Εναν χρόνο μετά, το «μαύρο» δεν έφυγε από το Μάτι

Εναν χρόνο μετά, το «μαύρο» δεν έφυγε από το Μάτι23.07.2019Περιφέρεια

Τραγωδία δίχως τέλος καταγράφει φωτογραφικό οδοιπορικό: Παντού καμένες κατοικίες και δέντρα

Ηταν 23 Ιουλίου 2018.

Μια μέρα που θα θυμάται όλο το πανελλήνιο, όταν μια φονική πυρκαγιά κατέστρεψε μια ολόκληρη περιοχή, το Μάτι Αττικής, και βύθισε στο πένθος τη χώρα, καθώς οδήγησε στον θάνατο 102 συνανθρώπους μας.

23 Ιουλίου 2019, 365 μέρες μετά. Τι έχει αλλάξει στο Μάτι και τι παραμένει το ίδιο; Σε αυτά τα ερωτήματα έρχονται να απαντήσουν οι εικόνες.

 

Πάντα

οι φωτογραφίες αποτελούν τους αδιάψευστους μάρτυρες της κατάστασης, τόσο τότε όσο και τώρα, και μπορούν να «μιλήσουν» περισσότερο από τις λέξεις.

Εναν χρόνο μετά την πύρινη λαίλαπα τόσο η ίδια η περιοχή όσο και οι κάτοικοί της καταβάλλουν προσπάθειες να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Οπως δείχνουν οι φωτογραφίες, η κατάσταση στον τόπο της τραγωδίας δεν έχει αλλάξει δραματικά από εκείνη την ημέρα.

Σιγά σιγά ίσως η μαύρη εικόνα που είχε εντυπωθεί στη μνήμη όλων από τις πρώτες ημέρες της καταστροφής αρχίζει να μην υπάρχει πια.

 

Οι κορμοί

Από τις κινήσεις που έγιναν ήταν να απομακρυνθούν τα πολλά καμένα δέντρα, τα οποία, ωστόσο, μέχρι πρότινος ήταν στοιβαγμένα σε ένα οικόπεδο, με κίνδυνο μέσα στο καλοκαίρι και με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για ακόμη μία παρόμοια καταστροφή με απρόβλεπτες συνέπειες.

 

Οσο για τα σπίτια, εξοχικά και μόνιμες κατοικίες, που αποτέλεσαν τα «θύματα» της πύρινης λαίλαπας, αν και έχουν καθαριστεί, ελάχιστα έχουν επιδιορθωθεί και τα περισσότερα δεν είναι πλέον κατοικήσιμα. Θα στέκουν πάντα γκρίζα και καπνισμένα, να θυμίζουν την καταστροφή που τα σημάδεψε.

Υπάρχουν ακόμα και κάποιες γωνιές και δρόμοι που αποτελούν σημεία στα οποία εκτυλίχθηκε η πραγματική τραγωδία που έφερε μαζί της η πυρκαγιά και αποτέλεσαν τόπους μαρτυρίου για πολλούς ανθρώπους.

Το μοιραίο οικόπεδο

Οπως δρόμοι που τώρα είναι καθαροί και αυτοί που δεν γνωρίζουν τι είχε συμβεί πέρυσι δεν θα μπορούσαν ίσως να φανταστούν ότι σε αυτούς τους δρόμους που αποτελούσαν τη μόνο διέξοδο σωτηρίας και διαφυγής πολλοί άνθρωποι που επέβαιναν στα αυτοκίνητά τους έχασαν τη ζωή τους.

Ή ακόμα και στο οικόπεδο της φρίκης, που τώρα μπορεί να είναι απλά μια καμένη έκταση λίγα μέτρα μακριά από τη θάλασσα, στην οποία κάηκαν ζωντανά περισσότερα από είκοσι άτομα, πολλά από τα οποία βρέθηκαν αγκαλιασμένα.

Ομως, οι φωτογραφίες που έρχονται στο φως έναν χρόνο μετά δείχνουν και τις μικρές αλλά σημαντικές «χαραμάδες» χρώματος που προσπαθούν να αλλάξουν τη διάθεση.

Για παράδειγμα, ορισμένες πινακίδες που καλωσορίζουν στο Μάτι, ενώ πέρυσι δεν φαίνονταν καν από την πυρκαγιά, φέτος οι κάτοικοι αποφάσισαν να τις φτιάξουν ξανά με την απαραίτητη προσθήκη χρωμάτων που τόσο λείπουν από τη ζωή τους.

Η ζωή επιστρέφει και στις παραλίες οι οποίες εκείνη την ημέρα αποτέλεσαν τόπο διαφυγής για πολλούς κατοίκους της περιοχής και πολλοί είναι εκείνοι που τις επισκέπτονται για να κάνουν το μπάνιο τους.

«Πήρα αποζημίωση 8.000 € και ξόδεψα τα 7.000 μόνο για τέντες»

«Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από την ημέρα που άλλαξε για πάντα η ζωή μας και η Πολιτεία δεν μας βοήθησε καθόλου, μας έχει παρατήσει εντελώς».

Με τα παραπάνω λόγια ο Γιάννης Σταμπέλος, ιδιοκτήτης της μοναδικής ταβέρνας που έχει απομείνει στην πληγείσα περιοχή, περιγράφει στη «δημοκρατία» την αδράνεια του κρατικού μηχανισμού σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που βίωσε η χώρα.

Ο ίδιος χρειάστηκε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να ανακαινίσει ένα μέρος του καταστήματός του, που καταστράφηκε ολοσχερώς, λαμβάνοντας από το κράτος αποζημίωση ύψους 8.000 ευρώ.

