Κρήτη: Φρουτοσαλάτες και μπάρες δημητριακών σε σχολικά κυλικεία

Κρήτη: Φρουτοσαλάτες και μπάρες δημητριακών σε σχολικά κυλικεία23.10.2018Ρεπορτάζ

Να ξεφύγουν από τις συνηθισμένες νόρμες καλλιεργώντας την κουλτούρα του ευ ζην προσπαθούν τον τελευταίο καιρό κάποια κυλικεία στο Ηράκλειο της Κρήτης, που αντικατέστησαν τα ανθυγιεινά σνακ

με φρουτοσαλάτες, λαχανικά, υγιεινά σάντουιτς και φρέσκους χυμούς

Πρόκειται για την πρωτοβουλία των πρότυπων κυλικείων, που εφαρμόζεται σε πολλά σχολεία της πόλης και στόχο έχει να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις των παιδιών, σε μια κρίσιμη μάλιστα ηλικία, καθώς μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν την υγιεινή διατροφή και να την εντάξουν στην καθημερινότητά τους.

Οπως ανέφερε στην τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα neakriti η ιδιοκτήτρια κυλικείου του 45ου Δημοτικού Σχολείου Βάσω Σαλούστρου, οι μαθητές έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουν για το γεύμα τους σαλάτες με λαχανικά ή φρούτα, χειροποίητες μπάρες δημητριακών, γιαούρτι με μέλι ή κορν φλέικς, μπαγκέτα σικάλεως και χυμούς φρέσκων φρούτων.

Ανταπόκριση

Τα παιδιά προς το παρόν ανταποκρίνονται στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, καθώς κάθε φορά που ψωνίζουν κάποιο από αυτά τα προϊόντα συμπληρώνουν με αυτοκόλλητα μία καρτέλα προκειμένου να κερδίζουν δώρα.

«Ο μαθητής ή η μαθήτρια που έχει τις περισσότερες καρτέλες κερδίζει ένα τάμπλετ ή τα σχολικά είδη της επόμενης χρονιάς. Οταν οι μαθητές συμπληρώσουν πέντε αυτοκόλλητα παίρνουν δώρο ένα δωρεάν γεύμα, ενώ όταν συμπληρώσουν ολόκληρη την καρτέλα παίρνουν μια τσάντα με σχολικά είδη και παραμύθια» σημειώνει η κυρία Σαλούστρου.

«Πρώτη φορά εφαρμόζουμε το πρόγραμμα, η ανταπόκριση είναι σχετικά καλή και φυσικά καταβάλλουμε προσπάθεια» προσθέτει ο διευθυντής του σχολείου Χρήστος Ντρουμπογιάννης. Αυτό που ζητούν οι ιδιοκτήτες κυλικείων είναι οι μαθητές να μη μεταφέρουν από το σπίτι στο σχολείο ανθυγιεινά τρόφιμα και στις γιορτές να κερνούν τους συμμαθητές τους με πιο υγιεινές λιχουδιές, ώστε η διατροφή αυτή να τους γίνει συνήθεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα