Σχέδιο δέκα σημείων για τη «σωτηρία» της ΔΕΗ!

Σχέδιο δέκα σημείων για τη «σωτηρία» της ΔΕΗ!23.07.2019ΝΔ

Δέκα πρωτοβουλίες για την αντιστροφή της αρνητικής πορείας της ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Κωστής Χατζηδάκης.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και η αύξηση των τιμολογίων, αλλά με παράλληλη μείωση του «πράσινου τέλους», ώστε μαζί με την πρόσφατη μείωση

του ΦΠΑ να μην αυξηθεί καθόλου η επιβάρυνση των νοικοκυριών.

«Είναι δέσμευση της κυβέρνησης πως δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση» ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηδάκης.

Προβλέπεται, επίσης, η κατάρτιση νέου στρατηγικού σχεδίου, η μεταφορά των παγίων της διανομής στον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε στη συνέχεια να πωληθεί ποσοστό μετοχών σε ιδιώτη επενδυτή και τελικά να έρθει τεχνογνωσία από όμιλο με εμπειρία στη διαχείριση δικτύων και να έχει άμεσο ταμειακό όφελος η ΔΕΗ.

Στο πακέτο μέτρων εντάσσεται και η προώθηση στοχευμένης εθελουσίας εξόδου και «άγριο κυνήγι» σε περίπου 60.000 οφειλέτες που χρωστούν 800.000.000 ευρώ στη ΔΕΗ και, όπως φαίνεται, δεν ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών - άλλη μία σημαντική ένεση ρευστότητας.

Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει την ανατροπή της συμφωνίας που είχαν υπογράψει οι προκάτοχοί της με τους δανειστές, η οποία προέβλεπε μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50%.

Οπως είπε, «η ΔΕΗ πρέπει να χάσει 4.000.000 πελάτες σε τέσσερα χρόνια». Επιπλέον, θα επιδιώξει την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, καθώς «δεν είναι δυνατόν η ΔΕΗ να πουλάει κάτω του κόστους και να δουλεύει υπέρ των ανταγωνιστών της».

Επιπλέον, θα προσπαθήσει να κλείσει η εκκρεμότητα με τις οφειλές του Δημοσίου για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας παλαιότερων ετών και θα στηρίξει επενδύσεις της επιχείρησης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στο ενεργειακό πακέτο της κυβέρνησης περιλαμβάνονται, επίσης, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η επιτάχυνση της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, γι’ αυτό θα προωθηθούν στη Βουλή οι νέες συμβάσεις για τα τέσσερα «οικόπεδα» που υπολείπονται, κ.ά.

Φ. Κόλλιας

Keywords
Τυχαία Θέματα