Γουατεμάλα: Αποκαλύφθηκε πόλη των Μάγιας 3.000 ετών

Γουατεμάλα: Αποκαλύφθηκε πόλη των Μάγιας 3.000 ετών05.02.2018Πρόσωπα

Χαρτογραφήθηκε με λέιζερ και μέχρι στιγμής βρέθηκαν δεκάδες χιλιάδες οικισμοί, πυραμίδες και αμυντικά έργα

Μια αρχαία πόλη των Μάγιας, με δεκάδες χιλιάδες οικισμούς, πυραμίδες και αμυντικά έργα, ανακάλυψαν οι επιστήμονες κρυμμένη στην πυκνή ζούγκλα της περιφέρειας Πετέν, στη Γουατεμάλα. Η ερευνητική ομάδα εκτιμά μάλιστα ότι στην στην περιοχή ζούσαν εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι απ' ό,τι θεωρούνταν

στο παρελθόν.

Χρησιμοποιώντας μια τεχνική χαρτογράφησης με λέιζερ, που ονομάζεται Lidar, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν κρυμμένα περιγράμματα κάτω από το έδαφος και την οργιώδη βλάστηση της περιοχής. Στη σχετική έκθεση οι αρχαιολόγοι από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Γουατεμάλα, που εργάζονται στο Mayan Heritage and Nature Foundation της Γουατεμάλας, εκτιμούν ότι περίπου 10.000.000 άνθρωποι πιθανόν να κατοικούσαν στο επίκεντρο της αυτοκρατορίας των Μάγιας.
«Πρόκειται για δύο με τρεις φορές περισσότερους κατοίκους από όσους υποστηρίζεται ότι βρίσκονταν εκεί» ανέφερε ο Μαρσέλο Κανούτο, καθηγητής Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Τουλέιν των ΗΠΑ.

H περιοχή της χαρτογράφησης, που εκτείνεται σε 2.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που θεωρούνταν ότι κατοικούνταν από τους Μάγιας, ο πολιτισμός των οποίων άκμασε το διάστημα 1000 π.Χ. - 900 μ.Χ. Οι απόγονοί τους εξακολουθούν να κατοικούν στην περιοχή. Με βάση τα στοιχεία που ήρθαν στην επιφάνεια, περίπου 60.000 κατασκευές, περιλαμβανομένων τεσσάρων βασικών τόπων τελετουργιών και μυστηρίων με πλατείες και πυραμίδες, βρίσκονται θαμμένα κάτω από το χώμα της Πετέ.

Σπουδαία ευρήματα

Για καλή τύχη των αρχαιολόγων, στη συγκεκριμένη περιοχή, αντίθετα με ό,τι συνέβη με άλλους αρχαίους πολιτισμούς των οποίων τα κτήματα, οι δρόμοι και τα κτίσματα καταστράφηκαν, η ζούγκλα έχει αναπτυχθεί πάνω από τις εγκαταλειμμένες δομές. Ως εκ τούτου οι έρευνες θα συνεχιστούν εντατικά και σπουδαία ευρήματα αναμένονται μέσα στους επόμενους μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα