Ξεσηκωμός στο Κιλκίς για τους 1.000 μετανάστες

Ξεσηκωμός στο Κιλκίς για τους 1.000 μετανάστες03.09.2019Ρεπορτάζ

Με αντιδράσεις έφτασε στη βόρεια Ελλάδα το καραβάνι από τη Λέσβο. Πού θα τακτοποιηθούν άλλοι 500

Στον καταυλισμό της Νέας Καβάλας του Δήμου Παιονίας στο Κιλκίς μεταφέρθηκαν οι πρώτοι 635 πρόσφυγες με 21 λεωφορεία, που είχαν σταθμεύσει στον χώρο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

από το πρωί.

Το πλοίο «Καλντέρα Βίστα» έδεσε χθες το απόγευμα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας πρόσφυγες και μετανάστες από το κέντρο υποδοχής της Μόριας, ενώ το πλοίο «Aκουα Μπλου» αναμενόταν να φτάσει λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Από το σύνολο των μεταναστών που έφτασαν εν πλω στη Θεσσαλονίκη, οι 1.000 μεταφέρθηκαν σε χώρο φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, ενώ οι υπόλοιποι 500 θα μοιραστούν σε άλλες δομές της βόρειας Ελλάδας.

Ωστόσο, αντιδράσεις προκαλεί στον Δήμο Παιονίας η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες αιτούντες άσυλο από τη Λέσβο στο κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας στο Κιλκίς. Ο κόσμος της περιοχής έχει ξεσηκωθεί από τη στιγμή που έγινε γνωστό το γεγονός αυτό, άρα από σήμερα αναμένονται και έντονες αντιδράσεις.

Η διαδικασία μεταφοράς τους ξεκίνησε από την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, ενώ ενεπλάκησαν και οι Ενοπλες Δυνάμεις με φορτηγά, προκειμένου να μεταφερθούν τα προσωπικά είδη των μετακινουμένων.

Ένας πρόσφυγας από τη Μόρια, όπου έμεινε εννέα μήνες, χαρακτήρισε την παραμονή στον καταυλισμό της Λέσβου μια συνεχή μάχη, μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά την άφιξη στη Θεσσαλονίκη.

Ο 24χρονος πρόσφυγας Αμπντούλ Αζίμ από το Αφγανιστάν, ο οποίος είναι μεταξύ των πρώτων 635 αιτούντων άσυλο που κατέφθασαν στο λιμάνι της πόλης μαζί με την οικογένειά του, επιζητώντας ένα καλύτερο «αύριο», τόνισε: «Κάθε μέρα παλεύαμε. Στη Μόρια δεν υπήρχε νερό, δεν υπήρχε φαγητό».

Οι πρόσφυγες ήρεμα ακολούθησαν τις εντολές των υπευθύνων, μπήκαν στα πούλμαν και έφυγαν για το Κιλκίς, ενώ το ίδιο θα συνέβαινε και τις πρώτες πρωινές ώρες με τη δεύτερη αποστολή προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο.

Keywords
Τυχαία Θέματα