Κυριαρχία Ζέρβα στο συμβούλιο

Κυριαρχία Ζέρβα στο συμβούλιο03.09.2019Πρόσωπα

Η παράταξη του δημάρχου Θεσσαλονίκης έχει πλέον την πλειοψηφία. Αντιπολίτευση η Νοτοπούλου, στην τρίτη θέση ο Ταχιάος

Πρώτη παράταξη στον Δήμο Θεσσαλονίκης έγινε πλέον αυτή του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα, δεύτερη της Νοτοπούλου -ασκεί πλέον αντιπολίτευση- και τρίτη του Ταχιάου, ο οποίος έχασε πέντε στελέχη του, τα οποία προτίμησαν να ανεξαρτητοποιηθούν

και να ακολουθήσουν τον νέο δήμαρχο.

Το νέο σκηνικό αποτυπώθηκε και κατά τη διάρκεια των δημαιρεσιών της 1ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με όσα έγραψε και χθες η «δημοκρατία», πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ορίστηκε ο Δρόσος Τσαβλής από την παράταξη του δημάρχου, αντιπρόεδρος ο Λευτέρης Αρβανίτης από την παράταξη του κ. Ταχιάου και γραμματέας η Χριστίνα Αρχοντή από την παράταξη του Γιώργου Ορφανού.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών ο κ. Ταχιάος είχε έρθει πρώτος εκλέγοντας έντεκα συμβούλους, ο κ. Ζέρβας δεύτερος με επτά, όσους και ο κ. Ορφανός που ήρθε τρίτος (σήμερα έχει τέσσερις), και η Κατερίνα Νοτοπούλου κατετάγη τέταρτη.

Η παράταξη του δημάρχου τώρα πλέον αριθμεί δέκα δημοτικούς συμβούλους, μετά το πρωτόκολλο σύμπραξης που συνυπέγραψαν ο κ. Ζέρβας με τους Πέτρο Λεκάκη, Μάκη Κυριζίδη και Χάρη Αηδονόπουλο, υποψήφιους δημάρχους, οι οποίοι όμως από προχθές είναι αντιδήμαρχοι.

Αυτονομία

Τυπικά οι τρεις παρατάξεις διατηρούν την αυτονομία τους, πρακτικά ωστόσο θα πρέπει να λογίζονται ως μία και αδιαίρετη. Πέραν αυτών, ο κ. Ζέρβας διαθέτει και μια σημαντική πολιτική εφεδρεία οκτώ ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων οι οποίοι προέρχονται από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αλλά κατέχουν θέσεις ευθύνης στη νέα διοίκηση.

Πρόκειται για πέντε μέλη της παράταξης του κ. Ταχιάου (Δημητριάδης, Ακριτίδου, Κούπκας, Ζεϊμπέκης, Κοσμοπούλου) και τρία μέλη της παράταξης του κ. Ορφανού (Λιακόπουλος, Ιακώβου, Πατέλης).

Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον άλλοι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Ο ένας είναι ο Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, ο οποίος είναι μέλος της διοίκησης Ζέρβα, αλλά τυπικά παραμένει στην παράταξη του κ. Βούγια, ωστόσο θεωρείται δύσκολο -αν όχι απίθανο- να διαφοροποιηθεί από τις πολιτικές του δημάρχου.

Ο άλλος είναι ο Βασίλης Μωυσίδης, υποψήφιος δήμαρχος, τον οποίο αξιοποιεί ο κ. Ζέρβας στο διοικητικό σχήμα σε θέση εντεταλμένου συμβούλου.

Κατόπιν όλων αυτών η παράταξη του δημάρχου θα πρέπει να λογίζεται ότι αριθμεί κατ’ ουσίαν είκοσι δημοτικούς συμβούλους. Μάλιστα, στο μέλλον δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμη περισσότεροι, αν υπάρξουν και άλλες ανεξαρτητοποιήσεις.

Ήδη, άλλωστε, ακούγεται πως και ο Γιώργος Κούδας από την παράταξη του κ. Ορφανού ενδέχεται να αξιοποιηθεί από τον κ. Ζέρβα!

Keywords
Τυχαία Θέματα