Κρατούν «ζεστό» το δίπορτο στην Αθήνα

Κρατούν «ζεστό» το δίπορτο στην Αθήνα23.07.2019Πρόσωπα

Ο υφ. Εξωτερικών των ΗΠΑ συνάντησε και τον Δένδια και τον Τσίπρα!

Η σημασία που έχει η διατήρηση του ρόλου της Ελλάδας ως βασικού πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, και η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών

Νίκος Δένδιας με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ.

Ο κ. Ρίκερ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνάντηση τονίστηκε «η σημασία του υψηλού επιπέδου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας και ΗΠΑ, που καθιερώθηκε το 2018, με τις ΗΠΑ ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου».

Ο κ. Τσίπρας, ξεχνώντας τις παλιότερες «αντιαμερικανικές» θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι το μέλλον της περιοχής μπορεί να οικοδομηθεί μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη να δίνονται σταθερά και σαφή μηνύματα από τις ΗΠΑ ότι στην τουρκική επιθετικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο πρέπει να τεθεί φραγμός.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ έσπευσε, μέσω twitter, να καλωσορίσει τον «φίλο και συνάδελφό» του στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία του είναι «άλλη μια ένδειξη της υπόσχεσής μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμμετάσχει η νέα ελληνική κυβέρνηση στο πλήρες φάσμα του στρατηγικού διαλόγου μας».

Ο Αμερικανός πρέσβης, επίσης στο twitter, εξέφρασε τη χαρά του που «σύστησε τον υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ στον υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αποτελεί κλειδί στον στρατηγικό μας διάλογο και στην αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να εμβαθύνουν στις διμερείς εμπορικές και επενδυτικές μας σχέσεις».

Εξάλλου, ο κ. Ρίκερ συναντήθηκε και με τον Κωστή Χατζηδάκη, με τον οποίο συζήτησε την επέκταση των ελληνοαμερικανικών δεσμών στον ενεργειακό τομέα.

Μετά την Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (αρμόδιος για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα) θα επισκεφτεί τα Σκόπια, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της χώρας Στέβο Πεντάροφσκι, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν διμερή θέματα και ο οδικός χάρτης των Σκοπίων στην πορεία προς την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα