Κτηματολόγιο: Σε ποιες περιοχές χάνονται σπίτια υπέρ του Δημοσίου

Κτηματολόγιο: Σε ποιες περιοχές χάνονται σπίτια υπέρ του Δημοσίου21.11.2017Οικονομία

Χιλιάδες ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητα που δεν έχουν υπαχθεί εδώ και 20 χρόνια. Οι προθεσμίες ανά περιοχή

Από τον
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Στην κατοχή του Δημοσίου ξεκίνησαν να περνούν σταδιακά ακίνητα οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν πήγαν ποτέ να τα δηλώσουν στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Πρόκειται για τα λεγόμενα «άγνωστου ιδιοκτήτη», για τα οποία εδώ και σχεδόν 20 χρόνια δεν υποβλήθηκε καμία δήλωση στο Κτηματολόγιο.

Το πρόβλημα δημιουργείται προς το παρόν σε 13 περιοχές της χώρας (Αστρος, Πολύκαστρο Κιλκίς, Αγία Τριάδα Καλαμαριάς κ.α.), σταδιακά όμως θα απασχολήσει και πολλές γειτονιές της Αττικής (Νέα Σμύρνη, Μελίσσια κ.λπ.). Η τελευταία προθεσμία δήλωσης ή διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στο Κτηματολόγιο εξέπνευσε ή θα εκπνεύσει έως και το τέλος του 2018 σε 111 περιοχές της χώρας, όπως ανέδειξε σε συνέδριό της η ΠΟΜΙΔΑ. Συνολικά, σε όλη τη χώρα τα ακίνητα άγνωστου ιδιοκτήτη υπολογίζονται γύρω στα 15.000.

Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να λειτουργεί σε μία περιοχή κτηματολογικό γραφείο, κάποιος που δεν πήγε να δηλώσει την ακίνητη περιουσία του κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης έχει στη διάθεσή του 14 χρόνια (για τα παλαιά προγράμματα του 1999) ή επτά χρόνια (για τα καινούργια από το 2005 και μετά) για να το κάνει. Αν παρέλθει και αυτή η προθεσμία, οι εγγραφές στο Κτηματολόγιο γίνονται οριστικές, είναι δικαστικά απρόσβλητες και τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν από κανέναν περιέρχονται στο Δημόσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα