Αρωμα κέντρου στη νέα μέρα της Ν.Δ.

Αρωμα κέντρου στη νέα μέρα της Ν.Δ.16.12.2017ΝΔ

Σήμερα η «εκκίνηση» στο 11ο Συνέδριο του κόμματος. Οι ομιλητές, οι ενότητες και ο κρίσιμος ρόλος του ερωτηματολογίου

Ρεπορτάζ
Κώστας Παπαχλιμίντζος

Με «άρωμα» κεντρώο και τόνο σαφώς φιλελεύθερο ξεκινά σήμερα το πρωί, με τον χαιρετισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Metropolitan Expo

στην Παιανία, το 11ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στο οποίο οι σύνεδροι θα κληθούν να δώσουν το νέο στίγμα του κόμματος, απαντώντας (με κάλπη) σε 15 ερωτήματα.

Το ερωτηματολόγιο είναι τροχιοδεικτικό για το πού θέλει ιδεολογικά και προγραμματικά να κατευθύνει το κόμμα η ηγεσία του. Για παράδειγμα, ρωτώνται οι σύνεδροι αν πρέπει «να δοθεί το δικαίωμα στους νέους εργαζομένους να επιλέγουν μεταξύ του ΕΦΚΑ και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών για την υποχρεωτική ασφάλισή τους». Επίσης, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ερωτήματα για μπόνους σε δημοσίους υπαλλήλους έπειτα από αξιολόγηση, δυνατότητα σε στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα να καταλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις στο Δημόσιο, παραχώρηση σε ιδιώτες της αποκομιδής σκουπιδιών, μεγαλύτερη αυτονομία σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να ορίζουν τους εισακτέους, διαχείριση πρωτοβάθμιας υγείας στους δήμους, ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων κ.λπ.

Το ερώτημα με τη μεγαλύτερη βαρύτητα, ωστόσο, είναι αν «θα πρέπει, εάν η Βουλή αδυνατεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με συναινετικό τρόπο, ο Πρόεδρος να εκλέγεται από τον λαό χωρίς να προκαλούν διάλυση της Βουλής και εθνικές εκλογές». Πρόκειται, φυσικά, για ένα θέμα που μπορεί να τεθεί μόνο στο πλαίσιο συνταγματικής αναθεώρησης.

Το συνέδριο «θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να παρουσιάσουμε το όραμά μας για το πώς η χώρα θα πάει μπροστά» δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτή τη στιγμή διατηρούμε ένα μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Αλλά πρέπει να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Ελληνες ότι έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη».

Μετά τον Κυριάκο

Μετά τον πρόεδρο της Ν.Δ., τον λόγο σήμερα κατά σειρά θα πάρουν οι Κωστής Χατζηδάκης, Αντόνιο Λόπεζ (γ.γ. του ΕΛΚ), εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων (πλην Χρυσής Αυγής), Αδωνις Γεωργιάδης, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Τσιάρας, Κώστας Δέρβος (πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ) και ο γραμματέας προγράμματος Γιώργος Στεργίου, ενώ κατά τις 6 αναμένεται με ενδιαφέρον η ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη.

Στην αίθουσα της ολομέλειας θα γίνουν ομιλίες σε δύο κατά σειρά θεματικές ενότητες: «Υπηρεσίες για τον πολίτη: Από το τέλμα στην ποιότητα» (εισηγητής ο Νίκος Δένδιας) και «Οικονομία: Από τη μιζέρια στις νέες δουλειές» (εισηγητής ο Χρήστος Σταϊκούρας). Αρκετοί θα είναι οι μη κομματικοί ομιλητές, όπως ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Μανώλης Δερμιτζάκης και ο βετεράνος ποδοσφαιριστής Μίμης Δομάζος.

Παράλληλα με την ολομέλεια θα οργανωθεί σε διπλανές αίθουσες το λεγόμενο Κοινωνικό Συνέδριο, το οποίο περιλαμβάνει έξι παράλληλες εκδηλώσεις αφιερωμένες σε μεγάλα κοινωνικά θέματα: Προστασία της οικογένειας, ελληνισμός της διασποράς, ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία, εθελοντισμός, αθλητισμός, ΑμεΑ.

Την Κυριακή το πρωί θα μιλήσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και θα ακολουθήσει η ενότητα «Νέα Γενιά: Από την Ελλάδα των επιδομάτων στην Ελλάδα των ευκαιριών» (εισηγήτρια η οννεδίτισσα δικηγόρος Αθηνά Ντόβα).
Λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι θα μιλήσει ο Αντώνης Σαμαράς και το συνέδριο θα κλείσει αμέσως μετά, με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα