Καβγάδες και ακρότητες στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο!

Καβγάδες και ακρότητες στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο!13.01.2018Βουλή

Εξαιρούνται τα μέλη του ΤΧΣ από την υποβολή «πόθεν έσχες»

Μέσα σε κλίμα γενικευμένων αντιπαραθέσεων ψηφίζεται τη Δευτέρα το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, αφού μεσολαβήσει ακόμη μια μονομαχία κορυφής ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ

και ΑΝ.ΕΛ., με τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο σύνολό τους να λένε «όχι», και κατατέθηκε χθες στην Ολομέλεια. Αργά το βράδυ, με μια ρύθμιση-πρόκληση, η κυβέρνηση προσέφερε πρωτοφανή «ασυλία» στη διοίκηση του ΤΧΣ, εξαιρώντας όλα τα μέλη της από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες»!

Κατά την κατάθεσή του η αίθουσα θύμισε... αρένα, με κεντρική πρωταγωνίστρια και πάλι το πρόσωπο των ημερών, την Εφη Αχτσιόγλου, να αντιπαρατίθεται σφόδρα στους βουλευτές της Ν.Δ., στους οποίους καταλόγισε ότι ταυτίζονται με τους ακραίους κύκλους των δανειστών αλλά και με εκείνους του ΚΚΕ, από τους οποίους δέχτηκε βαρύτατες κατηγορίες για το θέμα της προκήρυξης των απεργιών.

Η υπουργός Εργασίας είχε έντονο διάλογο με τον τομεάρχη Εργασίας της Ν.Δ. Γιάννη Βρούτση. Ο κ. Βρούτσης επιτέθηκε στην υπουργό λέγοντας ότι εμπαίζει κατάμουτρα τους εργαζομένους, αφού ακυρώνει την απεργία στα πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας σωματεία. Η κυρία Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι η ρύθμιση για το «50 συν 1» αφορά την απαρτία κι όχι τη λήψη απόφασης για απεργία, με τον βουλευτή της Ν.Δ. να απαντά ότι «η κυβέρνηση φέρνει μία διάταξη-αλχημεία».

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους υπήρξε ανάμεσα στον Γιώργο Σταθάκη και τον βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ. Γιάννη Μανιάτη για το χρέος. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστήριξε ότι σε κάθε διακυβέρνηση των προηγούμενων κυβερνήσεων «φορτωνόταν» η χώρα με 100 δισ. ευρώ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Μανιάτη. «Το Μνημόνιο Τσίπρα κόστισε 100 δισ. Αυτό ήταν το κόστος του φροντιστηρίου για να μάθει να κυβερνά και άλλα 100 δισ. ευρώ, που είναι το χρέος των Ελλήνων στο Ελληνικό Δημόσιο» ανέφερε ο κ. Μανιάτης. «Εμείς παραλάβαμε 317 δισ. χρέος και τώρα δεν έχει καμία αύξηση. Δυστυχώς για εσάς άλλαξε αυτό» του απάντησε ο κ. Σταθάκης. Σε αυτό το κλίμα ο Γρηγόρης Ψαριανός απευθυνόμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο θυμήθηκε ότι «κάποτε μας λέγατε γερμανοτσολιάδες και Τσολάκογλου» και συνέχισε ως εξής: «Ξέρετε, υπάρχει μια φράση του περιθωρίου που ξεκινά με το “μαγκιά” και καταλήγει στο “φινιστρίνι”. Τώρα είμαστε στο “φινιστρίνι”».

Ο υπουργός Οικονομικών παρενέβη και εξέφρασε την αντίθεσή του με αυτούς τους χαρακτηρισμούς λέγοντας ότι ουδέποτε ο ίδιος ούτε η Εφη Αχτσιόγλου, ο Σταύρος Κοντονής και η Θεανώ Φωτίου, που εκείνη την ώρα ήταν στα υπουργικά έδρανα, τους εκστόμισαν. Στο πολυνομοσχέδιο συμπεριλήφθηκε τελικά η ρύθμιση με την οποία θα γίνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από την 1η Μαΐου.

