«Συγγνώμη, λάθος» για το ύψος της 3ης δόσης!

«Συγγνώμη, λάθος» για το ύψος της 3ης δόσης!13.01.2018Πρόσωπα

Το υπ. Οικονομίας «έπεσε» έξω κατά 2,2 δισ. €! Οι δανειστές απαιτούν να μπει τέλος στις διώξεις κατά Γεωργίου

Στα 6,7 δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθει τελικά η δανειακή δόση της τρίτης αξιολόγησης, για την εκταμίευση της οποίας οι δανειστές εξακολουθούν όμως να εκβιάζουν, απαιτώντας να μπει τέλος στις δικαστικές διώξεις κατά του τέως επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου και των ξένων εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Μόλις προχθές κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, με μια επιθετική

διαρροή, υποστήριζαν ότι η δόση θα κυμανθεί περί τα 4,5 δισ. ευρώ και ότι δημοσιεύματα για πολύ μεγαλύτερο ποσό (7,5-8 δισ. ευρώ) δεν ευσταθούν. Ωστόσο, χθες το μεσημέρι Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι η δόση θα κυμανθεί από 6 έως 7 δισ. ευρώ.

Ετσι, λίγο αργότερα η ελληνική πλευρά «άδειασε» την προχθεσινή διαρροή της, κάνοντας λόγο για δόση ύψους 6,7 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 3,3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για δανειακές ανάγκες της χώρας, το 1,5 δισ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και τα 1,9 δισ. ευρώ για το «μαξιλάρι» διαθεσίμων.

Οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Euro Working Group) δεν παρέλαβαν προχθές από τους θεσμούς την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας προς τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, διότι το πολυνομοσχέδιο είχε μεταφραστεί στα αγγλικά αλλά δεν είχε εξεταστεί λεπτομερώς από τους δανειστές. Επιπλέον επικράτησε η άποψη να κατατεθεί η έκθεση συμμόρφωσης μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή και την έκδοση των εκκρεμών αποφάσεων και εγκυκλίων.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, έχουν καλυφθεί περίπου 55 από τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, άλλα 30 θα καλυφθούν με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και τα υπόλοιπα απαιτούν διοικητικές πράξεις.

Ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε, πάντως, αισιόδοξος ότι θα ολοκληρωθούν όλα εγκαίρως, ώστε το Euro Working Group (EWG) να τα εγκρίνει μέσω τηλεδιάσκεψης και το Eurogroup να δώσει στις 22 Ιανουαρίου το «πράσινο φως» ώστε να αποδεσμευτεί η δόση ως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Στο χθεσινό EWG εκλέχθηκε νέος πρόεδρος του οργάνου ο Ολλανδός Χανς Φάιλμπριφ, που θα αναλάβει επισήμως καθήκοντα στο τέλος του μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα