Μαρτύριο γερόντων μέσα σε παράνομο γηροκομείο!

Μαρτύριο γερόντων μέσα σε παράνομο γηροκομείο!05.02.2018Ρεπορτάζ

Λουκέτο στη μονάδα, στην οποία επί εβδομάδες οι ηλικιωμένοι ζούσαν χωρίς θέρμανση, σίτιση, περίθαλψη και καθαριότητα

Μέσα σε άθλιες συνθήκες, χωρίς φαγητό και θέρμανση, βρέθηκαν 14 άτομα προχωρημένης ηλικίας σε ένα παράνομο γηροκομείο της Αγίας Παρασκευής, στο οποίο μπήκε «λουκέτο» την περασμένη Παρασκευή έπειτα από παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής μαζί με το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια Αττικής

ασχολείται με τη συγκεκριμένη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), που βρίσκεται σε ακίνητο επί της οδού Αποστόλου Παύλου 5. Στο παρελθόν είχαν σταλεί πολλά πρόστιμα στη δομή, με ποσά που ξεπερνούσαν τα 150.000 ευρώ, ενώ η υπόθεσή της είχε φτάσει ακόμη και στον εισαγγελέα.

Ομως την περασμένη Παρασκευή ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια του ιδιοκτήτη του ακινήτου να επιδώσει έξωση στον ιδιοκτήτη της μονάδας και αφού οι υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών διαπίστωσαν για άλλη μία φορά το μαρτύριο των ηλικιωμένων, ασκήθηκε αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα δίωξη στον ιδιοκτήτη της μονάδας για έκθεση ηλικιωμένων σε κίνδυνο. Τότε εκείνος, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, έγινε καπνός παίρνοντας μαζί του όλα τα έγγραφα που αφορούσαν τους νοσηλευομένους και παρατώντας τους στην τύχη τους.

Με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ

Το πρωί της Παρασκευής στο συγκεκριμένο γηροκομείο βρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος, ο οποίος ενημέρωσε για την κατάσταση την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου.

Η ίδια επικοινώνησε με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ώστε να μεταφερθούν άμεσα οι 14 ηλικιωμένοι, οι οποίοι επί εβδομάδες ζούσαν χωρίς περίθαλψη, θέρμανση, σίτιση και καθαριότητα. Τα άτομα, αφού εξετάστηκαν από γιατρούς, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε δημόσια θεραπευτήρια, σε νοσοκομεία και στο Γηροκομείο Αθηνών, ενώ η μονάδα παραδόθηκε στους ιδιοκτήτες του ακινήτου με την υποχρέωση της απολύμανσης του χώρου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ταυτοποίηση των ηλικιωμένων, εξαιτίας της απουσίας των εγγράφων που τους αφορούσαν, έγινε αρχικά κατά δήλωση και στη συνέχεια από έρευνα των κοινωνικών λειτουργών της Περιφέρειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα