Σύγκρουση κορυφής Τσίπρα - Μητσοτάκη

Σύγκρουση κορυφής Τσίπρα - Μητσοτάκη21.11.2017Πρόσωπα

Έντονοι διαξιφισμοί πριν από το ευρύ «ναι» στο μέρισμα

Με ευρύτατη πλειοψηφία «πέρασε» χθες το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Ψήφισαν «ναι» όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

έγινε σε υψηλούς τόνους, με την αντιπολίτευση -και ειδικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη- να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το πλεόνασμα προέρχεται από την υπερφορολόγηση των πολιτών και τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι πρόκειται για δείγμα της οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης της χώρας.

Η Νέα Δημοκρατία, όπως επίσης το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων, υπό την πίεση και της ελληνικής κοινωνίας, αναγκάστηκαν, πάντως, να αλλάξουν στάση σε σχέση με το περυσινό βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους (η Ν.Δ. είχε ψηφίσει «παρών» και τα άλλα δύο κόμματα απείχαν από την ψηφοφορία) και να ψηφίσουν την παροχή του κοινωνικού μερίσματος της κυβέρνησης - κάτι που ο κ. Τσίπρας έσπευσε να εκμεταλλευτεί πολιτικά χθες, μιλώντας στη Βουλή για «πράξη βαθιάς κοινωνικής δικαιοσύνης», σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που «φόρτωσαν» με φόρους τους Ελληνες.

Επανέλαβε, μάλιστα, το «success story» της μείωσης της ανεργίας, της ανάπτυξης και της «ήπιας», όπως είπε, δημοσιονομικής προσαρμογής, για να απαντήσει στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι δεν πρόκειται για μέρισμα από υπερφορολόγηση. Επιτέθηκε και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι τα 900 ευρώ που θα πάρουν αρκετοί πολίτες είναι μεγάλο βοήθημα, αλλά για τον ίδιο ίσως το χαρτόσημο της offshore...

«Πατερούλης»

Λίγη ώρα πριν, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε καταγγείλει την κυβέρνηση ότι παριστάνει τον «πατερούλη»... «Η υπέρβαση του στόχου οφείλεται στην ανελέητη φοροεπιδρομή, σε κατασχέσεις, στη διευρυμένη στάση πληρωμών, στην καθυστέρηση απονομής συντάξεων, στην αναστολή επενδυτικών δαπανών από το σχετικό πρόγραμμα.

Ετσι πετύχατε το υπερπλεόνασμα, για να παριστάνετε σήμερα τους Αγίους Βασίληδες της πολιτικής σε πολίτες που έχουν ξεχάσει τα Χριστούγεννα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε την επίθεση κατηγορώντας την κυβέρνηση για «ψέματα που σας κυνηγούν και επιτίθεστε κατά πάντων, δημιουργώντας την πιο τοξική ατμόσφαιρα από τη Μεταπολίτευση και μετά».

Οι κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους και για τις καταστροφές από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική. «Δεν είστε μόνο ανίκανοι, αλλά και ανάλγητοι» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και στόχευσε την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, κατηγορώντας την για ολιγωρία και για ευθύνες στη μη υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός μίλησε για διαχρονικές ευθύνες και έσπευσε να στηρίξει την κυρία Δούρου, μιλώντας για ακραία καιρικά φαινόμενα που συμβαίνουν μία φορά στα 100 χρόνια.

«Ρουκέτες» Τσακαλώτου με Τραμπ και τριαντάφυλλα

Ντόναλντ Τραμπ, Μαρίν Λεπέν και Γκέερτ Βίλντερς εξίσωσε από το βήμα της Βουλής -όχι προφανώς με θετική διάθεση- ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έβγαλε και μια είδηση χθες, λέγοντας ότι η χώρα θα βγει του χρόνου από το Μνημόνιο «χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης».

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Σας προκάλεσα να μας πείτε από πού θα αναπληρώσετε τα έσοδα από τη μείωση φόρων. Από μείωση δημόσιων δαπανών; Εχετε καταλάβει γιατί πάνε καλά η Λεπέν, ο Τραμπ και ο Βίλντερς; Εχουν πάει καλά γιατί κάποιοι άλλοι δεν κοίταγαν το επίπεδο των σχολείων και των νοσοκομείων».

Η ρητορική του κ. Τσακαλώτου είχε μέχρι και... τριαντάφυλλα, αφού είπε προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας: «Μας κατηγορήσατε ότι έχουμε τοξικό λόγο, αλλά νομίζετε ότι ο λόγος σας ήταν τριανταφυλλένιος; Οταν μας λέγατε ψεύτες, ήταν τριανταφυλλένιος ο λόγος σας;»

Στρατηγική

Νωρίτερα, απαντώντας στην κριτική των εισηγητών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «για εμάς το μέρισμα είναι η αρχή και μέρος μιας συνολικής στρατηγικής» ώστε να υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια στα δημοσιονομικά. «Είναι μέρος μιας συνολικής απάντησης στην κρίση» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «δεν είναι ελεημοσύνη». «Δεν είμαστε ευεργέτες, αλλά δεν ζούμε στους καλύτερους κόσμους και είναι καλύτερα από το να πάμε σπίτι μας». «Εμείς δεν θα πάμε σπίτι μας» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, υπεραμυνόμενος της κυβερνητικής πολιτικής.

Ανέλαβε την ευθύνη ο Καμμένος για το «ντου»

Αμεσα αντέδρασε ο Πάνος Καμμένος στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, τον οποίο κατηγόρησε ότι «αναπαράγει ψευδείς και συκοφαντικές ειδήσεις μαζί με κατ' επάγγελμα υπαλλήλους συγκεκριμένης συμμορίας» και συμπλήρωσε: «Η πλάτη μου αντέχει. Θα τους τσακίσω».

Οπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, «για τα σκάνδαλα του κ. Καμμένου θα τα πούμε την Πέμπτη στη Βουλή. Δεν θα είναι ευχάριστη συζήτηση για τον Καμμένο και εσάς, που εξακολουθείτε να τον καλύπτετε σιωπώντας παρά τις διαρκείς αποκαλύψεις σε βάρος του υπουργού σας».

«Θα σας περιμένω στη Βουλή την Πέμπτη, κ. Μητσοτάκη, να σας εξευτελίσω μια ακόμη φορά. Το δικό μου σπίτι είναι καθαρό, το δικό σας είναι έδρα offshore» τόνισε μέσω twitter ο κ. Καμμένος.

Λίγο αργότερα, από το βήμα της Βουλής κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να δώσει το «παρών» στη συζήτηση στη Βουλή την Πέμπτη, όπου θα δώσει, όπως είπε, όλες τις απαντήσεις για την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, που δεν έγινε τελικά. Για την εισβολή του Ρουβίκωνα στο Πεντάγωνο, ο κ. Καμμένος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και τόνισε ότι «θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί η είσοδός τους» σημειώνοντας ωστόσο ότι «η Στρατονομία δεν μπορεί να κάνει συλλήψεις».

Αφησε μάλιστα υπονοούμενα για «κατασκόπους» στο Πεντάγωνο λέγοντας ότι κάποιοι ήξεραν και βιντεοσκοπούσαν την εισβολή από τον 3ο όροφο.

Βολές κατά ριπάς για Μαξίμου από την αντιπολίτευση

Πολυμέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν οι αρχηγοί των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, επεκτείνοντας την κριτική τους σε όλα τα μείζονα ζητήματα. Η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα «δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα εξοντωτικών μέτρων λιτότητας και αναλγησίας, όπως σήμερα, αλλά από πλεόνασμα ανάπτυξης που πρέπει να μοιράζεται δίκαια σε όλους».

Ταυτόχρονα, προφανώς κουρασμένη από τον προεκλογικό αγώνα και το πάρτι-έκπληξη που οργανώθηκε χθες στη Βουλή για τα γενέθλιά της, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει αποζημιώσεις για τις καταστροφές στη Σύμη, στην Αγιά Λάρισας και την παραλία Κατερίνης, που όμως ήδη περιλαμβάνονταν στο κυβερνητικό σχέδιο.

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος πρότεινε την αποδέσμευση 1.000.000 ευρώ από την -σύμφωνα με τον ίδιο- «παρανόμως και αντισυνταγματικώς παρακρατούμενη κρατική χρηματοδότηση» της Χρυσής Αυγής προς τους πληγέντες της Μάνδρας και της Νέας Περάμου.

«Φιλοδώρημα»

Ο Βασίλης Λεβέντης επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για το «περίσσευμα» των εσόδων που αυτός επικαλείται, χαρακτήρισε «φιλοδώρημα» το μέρισμα και τα έβαλε με τους... «Ρουβικωναίους» και τη βία που ασκούν. Ταυτόχρονα ζήτησε να λαμβάνεται σοβαρά υπ' όψιν η γνώμη της Εκκλησίας, ενώ χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «Αριστερά εντός εισαγωγικών, γιατί ευτυχώς υπάρχουν και πιο γνήσιοι αριστεροί».

Με ονομαστικά παραδείγματα νέων ανθρώπων, που εργάζονται χωρίς κανένα κέρδος, αφού τα εισοδήματά τους πηγαίνουν στο κράτος, κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης ο Σταύρος Θεοδωράκης, εγκαλώντας την ότι «διαλύει με τις πρακτικές και τις πολιτικές της τη μεσαία τάξη και επιχειρεί να δημιουργήσει μόνο φτωχούς και προύχοντες».

Τέλος, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ζήτησε να στηριχθούν «πρακτικά και συγκεκριμένα» οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Keywords
τσιπρας, χρυση αυγη, νεα δημοκρατια, νίκος μιχαλολιάκος, βουλη, νέα, ενωση, ψηφοφορία, ΠΑΣΟΚ, success, offshore, οφείλεται, Χριστούγεννα, μνημονιο, σχολεια, καμμενος, ειδήσεις, twitter, συλληψεις, μιχαλολιάκος, παραιτηση λεβεντη, συριζα, ΚΚΕ, αλλαγη ωρας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μνημονιο 2, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, μιχαλολιάκος, ρενα δουρου, δουρου, νίκος μιχαλολιάκος, κομματα, ενωση κεντρωων, βημα, γνωμη, δημοκρατια, εδρα, πιεση, προγραμμα, το βημα, ωρα, αττικη, ατμοσφαιρα, δωσει, δειγμα, δυτικη αττικη, δυτικη, εγινε, ευρω, ειπε, επρεπε, ευθυνη, ευκλειδης, ιδιο, θεοδωρακης, ομιλια, κυβερνηση, κυρια, λεβεντης, λογο, μαξιμου, μητσοτακης, μειωση, ξιφη, οφείλεται, παμε, πεμπτη, ρητορικη, σαουδικη αραβια, συζητηση, συμη, σπιτι, σχεδιο, υλοποιηση, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, ψευτες, δημητρης, ενωση, χωρα, εισβολη, κυριακου, μια φορα, offshore, ομαδες, πωληση
Τυχαία Θέματα