Κίνδυνος θάνατος οι αφίσες στους δρόμους

Κίνδυνος θάνατος οι αφίσες στους δρόμους26.11.2018Ρεπορτάζ

► Είναι πολλά τα λεφτά για την αφισορύπανση • Κανένας έλεγχος, παρά την αυστηρή απαγόρευση της νομοθεσίας
Θεσσαλονίκη: Με βαριά πρόστιμα εξαφάνισαν τα πλακάτ

Ρεπορτάζ
Γιώτα Φλώρου
Φωτό: Βαγγέλης Μασιάς

Οργιο διαφημίσεων παρατηρείται σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας της Αθήνας, τη στιγμή που η τοποθέτησή τους απαγορεύεται ρητά

από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Φαίνεται ότι οι δήμοι, οι αρμόδιοι φορείς για να κατεβάζουν τις διαφημιστικές αφίσες, κάνουν τα στραβά μάτια για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο οικονομικός. Την ίδια στιγμή δεν σκέφτονται ότι οι διαφημίσεις αποτελούν πρώτης τάξεως... ατραξιόν για τους οδηγούς και ενδέχεται να προκαλούν σοβαρά ατυχήματα.

Η «δημοκρατία» έκανε αυτοψία σε πολυσύχναστους δρόμους της πρωτεύουσας, όπως οι λεωφόροι Κηφισίας και Μεσογείων. Εκεί συνειδητοποιήσαμε ότι λίγα μόλις λεπτά είναι αρκετά για να... ενημερωθεί καθένας για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στην Αθήνα το επόμενο διάστημα, όπως και για αυτές που ήδη έχουν γίνει.

Διαφημιστικές αφίσες για μουσικά σχήματα και παραστάσεις θεάτρου και μπαλέτου, οι οποίες είναι τοποθετημένες στα φώτα που βρίσκονται στα διαχωριστικά των ρευμάτων κυκλοφορίας, και άλλες σε στάσεις λεωφορείων κάνουν καθημερινή «παρέα» στους χιλιάδες οδηγούς που διασχίζουν αυτούς τους δρόμους.

Οπως, όμως αναφέρεται στο άρθρο 11 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με τίτλο «Επιγραφές - Διαφημίσεις», η τοποθέτηση διαφημίσεων απαγορεύεται. Οπως αναφέρει στη «δημοκρατία» ο συγκοινωνιολόγος και μέλος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», Στέλιος Ευσταθιάδης, το πρόβλημα αρχίζει από το ίδιο το άρθρο, το οποίο «είναι τόσο γενικά γραμμένο, που καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει όπως θέλει».

Ο ίδιος σπεύδει να τονίσει ότι οι διαφημίσεις με τα μηνύματα που εκπέμπουν έχουν σίγουρα αρνητική επίδραση στη συμπεριφορά των οδηγών, καθώς αποσπούν την προσοχή τους όταν αυτή θα έπρεπε να είναι στραμμένη αποκλειστικά στον δρόμο μπροστά τους.

Απόσπαση της προσοχής που έστω και για λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να αποβεί μοιραία γιατί ενδεχομένως να προκληθούν ατυχήματα, ακόμα και δυστυχήματα, που θα περιλαμβάνουν οχήματα αλλά και ανυποψίαστους πεζούς. Οταν συμβεί κάτι τέτοιο, από το... τοπίο θα απουσιάζουν οι αρμόδιοι για τις διαφημιστικές αφίσες, που είναι ο εκάστοτε δήμος ή η περιφέρεια, με την πλάστιγγα της ευθύνης να γέρνει περισσότερο προς τη μεριά των δήμων. Οπως μας πληροφορεί ο ίδιος, ακόμα και στην περίπτωση των διαφημίσεων είναι... πολλά τα λεφτά! «Το θέμα είναι το κόστος. Ακόμα και να τις κατεβάσει, ο δήμος δεν θα πληρωθεί, γι’ αυτό δεν το κάνει» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τι προβλέπει το άρθρο του ΚΟΚ

Η παράγραφος 2 του άρθρου 11 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αναφέρει ότι «απαγορεύεται γενικά η τοποθέτηση επιγραφών ή διαφημίσεων ή η εγκατάσταση οποιασδήποτε πινακίδας, αφίσας, διαγράμμισης ή συσκευής σε θέση ή κατά τρόπο που μπορεί να έχει οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στους χρήστες της οδού ή να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο την κυκλοφορία».

Παράλληλα, στην επόμενη παράγραφο γίνεται αναφορά στην απαγόρευση των διαφημίσεων σε περιοχές όπου υπάρχουν φανάρια. Συγκεκριμένα, «σε οδούς, στις οποίες είναι εγκατεστημένοι φωτεινοί σηματοδότες ρύθμισης της κυκλοφορίας, απαγορεύεται η τοποθέτηση έγχρωμων φωτεινών διαφημίσεων ή πινακίδων ή αναγραφών με χρώματα που χρησιμοποιούνται στη φωτεινή σηματοδότηση, σε απόσταση εκατέρωθεν και ύψος μικρότερο των είκοσι (20) μέτρων από κάθε φανό σηματοδότησης».

----

Με τσουχτερά πρόστιμα και επιχειρήσεις «σκούπα» καθάρισε η Θεσσαλονίκη

Οι ποινές μπορεί να επιβληθούν, εκτός από τις εταιρίες, και στους καλλιτέχνες που διαφημίζονται

Λαμπρό παράδειγμα απομάκρυνσης των διαφημιστικών πινακίδων αποτελεί η Θεσσαλονίκη, λόγω της βούλησης τόσο του δήμου όσο και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης εδώ και περίπου δύο χρόνια να χτυπήσουν τη ρίζα του κακού.

Εφαρμόζοντας τη νομοθεσία, επιβάλλοντας τα πρόστιμα και ξηλώνοντας τις τεράστιες πινακίδες, η Θεσσαλονίκη σ' ένα πολύ μεγάλο ποσοστό καθάρισε από τις αφίσες, οι οποίες αποτελούν τον νούμερο 1 κίνδυνο απόσπασης προσοχής του οδηγού και πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2012 έως το 2017 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης είχε επιβάλει πρόστιμα ύψους 3.000.000 ευρώ για παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα είχε απομακρυνθεί το 75% αυτών, σταθερών κατασκευών αλλά και αεροπανό.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει επιβάλει δεκάδες πρόστιμα στις διαφημιστικές ή και σε άλλους φορείς που τολμούν να βάλουν πανό και αφίσες σε δημόσιους χώρους (κολόνες φωτισμού, στάσεις του ΟΑΣΘ κ.α.), προκειμένου να διαφημίσουν εκδηλώσεις, τραγουδιστές κ.λπ. Αξιοσημείωτο είναι ότι με τη νομοθεσία. εκτός από τη διαφημιστική ή την επιχείρηση, το πρόστιμο μπορεί να επιβληθεί απευθείας και στον καλλιτέχνη ο οποίος διαφημίζεται!

Από την πρώτη στιγμή, τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης όσο και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου έδειξαν μηδενική ανοχή στο φαινόμενο ρύπανσης του δημόσιου χώρου και τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

Keywords
Τυχαία Θέματα