Κρίσιμες επαφές από σήμερα για το μέλλον της συμφωνίας Ιερωνύμου - Τσίπρα

Κρίσιμες επαφές από σήμερα για το μέλλον της συμφωνίας Ιερωνύμου - Τσίπρα04.12.2018Πρόσωπα

Αντιπροσωπία του Συνδέσμου Κληρικών μεταβαίνει στο υπ. Παιδείας

Σε κομβική καμπή εισέρχεται η βιωσιμότητα του συμφώνου Τσίπρα - Ιερωνύμου για την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία του κλήρου. Οι επόμενες δύο εβδομάδες χαρακτηρίζονται κρίσιμες, καθώς, αφενός, οι εκπρόσωποι του εφημεριακού κλήρου

πρέπει να διατυπώσουν τη θέση τους για το ζωτικό ζήτημα του τρόπου με τον οποίο θα καταβάλλεται η μισθοδοσία τους, εφόσον ισχύσει η συμφωνία, αφετέρου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα κληθεί να ορίσει τα μέλη της επιτροπής που θα χειριστεί τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Σήμερα το κατώφλι του υπουργείου Παιδείας θα περάσουν οι εκπρόσωποι του εφημεριακού κλήρου. Αντιπροσωπίες του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) και των ιερέων της Εκκλησίας της Κρήτης θα συναντηθούν με τον υπουργό Παιδείας. Ο Κώστας Γαβρόγλου αναμένεται να τους ενημερώσει για την πορεία του διαλόγου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και να αναλύσει την πρόταση που αφορά το ζήτημα της μισθοδοσίας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως αναμένεται η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μεσούσης της αυστηρής αλλά όχι ακραίας κριτικής που δέχεται από όλες τις πτέρυγες της Ιεραρχίας, θα κληθεί να ορίσει μαζί με τα μέλη της ΔΙΣ τα μέλη της επιτροπής που θα πραγματοποιήσουν τον διάλογο για το περιβόητο προσύμφωνο με την κυβέρνηση.

Κριτική από μητροπολίτες

Χθες ακόμα δύο μητροπολίτες, ο Φθιώτιδος Νικόλαος και ο Λαρίσης Ιερώνυμος, ο βενιαμίν της Ιεραρχίας, άσκησαν κριτική στους χειρισμούς του Αρχιεπισκόπου. Ο κ. Νικόλαος, μιλώντας στον Σκάι, εμφανίστηκε καυστικός για τον Αρχιεπίσκοπο: «Δεν μπορώ να πω ότι παρασύρθηκε διότι είναι εμπειρότατος ο μακαριότατος, έχει σύνεση και έχει μελετήσει όλα τα θέματα αυτά από χρόνια πολλά, από τότε που ήταν Θηβών και Λεβαδείας. Οι πολιτικοί καμιά φορά βρίσκουν αθώους και απλούς ανθρώπους και τους παγιδεύουν». Την ίδια ώρα ο Λαρίσης Ιερώνυμος υποστήριξε: «Δεν μπορεί η Εκκλησία να γίνεται αντικείμενο προεκλογικών σχεδιασμών και προεκλογικών παιγνίων».

Αντ. Τριανταφύλλου

Keywords
Τυχαία Θέματα