Καθιερώνεται με την ΚΥΑ η ενιαία τιμή βιβλίου

Καθιερώνεται με την ΚΥΑ η ενιαία τιμή βιβλίου09.10.2018Τέχνες

Ολοκληρωμένο πλαίσιο ρυθμίσεων

Η ενιαία τιμή βιβλίου επιστρέφει με... υπουργική βούλα. Την ολοκλήρωση του πλαισίου ρυθμίσεων που αφορούν την ενιαία τιμή βιβλίου προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Αστέριος Πιτσιόρλας,

η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και ο υφυπουργός Κώστας Στρατής.

Να θυμίσουμε πως η ενιαία τιμή είχε καταργηθεί το 2014 για όλες τις κατηγορίες βιβλίων, πλην των λογοτεχνικών, μια απόφαση η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων από τον χώρο του βιβλίου.

Προστασία

Με τον νόμο 4549/2018 που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της 4ης αξιολόγησης, η ενιαία τιμή επανήλθε για όλες τις κατηγορίες βιβλίων. Ετσι, προστατεύονται πλέον η πολυμορφία και η ποικιλία της εκδοτικής παραγωγής, τα δύσκολα και μη εμπορικά βιβλία, καθώς και τα μικρά βιβλιοπωλεία, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχαν υποστεί τις βαριές συνέπειες ενός άνισου ανταγωνισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κοινή Υπουργική Απόφαση έρχεται σε συνέχεια των διατάξεων του νόμου, εξασφαλίζοντας ένα ολοκληρωμένο πλέγμα προστασίας της εκδοτικής παραγωγής και της διακίνησης των βιβλίων. Συγκεκριμένα, ορίζονται οι τρόποι γνωστοποίησης της τιμής του βιβλίου και οποιασδήποτε αλλαγής σε αυτήν, κυρίως όμως ρυθμίζεται ο τρόπος ελέγχου για τυχόν παραβιάσεις του νόμου.

Η μεγάλη αλλαγή που φέρνει η ΚΥΑ σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι πλέον προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα σε περίπτωση παράβασης και όχι ποινικές κυρώσεις, δηλαδή εξορθολογίζεται και απλοποιείται η διαδικασία ελέγχου.

Keywords
Τυχαία Θέματα