Κυριάκος - Μέρκελ τα είπαν στο ΕΛΚ για το Μεταναστευτικό

Κυριάκος - Μέρκελ τα είπαν στο ΕΛΚ για το Μεταναστευτικό16.12.2017ΝΔ

Το προσφυγικό πρόβλημα συζήτησαν κατά τη διάρκεια σύντομης συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε την επιτακτική ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων χορήγησης

ασύλου στην Ελλάδα, προκειμένου να εφαρμοστεί αποτελεσματικότερα η ευρωπαϊκή συμφωνία για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε., αλλά και να επιστρέφονται άμεσα στην Τουρκία οι παράτυποι μετανάστες. Παράλληλα, εξέφρασε τη θέση του περί αναδιαμόρφωσης του Κανονισμού του Δουβλίνου, προκειμένου να γίνουν ενιαίοι οι κανόνες χορήγησης ασύλου στην Ε.Ε., θέση με την οποία -σύμφωνα με την Πειραιώς- συμφώνησε πλήρως η καγκελάριος, που επιφυλάχθηκε και εκείνη να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη δυσφορία του για την πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ για κατάργηση της υποχρεωτικής ποσόστωσης στην επανεγκατάσταση των προσφύγων. «Το μεταναστευτικό ζήτημα θα μας απασχολεί για καιρό. Είναι πολύ σημαντικό να μην το αντιμετωπίζουμε με παραμορφωτικούς εθνικούς φακούς.

Η πρόταση του προέδρου Τουσκ αναφορικά με το ζήτημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων είναι λάθος» τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., εξηγώντας: «Και είναι λάθος, όχι μόνο επειδή η υφιστάμενη συμφωνία μετεγκατάστασης προσφύγων -με ελάχιστες εξαιρέσεις- λειτουργεί, αλλά και επειδή η Ε.Ε. στηρίζεται στη θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης. Και ο μόνος τρόπος να εκφράζουμε εμπράκτως αυτή την αλληλεγγύη είναι μέσω ενός δίκαιου και αναλογικού επιμερισμού της κοινής μας ευθύνης». Σε συνέντευξή του στο κανάλι του ΕΛΚ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε για το ίδιο θέμα: «Είναι απαραίτητο να αποφασιστεί ένα κοινό σχέδιο δράσης για τους ανθρώπους που καταφέρνουν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και που δικαιούνται διεθνή προστασία».

Φ. Πανταζής

Keywords
Τυχαία Θέματα