πρέσπες

Με παραλήρημα Φίλη πέρασαν από την επιτροπή οι Πρέσπες23.01.2019Πρόσωπα

Σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση για το deal. Σήμερα πάει στην Ολομέλεια

Στη σκιά της νέας εθνομηδενιστικής έξαρσης στην οποία επιδόθηκε ο συνήθης ύποπτος Νίκος Φίλης, η κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών πήρε το πρώτο «ναι» της Βουλής. Η κύρωση της συμφωνίας πέρασε άνετα από την Επιτροπή Αμυνας, ωστόσο η συνεδρίαση στιγματίστηκε από τις υβριστικές αναφορές του συριζαίου βουλευτή, ο οποίος,

ενδεδυμένος για ακόμη μια φορά τον μανδύα του δήθεν προοδευτικού, ισχυρίστηκε πως «η Μακεδονία δεν είναι μία και ελληνική, η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική».

Συνέχισε μάλιστα την πρόκληση, λέγοντας ότι «η Μακεδονία έγινε ελληνική», καθώς, όπως είπε, η «Ελληνική Μακεδονία» αποτελεί κατασκεύασμα με ανταλλαγές πληθυσμών. Χαρακτήρισε δε το σύνθημα «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» που βροντοφώναξαν χιλιάδες Ελληνες στο Σύνταγμα «αλυτρωτική ιαχή». Οι άκρως προσβλητικές αναφορές του βουλευτή προκάλεσαν την αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ωστόσο οι συνάδελφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ επικρότησαν τις άκρως ανθελληνικές φαντασιώσεις του χειροκροτώντας τον.

Είχε προηγηθεί η σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και σύσσωμης της αντιπολίτευσης, με την τελευταία να επιμένει στα ζητήματα της γλώσσας και της εθνότητας. Ο «γαλάζιος» Γιώργος Κουμουτσάκος υποστήριξε πως η παραχώρηση «μακεδονικής γλώσσας, ταυτότητας και εθνότητας» δημιουργεί εύφορο έδαφος αλυτρωτισμού. Ο δε Πάνος Καμμένος τόνισε ότι η συμφωνία «καταρρέει», από τη στιγμή που ο Γιώργος Κατρούγκαλος «ομολογεί» ότι οι Σκοπιανοί έχουν δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός, κάτι που δίνει δυνατότητα σε αλυτρωτικές επιδιώξεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε πάντως πως η συμφωνία οδηγεί στον οριστικό «ενταφιασμό» οποιασδήποτε διεκδίκησης μειονότητας. Μίλησε δε για δικαίωμα των Σκοπιανών να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες. Να σημειωθεί ότι ο κ. Κατρούγκαλος, μετά το σχετικό «γαλάζιο» αίτημα, κατέθεσε αντίγραφο του Συντάγματος των Σκοπίων στα αγγλικά (!), το οποίο μάλιστα κατέβασε από την ιστοσελίδα της κυβέρνησης των Σκοπίων…Την ίδια ώρα που η επιτροπή «φλεγόταν», μια άλλη επιτροπή, η Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, κατέληγε σε αρνητική εισήγηση για την άρση της ασυλίας του Νίκου Βούτση για την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, έπειτα από σχετική μήνυση.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα αρχίζει η μάχη των μαχών στην Ολομέλεια. Η διήμερη συζήτηση αναμένεται μαραθώνια και η κρίσιμη ψηφοφορία θα διεξαχθεί αργά το βράδυ της Πέμπτης, πιθανότατα και τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Το Μαξίμου προσέρχεται και σε αυτήν τη ψηφοφορία με αυτοπεποίθηση, καθώς προσδοκά στις ψήφους της ετερόκλητης συμμαχίας που έχει στήσει από κοινού με βουλευτές από έξι διαφορετικά κόμματα! Κι αυτό διότι, εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στους οποίους τους τελευταίους μήνες ανήκει και η πρώην κεντρώα Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, την προδοτική συμφωνία θα εγκρίνουν και οι προερχόμενοι από το Ποτάμι Στ. Θεοδωράκης, Σπ. Δανέλλης, Γ. Μαυρωτάς και Σπ. Λυκούδης, οι «ανελίτες» Ελενα Κουντουρά και Θ. Παπαχριστόπουλος, ο Θ. Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜ.ΑΡ. καθώς και η εκ... δεξιών ορμώμενη Κατερίνα Παπακώστα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φίλη, Πρέσπες,fili, prespes