Κόβουν τον «γόρδιο δεσμό» για το ιερό της Αρτέμιδος Αγροτέρας

Κόβουν τον «γόρδιο δεσμό» για το ιερό της Αρτέμιδος Αγροτέρας07.02.2019Τέχνες

«Πράσινο» από ΚΑΣ για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου, η οποία βαλτώνει από το 1964

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Υπέρ της απαλλοτρίωσης του ακινήτου που περικλείεται από τις οδούς Αρδηττού, Θωμοπούλου, Κούτουλα και Κεφάλου στο Μετς, στο σημείο όπου κατά την αρχαιότητα βρισκόταν ο ναός της Αρτέμιδος Αγροτέρας, τάχθηκαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στην πρόσφατη συνεδρίασή τους. Η απόφαση αυτή βάζει τέλος σε ένα χρόνιο ζήτημα, αφού από το 1964 απασχολεί τα

μέλη του ΚΑΣ, σχετικά με την ανάδειξη του ιδιαίτερα σημαντικού αυτού μνημείου.

Στη γνωμοδότησή τους την περασμένη Τρίτη τα μέλη αποφάσισαν επίσης ότι πρέπει να γίνει μια μικρή ανασκαφική έρευνα για επιπλέον στοιχεία, να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες ανάδειξης των αρχαιοτήτων και να μελετηθεί η δυνατότητα σύνδεσης του χώρου με το Ολυμπιείο και τα παριλίσσια ιερά. Γι' αυτό θα δημιουργηθεί μια απλή πεζογέφυρα, η οποία θα περνά πάνω από την οδό Αρδηττού.

Το ΚΑΣ έχει πολλάκις αποφανθεί υπέρ της απαλλοτρίωσης, εντούτοις αυτή δεν μπόρεσε να προχωρήσει λόγω του μεγάλου κόστους του ακινήτου, εμβαδού 1.390,70 τ.μ., που σήμερα φτάνει τα 2.200.000 ευρώ.
Υπέρ της απαλλοτρίωσης εισηγήθηκε και η αρμόδια Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η διευθύντρια της οποίας αναφέρθηκε στη «δυναμική και εμπεριστατωμένη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης» από μεριάς Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών.

Οι ιδιοκτήτες

Στη συνεδρίαση έδωσαν το «παρών» και οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου, που ζήτησαν «ξεκάθαρη λύση σε εύλογο χρονικό διάστημα», δηλαδή είτε με τη λύση της απαλλοτρίωσης είτε με τους περιορισμούς ανάδειξης των ευρημάτων και κατόπιν διαβεβαίωσης ότι υπάρχουν οι σχετικές πιστώσεις. Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, οι οποίοι ζήτησαν την απαλλοτρίωση και την ανάδειξη του χώρου λόγω της εξαιρετικής αρχαιολογικής και συμβολικής σημασίας του, και εκπρόσωποι συλλόγων, όπως ο Παραλίσσιος και ο Αρδηττός, που επίσης ζήτησαν την απαλλοτρίωση.

Να θυμίσουμε ότι ο αρχαίος ναός της Αγροτέρας κατεδαφίστηκε το 1778 και τα υλικά του χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του τείχους των Αθηνών γύρω από την Ακρόπολη. Θραύσματα της ζωφόρου του ναού βρίσκονται σήμερα σε μουσεία της Αθήνας, της Βιένης και του Βερολίνου, ενώ στο Μετς σώζεται ανάλημμά του.

Ο δεύτερος ναός, που είναι διπλάσιος σε μέγεθος από τον ιωνικό, ανακαλύφθηκε στις ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή μεταξύ 2010 και 2015. Πρόκειται για έναν δεύτερο κλασικό ναό, αυτόν του Παυσίλυπου Δία.

Keywords
Τυχαία Θέματα