Πρώτη ηλεκτρονική ψηφοφορία τη Δευτέρα

Η τεχνολογία στην υπηρεσία των... βουλευτών! Στους ρυθμούς των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών κινούνται τα πάντα στη Βουλή, καθώς ήδη έχει εγκατασταθεί το σχετικό τεχνολογικό σύστημα (τάμπλετ) σε όλα τα έδρανα της αίθουσας, μέσω του οποίου θα διεξάγονται όλες οι μελλοντικές ψηφοφορίες. Με τα νέα δεδομένα, οι βουλευτές δεν θα είναι υποχρεωμένοι να σηκώνουν το χέρι και να δηλώνουν την προτίμησή τους στο κάθε νομοσχέδιο, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να πατούν την επιλογή τους στο εικονίδιο που θα εμφανίζεται μπροστά στη θέση τους στον ατομικό ηλεκτρονικό πίνακα.

Πάντως, το συγκεκριμένο σύστημα δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στη μεθαυριανή ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα της τρίτης δόσης, καθώς -εκτός των άλλων- το πολυνομοσχέδιο περιέχει 400 άρθρα και εκφράστηκαν οι φόβοι ότι μπορεί να μπερδέψει τους βουλευτές.

Συριζαίοι κατά Φωτίου για τα πολυτεκνικά επιδόματα

Σε κλοιό έντονης ενδοσυριζαϊκής δυσφορίας προς το πρόσωπό της βρέθηκε η Θεανώ Φωτίου (φωτό) για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που φέρνουν σημαντικές μειώσεις στα οικογενειακά επιδόματα. Αρκετοί κυβερνητικοί βουλευτές, ανάμεσά τους οι Γεωργία Γεννιά, Νίκος Ξυδάκης, Σπύρος Λάππας, Μάρκος Μπόλαρης, Γιώργος Δημαράς, Χρήστος Μπγιάλας, Γιάννης Μιχελογιαννάκης κ.ά., εξέφρασαν διαφωνίες για τον χειρισμό του θέματος από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, εκτιμώντας ότι οι περικοπές στα επιδόματα των πολυτέκνων προκλήθηκαν από λάθη της.

Η κυρία Φωτίου παραδέχτηκε ότι ορισμένες κατηγορίες τριτέκνων και πολυτέκνων θα δουν μειωμένα τα οικογενειακά επιδόματα και, προκειμένου να χρυσώσει το χάπι και να παρακάμψει τις διαφωνίες που ακούγονται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, υποσχέθηκε πως «ακόμα και αυτές τις μειώσεις θα δούμε πώς θα τις αντιμετωπίσουμε».

Στην ίδια κατεύθυνση και με στόχο να εκτονωθεί η κατάσταση, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης συγκάλεσε στη Βουλή μίνι σύσκεψη παρουσία της κυρίας Φωτίου, της γραμματέως της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτης Θεοπεφτάτου, του διευθυντή της Κ.Ο. Κώστα Ζαχαριάδη, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Ξυδάκη και μερικών εκ των βουλευτών που διαφωνούν με τις ρυθμίσεις. Δεν αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα, όμως δόθηκαν υποσχέσεις προς τους βουλευτές από την κυρία Φωτίου για μελλοντική αποκατάσταση των απωλειών.

Οι αντιρρήσεις Γεννιά έφτασαν (!) στον Δήμα

«Ψάχνονται» μεταξύ τους στον ΣΥΡΙΖΑ για να βρουν πώς η επιστολή της βουλευτού Γεωργίας Γεννιά προς τον Αλέξη Τσίπρα, με την οποία εξέφραζε τη διαφωνία της για τη μείωση των επιδομάτων στους τριτέκνους και τους πολυτέκνους, κατέληξε στον... εισηγητή της Ν.Δ. Χρίστο Δήμα. Ο κ. Δήμας κατέθεσε, μάλιστα, την επιστολή της κυρίας Γεννιά στα πρακτικά προκαλώντας... αφωνία στους βουλευτές τον ΣΥΡΙΖΑ, που έκπληκτοι προσπαθούσαν να καταλάβουν πώς έφτασε στα χέρια του.

