Αποσπάσεις τέλος στο Δημόσιο!

Αποσπάσεις τέλος στο Δημόσιο!13.01.2018Άρθρα

Διευρύνεται και επεκτείνεται το νέο σύστημα κινητικότητας, τερματίζοντας μια πρακτική δεκαετιών. Θα δημιουργηθεί μια άτυπη «εσωτερική αγορά εργασίας», όπου οι υπάλληλοι θα μπορούν να φύγουν από τις υπηρεσίες τους

Από τον
Κώστα Παπαχλιμίντζο

Το νέο σύστημα κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων, που εφαρμόστηκε με αρκετή επιτυχία σε πρώτη φάση, διευρύνεται τώρα και επεκτείνεται, με τελικό στόχο να τερματίσει έπειτα από δεκαετίες το σύστημα των αποσπάσεων και να καθιερωθεί μια άτυπη «εσωτερική αγορά εργασίας» σε όλη τη Δημόσια

Διοίκηση.

Αυτό, φυσικά, θα δώσει τη δυνατότητα σε υπαλλήλους να φύγουν από υπηρεσίες όπου δεν είναι ευχαριστημένοι, ενώ θα δώσει μεγάλη ανάσα και σε πολλές υπηρεσίες ή φορείς, καθώς θα αυξήσουν το προσωπικό τους χωρίς να κάνουν νέες προσλήψεις. Παράλληλα, όμως, υπάρχει ο κίνδυνος ορισμένες υπηρεσίες να δουν υπαλλήλους να αποχωρούν μαζικά και να αντιμετωπίζουν ξαφνικά σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης. Η περίοδος αιτήσεων του πρώτου κύκλου του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας ολοκληρώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι αιτήσεις υποβλήθηκαν το διάστημα 16 Νοεμβρίου έως και 5 Δεκεμβρίου 2017. Ο πρώτος κύκλος κινητικότητας περιελάμβανε 801 θέσεις, διαθέσιμες από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για μετάταξη ή απόσπαση. Συγκεκριμένα, με βάση το καινούργιο σύστημα, εγκρίθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας 456 θέσεις διαθέσιμες για μετάταξη και 345 θέσεις διαθέσιμες για απόσπαση. Για τις παραπάνω θέσεις υποβλήθηκαν συνολικά 1.117 αιτήσεις.

Οι υπάλληλοι αυτοί, που πήραν το πράσινο φως για να μετακινηθούν, αναμένεται να τοποθετηθούν στις νέες θέσεις τους το αργότερο έως τον Μάρτιο, ώστε αμέσως μετά να δοθεί εκκίνηση στον δεύτερο κύκλο κινητικότητας, που εκτιμάται ότι θα είναι σαφώς πιο μαζικός. Στον πρώτο κύκλο υπήρχαν, εξάλλου, πολλοί υπάλληλοι που ήταν διστακτικοί απέναντι στο νέο σύστημα, αλλά και οργανισμοί του Δημοσίου με ανάγκες σε προσωπικό που έχασαν την ευκαιρία, καθώς δεν είχαν επικαιροποιήσει ως όφειλαν τα οργανογράμματά τους, ένα στοιχείο που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή ενός φορέα στην κινητικότητα. Οι δήμοι και οι Περιφέρειες αναμένεται, μάλιστα, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δεύτερη αυτή φάση της κινητικότητας. Οσοι αναρτήσουν μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα τους ψηφιακούς οργανισμούς τους θα μπορούν να δέχονται προσωπικό με το νέο σύστημα μετατάξεων, αλλά φυσικά και να χάνουν…

Ακόμη, πάντως, μένει πολλή δουλειά να γίνει στο συγκεκριμένο κομμάτι, σε ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, ανεξάρτητες Αρχές και νομικά πρόσωπα του Δημοσίου. Οπως έγινε γνωστό προχθές, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μόλις εννέα από τους 1.730 (!) καταγεγραμμένους φορείς του Δημοσίου στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. έχουν συμμορφωθεί με την ηλεκτρονική ενημέρωση των δομών τους, στην ειδική εφαρμογή, στο πλαίσιο της δημιουργίας των ψηφιακών οργανογραμμάτων στο Δημόσιο.

Σε συνέντευξη που έδωσε προ ημερών η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, ρωτήθηκε για το νέο κύμα κινητικότητας και υποστήριξε ότι λύνει προβλήματα ανακατανομής του προσωπικού, ενώ σημείωσε ότι στόχος είναι να σταματήσουν οι αποσπάσεις και να γίνονται μόνο μετατάξεις και επιβεβαίωσε ότι θα ενταχθούν περισσότεροι οργανισμοί.

Είπε, μάλιστα, ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει ο διαγωνισμός για την κάρτα του δημοσίου υπαλλήλου, στην οποία θα αποτυπώνονται σε μια πλατφόρμα τα υπηρεσιακά στοιχεία του από την ώρα της πρόσληψής του έως την αποχώρησή του, οπότε δεν θα χρειάζεται να προσκομίζει έγγραφα για κάθε μεταβολή. Ο φάκελος κάθε δημοσίου υπαλλήλου θα υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή στο Ενιαίο Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού και θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αφορούν την πρόσληψη, την υπηρεσιακή εξέλιξη, τη μετακίνηση, τις σπουδές, την απόδοσή του, καθώς και τη μισθολογική κατάστασή του.

Μόλις ανοίξει ο δεύτερος κύκλος κινητικότητας, στην ιστοσελίδα hr.apografi.gov.gr θα φαίνονται οι κενές θέσεις. Οι ενδιαφερόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να δουν μπαίνοντας με τους κωδικούς του TAXISnet τις θέσεις που μπορούν να πάνε αν το επιθυμούν. Το ιατρικό και το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν συμπεριλαμβάνονται στην κινητικότητα, καθώς υπάρχει εσωτερικό σύστημα στην Υγεία και την Παιδεία.

Σε ιδιώτη με 12.500 τον μήνα ο καθαρισμός κτιρίου του υπουργείου Υποδομών

Μπορεί η κυβέρνηση να διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για την ανάγκη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και να «ξορκίζει» τα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού, μπορεί το υπουργείο Εσωτερικών να προχωρεί στην πρόσληψη περίπου 8.000 υπαλλήλων στους δήμους, στην πλειονότητά τους στον τομέα της καθαριότητας, όμως η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική: Οι ιδιώτες κάθε άλλο παρά έχουν φύγει από την καθαριότητα στο Δημόσιο.

Τα περίφημα «κόκκινα γάντια» βοήθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ να ανέβει στην εξουσία το 2015, αλλά στη συνέχεια οι κυβερνώντες διαπίστωσαν ότι η διαχείριση του ζητήματος αυτού είναι πιο σύνθετη. Ετσι, σήμερα, τρία χρόνια μετά την άνοδο στην εξουσία, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. εξακολουθεί να διαθέτει σημαντικά ποσά για να πληρώνει ιδιωτικά συνεργεία που παρέχουν υπηρεσίες καθαριότητας.

Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα, η προανάληψη του συνολικού ποσού των 37.500 ευρώ για την προκήρυξη συνοπτικού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου που θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών με αντικείμενο τον καθαρισμό του κτιρίου στην περιοχή του Παπάγου, στο οποίο στεγάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Το ποσό αυτό καλύπτει μάλιστα μόνο το χρονικό διάστημα από 01/03/2018 έως 31/05/2018. Συνεπώς, το υπουργείο θα πληρώνει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 12.500 ευρώ τον μήνα για να καθαρίζει ο εργολάβος το κεντρικό κτίριό του.

Keywords
Τυχαία Θέματα