«Από αυτά τα χρήματα, τα 7.000 ευρώ ξοδεύτηκαν μόνο για τις τέντες, τα υπόλοιπα τα κάλυψα μόνος μου. Και αν σκεφτείτε ότι φέτος ο τζίρος είναι πεσμένος κατά 70%, μπορείτε να φανταστείτε το μέγεθος του προβλήματος» λέει, τονίζοντας πως καθ' όλη τη διάρκεια του έτους οι υποσχέσεις για χρηματοδότηση από προγράμματα ΕΣΠΑ έπεφταν... βροχή, ωστόσο πάντα κάποιοι φρέναραν τη διαδικασία.

Περί τα τέλη Μαΐου και πηγαίνοντας κόντρα στη «μαυρίλα», που είναι πλέον χαρακτηριστικό της περιοχής, ο κ. Σταμπέλος αποφάσισε να ανοίξει ξανά τις πόρτες της «Αργυράς Ακτής», της ταβέρνας στην οποία εγκαταστάθηκε ο Στρατός πριν από έναν χρόνο, προκειμένου να προσφέρει φαγητό στους πληγέντες.

«Το μαγαζί το κληρονόμησα από τον παππού μου, είναι στην περιοχή από το 1960 και αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων μου. Δεν είχα περιθώρια να το παρατήσω στην τύχη του» σημειώνει.

Πλέον, μοναδικοί του πελάτες είναι κάποιοι, λιγοστοί, κάτοικοι που θέλουν να ζωντανέψει ξανά το Μάτι, ωστόσο οι άδειες για να μπορέσουν να χτίσουν ξανά τα σπίτια τους δεν έχουν βγει.

«Είμαστε απαισιόδοξοι επειδή ακούμε συνέχεια υποσχέσεις, αλλά στο τέλος δεν γίνεται τίποτα ουσιαστικό».

Το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018 ο ίδιος δούλευε στην ταβέρνα μαζί με τη μητέρα του, όταν μέσα σε λίγα λεπτά ένα πυκνό σύννεφο καπνού τύλιξε το μαγαζί.

«Μπήκα στη θάλασσα για να γλιτώσω, ήμασταν 500 περίπου άτομα μέσα στο νερό. Εμεινα εκεί για τέσσερις ώρες κρατώντας αγκαλιά τη μητέρα μου, που είχε ασπρίσει και βρισκόταν σε κατάσταση σοκ. Θυμάμαι να βλέπουμε το μαγαζί μας να καίγεται και να προσπαθώ να την εμψυχώσω, λέγοντάς της πως θα το ξαναχτίσουμε, αρκεί να βγούμε ζωντανοί» αναφέρει ενθυμούμενος την πιο δύσκολη μέρα που κλήθηκε ποτέ να αντιμετωπίσει.

Οταν η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο, επί επτά συνεχόμενες ώρες γέμιζε έναν κουβά με νερό από τη θάλασσα προσπαθώντας να σβήσει τη φωτιά από το μαγαζί του.

«Παράλληλα έδινα στους ανθρώπους τραπεζομάντιλα για να σκεπαστούν, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είχαν πάθει υποθερμία. Εφιαλτικές στιγμές, που θα μας σημαδεύουν για πάντα».

Κέλλυ Φαναριώτη

Δωρεάν αναλώσιμα σε εγκαυματίες με παρέμβαση Κικίλια

Δωρεάν θα παίρνουν τα αναλώσιμα που χρειάζονται οι εγκαυματίες από το Μάτι, τα οποία έως σήμερα δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, μετά την άμεση αντίδραση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στις καταγγελίες ασθενών.

Ο κ. Κικίλιας μετέβη χθες στον ΕΟΠΥΥ και, αφού ενημερώθηκε για το ζήτημα, ανακοίνωσε ότι συγκαλεί εκτάκτως σήμερα το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, ώστε να παίρνουν δωρεάν οι εγκαυματίες τα υλικά που χρειάζονται.

«Δεν το ανέχομαι...»

Ειδικότερα, μετά την επίσκεψη στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Κικίλιας δήλωσε: «Πριν από έναν χρόνο χάσαμε 102 ανθρώπους με τραγικό τρόπο και με προφανείς τις ευθύνες του ελληνικού κράτους. Κάποιοι κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα από αυτό το δράμα και δεν μπορώ να ανεχτώ αυτοί οι άνθρωποι να ταλαιπωρούνται. Συγκαλώ αύριο εκτάκτως το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, το οποίο παίρνει απόφαση, ώστε τα επιθέματα σιλικόνης, οι αλοιφές και ό,τι άλλο χρειάζονται με βάση τις γνωματεύσεις των γιατρών τους να μπορούν να πηγαίνουν στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ της περιοχής τους ή στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ και με τη γνωμάτευση ότι έχουν νοσηλευτεί για εγκαύματα, να παίρνουν δωρεάν από τον ΕΟΠΥΥ τα υλικά που απαιτούνται».

Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε την αντίδραση του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος σε ανακοίνωσή του προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, λέγοντας -μεταξύ άλλων- ότι οι κάτοικοι στο Μάτι από την πρώτη στιγμή είχαν δωρεάν πρόσβαση σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό και ότι το υπουργείο Υγείας προχώρησε στη δωρεάν παροχή αποκλειστικής νοσηλευτικής φροντίδας των εγκαυματιών για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Ρίτα Μελά

Keywords
Τυχαία Θέματα