Η κυρία Γεννιά στην επιστολή της αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι «συντελείται μια αδικία σε βάρος των τριτέκνων και πολυτέκνων με εισοδήματα άνω των 13.500 ευρώ και αυτό συμβαίνει εξαιτίας της αυστηροποίησης στους όρους χορήγησης των επιδομάτων για τους τριτέκνους και τους πολυτέκνους και κυρίως λόγω της οριζοντιοποίησης των όρων χωρίς τις απαραίτητες και δικαιολογημένες διαβαθμίσεις, βάσει του αριθμού των προστατευόμενων τέκνων». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από τον πρωθυπουργό να αλλάξει τη συγκεκριμένη διάταξη κάνοντας αναφορές στην ανάγκη ενίσχυσης των αδύναμων πολιτών, στην τόνωση της ελληνικής οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

«Μετωπική» σύγκρουση μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Νέο θερμό επεισόδιο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ σημειώθηκε χθες μέσα στη Βουλή, την ώρα που το κτίριο του Κοινοβούλιου είχε περικυκλωθεί από εκατοντάδες διαδηλωτές του ΠΑΜΕ και άλλων αριστερών οργανώσεων και έπεφταν χημικά. Οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Γιάννη Τασιούλα και στο ΚΚΕ για την εισβολή μελών του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας.

«Από ό,τι είδα στις τηλεοράσεις, παίζει πολύ δραματικά εκείνος ο αριστερός ο κομμουνιστής συνδικαλιστής, που χτυπά το τραπέζι έτσι μπροστά στην υπουργό. Πραγματικά είναι επαναστάτης, φασίστας! Είναι καθαρά φασιστική λογική, φασιστική νοοτροπία» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ντροπή σου!»

Αυτό προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΚΚΕ, που του φώναζαν «ντροπή σου!», ενώ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, απαντώντας, κατηγόρησε τον κ. Παπαδόπουλο ότι «αξιοποιεί το οπλοστάσιο της Χρυσής Αυγής για να επιτεθεί στο ΚΚΕ».
Η κόντρα συνεχίστηκε από την Αλέκα Παπαρήγα, που με το γνωστό ύφος της είπε ότι «οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ έρχονταν φρεσκοξυρισμένοι και αγουροξυπνημένοι μετά τις 11 το πρωί στις απεργιακές κινητοποιήσεις για να κάνουν τα χάπενινγκ και, άντε, να ρίξουν και κανένα γιαουρτάκι». Η κυρία Παπαρήγα συνέχισε στο ίδιο ύφος, απτόητη, απευθυνόμενη στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Αριστερό DNA δεν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο τώρα, αλλά ούτε όταν είχε 4%. Εχετε προσφέρει πάρα πολλά στον εκμαυλισμό συνειδήσεων».

Επεισόδια και χημικά στον Αγνωστο Στρατιώτη!

Πυρετός κινητοποιήσεων θα επικρατήσει τη Δευτέρα, καθώς με απεργίες και στάσεις εργασίας απαντούν οι εργαζόμενοι πολλών σωματείων στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Παράλληλα μαζική ήταν χθες η πορεία του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας, ενώ σημειώθηκαν και επεισόδια.

Ειδικότερα, ταλαιπωρία περιμένει το επιβατικό κοινό τη Δευτέρα, καθώς λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, τραμ και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος τραβούν χειρόφρενο λόγω 24ωρης απεργίας. Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και στον προαστιακό σιδηρόδρομο.

Παράλληλα, σε τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα, προχωρούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ενώ θα υπάρξουν τροποποιήσεις στις ώρες των πτήσεων.
Στις κινητοποιήσεις κατά του πολυνομοσχεδίου συμμετέχει επίσης η ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) με τρίωρη στάση εργασίας, από τις 9 έως τις 12 το πρωί, ενώ δικαστές και εισαγγελείς θα απέχουν από τις συνεδριάσεις των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων της χώρας, από τις 9 έως τις 11 το πρωί.

Τη Δευτέρα παραλύει και ο δημόσιος τομέας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου λόγω της στάσης εργασίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, η οποία θα οργανώσει συγκέντρωση στις 12.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή. Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 5 το απόγευμα, στο Σύνταγμα.

Εξάλλου, απροσπέλαστο ήταν χθες το μεσημέρι το κέντρο της πρωτεύουσας λόγω της μαζικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην Ομόνοια και στη συνέχεια της πορείας προς τη Βουλή που οργάνωσε το ΠΑΜΕ αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο, και συγκεκριμένα στις διατάξεις του που αφορούν τον τρόπο κήρυξης της απεργίας αλλά και τους πλειστηριασμούς.

Απόπειρα εισβολής

Μάλιστα, μετά το τέλος της πορείας σημειώθηκαν επεισόδια, καθώς ομάδα διαδηλωτών μαζί με φοιτητές και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προσπάθησαν να εισβάλουν στο Κοινοβούλιο από την πλευρά του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτου.
Οι αστυνομικές δυνάμεις αντιλήφθηκαν τις κινήσεις τους και έκαναν χρήση χημικών για να τους απομακρύνουν από το σημείο, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση μεταξύ των συγκεντρωμένων. Λίγη ώρα αργότερα τα πνεύματα ηρέμησαν και οι διαδηλωτές αποχώρησαν από τη λεωφόρο Αμαλίας.

Πανό καισυνθήματα για Μουζάλα στη Χίο

Δέκτης έντονων αποδοκιμασιών έγινε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στο αεροδρόμιο της Χίου, λίγο πριν αναχωρήσει από το νησί. Ο κ. Μουζάλας βρέθηκε στη Χίο προκειμένου να συντονίσει τις εργασίες που πραγματοποιούνται στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, ώστε να στεγαστούν σε οικίσκους οι περίπου 1.600 διαμένοντες εκεί πρόσφυγες και μετανάστες.
Λίγο πριν από την αναχώρηση του υπουργού του για την Αθήνα, κάτοικοι του Χαλκειούς όπου είναι εγκατεστημένο το hotspot, κατέλαβαν την αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου υψώνοντας πανό, φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας την παραίτησή του.

«Παραιτήσου»

«Μουζάλα, παραιτήσου, πάρε και τις ΜΚΟ μαζί σου» έγραφε χαρακτηριστικά ένα από τα πανό. Μάλιστα, η Αστυνομία αναγκάστηκε να φυγαδεύσει τον κ. Μουζάλα από άλλη είσοδο του αεροδρομίου, οδηγώντας τον στα γραφεία της Ασφάλειας του Αερολιμένα Χίου, όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και παρέμεινε ως την αναχώρησή του.

Ο Γιάννης Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι οι εργασίες βελτίωσης των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΛ θα προχωρήσουν και σημείωσε ότι για τη διαμονή των προσφύγων και μεταναστών στο νησί δεν υπάρχει άλλη λύση. Μάλιστα, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική πρόταση από την τοπική κοινωνία και τους φορείς της. «Η λύση του ΧΑΔΑ που είχε δρομολογηθεί και είχε εξευρεθεί χρηματοδότηση ακυρώθηκε. Χωρίς ΒΙΑΛ τι;» αναρωτήθηκε ο κ. Μουζάλας.

Keywords
βουλη, χρυση αυγη, σταση εργασιας, το νησι, τσιπρας, συριζα, ΚΚΕ, απεργια, χρεος, μνημονιο, τσολάκογλου, μαΐου, ηλεκτρονική, ψηφοφορία, νέα, συγκεκριμένο, επιδοματα, ξυδάκης, διαδηλωσεις, παμε, dna, αγνωστο, απεργιες, αθηνα, λεωφορεια, μετρο, τραμ, ηλεκτρικος, ολμε, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, συνταγμα, ανταρσυα, hotspot, μκο, λύση, χαδα, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, απεργια ταξι, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, ποθεν εσχες βουλευτων, μνημονιο 2, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, 600 δις, μνημονιο 3, απεργια γσεε, απεργια αδεδυ, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ψαριανος, κοινωνια, αλεκα παπαρηγα, κομματα, βουλευτες, πολυνομοσχεδιο, υπουργειο εργασιας, ηλεκτρονική, το θεμα, αστυνομια, θεμα, κοντρα, μκο, νησι, ολμε, πνευματα, τα νεα, ωρα, dna, αδικια, αεροδρομιο, αυξηση, αρθρα, αρθρο, αφωνια, βραδυ, γεωργια, γινονται, γραφεια, γρηγορης, δευτερα, δυνατοτητα, δυστυχως, διοικηση, δρομολογια, δικτυο, εγινε, εδρανα, αιθουσα, ευρω, ειπε, υπαρχει, τεχνολογια, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υφος, θυμισε, κυβερνηση, κυρια, κλιμα, κτιριο, χτυπα, λαθη, λαππας, ληψη, λύση, ληξη, μαΐου, μινι, μειωση, ξυδάκης, ομαδα, παντα, ομονοια, παμε, πλειστηριασμοι, πρωι, ρυθμισεις, ρυθμιση, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συγκεντρωση, συνθηματα, ταλαιπωρια, χαδα, χερι, χημικα, χρηστος, ψηφοφορία, ωρες, αγνωστο, επεισοδια, hotspot, χτυπα το, χωρα, υπουργειο, εισβολη, μπροστα, σπυρος, τηλεορασεις, χερια
Τυχαία Θέματα