Συνέχεια στα παρατράγουδα με το μέρισμα

Συνέχεια στα παρατράγουδα με το μέρισμα16.12.2017Πρόσωπα

Πολλοί δικαιούχοι καταγγέλλουν πως παρά το γεγονός ότι το βοήθημα είναι ακατάσχετο, μπλοκαρίστηκε από τις τράπεζες λόγω χρεών

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Με παρατράγουδα συνοδεύτηκε χθες η καταβολή κοινωνικού μερίσματος συνολικού ύψους 727.000.000 ευρώ σε 1.313.148 νοικοκυριά, τα οποία έλαβαν κατά μέσο όρο 554 ευρώ και αντιστοιχούν σε 3.249.000 δικαιούχους. Πολλοί δικαιούχοι κατήγγειλαν ότι έμειναν με άδεια χέρια, καθώς, παρότι το

έκτακτο βοήθημα είναι ακατάσχετο, έκανε φτερά από τον λογαριασμό τους επειδή εκκρεμούσαν σε βάρος τους αναγκαστικά μέτρα είσπραξης!

Για το χάος αυτό το υπουργείο Οικονομικών δεν έδωσε καμία απάντηση, οι τράπεζες νίπτουν τας χείρας τους, λέγοντας ότι προχωρούν σε κατάσχεση ποσών χωρίς να γνωρίζουν από πού προέρχονται, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου πέταξε το μπαλάκι στους πολίτες, στους οποίους συνέστησε «να πάνε στην τράπεζα και να το απαιτήσουν».

Η κυρία Φωτίου, μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό σταθμό, υποστήριξε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το μέρισμα κατασχέθηκε επειδή δεν είχε δηλωθεί ακατάσχετος λογαριασμός από τους δικαιούχους. Ωστόσο, πολίτες κατήγγειλαν ότι δεσμεύτηκε μέρος του κοινωνικού μερίσματος που έλαβαν ακόμα και σε ακατάσχετο λογαριασμό.

Η εγκύκλιος

Εξάλλου, εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είχε ξεκαθαρίσει από τις 21 Σεπτεμβρίου 2017 ότι κάθε επίδομα που έχει χαρακτηριστεί ρητώς «ακατάσχετο» από τη νομοθεσία που το προβλέπει εξαιρείται από τις κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο, ακόμα και αν πιστώνεται σε τραπεζικό λογαριασμό ο οποίος δεν έχει δηλωθεί ως «ακατάσχετος» (ΠΟΛ 1146/2017).

Εν προκειμένω, ο νόμος 4501/2017 ορίζει ρητά ότι «το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα» (άρθρο 1, παράγραφος 3).

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την παραπάνω εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, «σε περίπτωση που έχει επιβληθεί κατάσχεση σε τέτοια επιδόματα κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό δικαιούχου οφειλέτη του Δημοσίου, αυτός θα πρέπει επίσης να υποβάλει αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ για περιορισμό της κατάσχεσης, ώστε τα ποσά αυτά να εξαιρεθούν από τα κατασχετέα και να αποδεσμευτούν».

«Δεύτερη ευκαιρία» για άλλους 60.000 πολίτες

Δεύτερη ευκαιρία να εισπράξουν το κοινωνικό μέρισμα έχουν από την προσεχή Δευτέρα περισσότεροι από 60.000 πολίτες, των οποίων οι υποβληθείσες αιτήσεις είχαν αστοχίες που έπρεπε να διορθωθούν, καθώς και συγκεκριμένες κατηγορίες ευπαθών ομάδων, για τους οποίους διευρύνθηκαν τα κριτήρια υπαγωγής. Κατά τη δεύτερη φάση υποβολής των αιτήσεων, που θα διαρκέσει έως και τις 26 Δεκεμβρίου, μπορούν να υποβάλουν αίτηση όλοι ανεξαιρέτως, αρκεί να μη συμμετέχουν σε νοικοκυριό του οποίου η αίτηση έχει εγκριθεί. Δεν απαιτείται να έχουν εκκρεμή, ακυρωμένη ή απορριφθείσα αίτηση. Οι μονογονεϊκές οικογένειες των οποίων η αίτηση εγκρίθηκε στην πρώτη φάση δεν χρειάζεται να ξανακάνουν αίτηση για να πάρουν τη διαφορά. Αυτή θα υπολογιστεί αυτόματα από το σύστημα.

Κατά την περίοδο παράτασης του κοινωνικού μερίσματος υπάρχουν νέα δεδομένα για κοινωνικές ομάδες, όπως τα μονογονεϊκά νοικοκυριά, που λαμβάνουν το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων ή το ειδικό επίδομα τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών. Στο εξής η κλίμακα ισοδυναμίας ωφελούμενης μονάδας προσαυξάνεται κατά 0,25 για τον πρώτο ενήλικο και μέχρι το μέγιστο του 3. Περιλαμβάνονται στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος και όσοι εμφανίζονται να έχουν δηλώσει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις ότι το 2016 κατέβαλαν δίδακτρα έως 1.500 ευρώ σε ιδιωτικά σχολεία.

Για άνω των 67 ετών

Αν το πρόσωπο που κάνει την αίτηση είναι 67 ετών και άνω ή είναι άτομο με αναπηρία 67% και άνω, δεν γίνεται έλεγχος για την ύπαρξη ενός τουλάχιστον ασφαλίσιμου μήνα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Επιπλέον, αν ο ίδιος ΙΒΑΝ εμφανίζεται δηλωμένος τρεις ή περισσότερες φορές για διαφορετικούς αιτούντες, τότε η αίτηση ακυρώνεται αυτόματα.

Στη νέα αυτή φάση των αιτήσεων όλα τα δεδομένα που αφορούν προσωπικά στοιχεία, τη σύνθεση του νοικοκυριού, φορολογικά και οικονομικά στοιχεία, στοιχεία εγγραφής στον ΕΦΚΑ και στοιχεία ανεργίας προκύπτουν από διασυνδέσεις ή διασταυρώσεις ιδίως με τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, του ΑΜΚΑ, του ΕΦΚΑ, της ΕΑΠ και του ΟΑΕΔ, και προσυμπληρώνονται αυτόματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα