«Καταστροφή το νομοσχέδιο Γαβρόγλου»!

«Καταστροφή το νομοσχέδιο Γαβρόγλου»!16.04.2019Παιδεία

Καθολικό «όχι» από τα Πολυτεχνεία για τη δημιουργία «36 σχολών μηχανικών, που θα μοιράζουν πτυχία χωρίς αξία και κύρος»

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Κοινό μέτωπο κατά του νομοσχεδίου Γαβρόγλου για τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ συγκροτούν τα Πολυτεχνεία και οι Πολυτεχνικές Σχολές. Με αιχμηρές διατυπώσεις, οι πρυτάνεις και οι κοσμήτορες των Πολυτεχνείων έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στο σύνολο της κοινωνίας για τις αρνητικές επιπτώσεις του

σχεδίου «πανεπιστημιοποίησης» των ΤΕΙ.

Κατηγόρησαν τον Κώστα Γαβρόγλου ότι επιχειρεί εν όψει εκλογών να εργαλειοποιήσει το μηχανογραφικό, το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και εν γένει τους ίδιους τους νέους και τις οικογένειές τους, υποσχόμενος προεκλογικά κάτι ανέφικτο, ότι όλοι οι νέοι θα καταφέρουν και να μπουν στο πανεπιστήμιο και να αποκτήσουν το επίζηλο πτυχίο του μηχανικού. Σύμφωνα με τους πρυτάνεις και τους κοσμήτορες των Πολυτεχνείων, αν προχωρήσει ως έχει το πρόγραμμα συγχωνεύσεων, τότε σε λίγα χρόνια ένας στους πέντε αποφοίτους πανεπιστημίου θα είναι μηχανικός, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τα μελλοντικά πτυχία θα έχουν ταυτόσημη επαγγελματική αξία και πανεπιστημιακό κύρος με τα σημερινά.



Ουσιαστικά, η Ελλάδα με το πρόγραμμα των συγχωνεύσεων θα παράγει, χωρίς τις απαραίτητες υλικές, κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές και το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό, πολύ περισσότερους μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων από όσους μπορεί να απορροφήσουν η ίδια, αλλά και η Ευρώπη. Αντίθετα με την εξάλειψη των ΤΕΙ μέσω της «πανεπιστημιοποίησης» των τεχνικών ειδικοτήτων τους, σε λίγα χρόνια θα υπάρχει τεράστια έλλειψη σε εργαζομένους τεχνικών ειδικοτήτων, δημιουργώντας ακόμα ένα αρνητικό ισοζύγιο στην αγορά εργασίας, η οποία θα διαθέτει μηχανικούς, αλλά όχι πιστοποιημένους τεχνίτες.

Οι πρυτάνεις και οι κοσμήτορες των σχολών έκαναν λόγο για «μαζική παραγωγή» νέων τμημάτων, που δεν θα έχουν υποδομές και προσωπικό, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με το υπουργείο. «Η ανεργία ήδη πλήττει βάναυσα τους νέους μηχανικούς, οι οποίοι είτε πηγαίνουν στο εξωτερικό και ελάχιστοι γυρίζουν πίσω είτε ετεροαπασχολούνται» επεσήμανε ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) Γιάννης Γκόλλιας, σημειώνοντας ότι η αγορά εργασίας δεν θα μπορέσει να απορροφήσει τον νέο αριθμό μηχανικών. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία των Πολυτεχνείων, δημιουργούνται συνολικά 36 νέα πανεπιστημιακά τμήματα μηχανικών (24 με το νέο νομοσχέδιο), όταν τα υφιστάμενα είναι 44, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό σε 80 τμήματα, δηλαδή αύξηση της τάξης του 80%. Σε αριθμό, από 6.700 φοιτητές σήμερα οι θέσεις φοιτητών σε τμήματα μηχανικών θα διπλασιαστούν σε 13.350 ετησίως πανελλαδικά με μετριοπαθείς εκτιμήσεις. Σε λίγα χρόνια, ένας στους τέσσερις ή πέντε αποφοίτους ελληνικού πανεπιστημίου θα είναι ειδικότητας μηχανικού.

«Δεν δίνεται βάση στις ακαδημαϊκές αρχές και τις αξίες για την ίδρυση των νέων τμημάτων» τόνισε ο κ. Γκόλλιας, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση των σπουδών στα παλιά, αλλά και στα νέα πανεπιστήμια. «Μιλάμε για νέα τμήματα, χωρίς αυτά να έχουν προγράμματα σπουδών με εύρος και βάθος, χωρίς ερευνητικό και ακαδημαϊκό προσωπικό και υποδομές» σημείωσε.

Σύμφωνα με στοιχεία του κοσμήτορα της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ Νεκτάριου Κοζύρη, οι Σχολές Ηλεκτρολόγων από 6 γίνονται 9 και οι Σχολές Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής από 4 γίνονται 10, ενώ ο αριθμός των φοιτητών διπλασιάζεται από 2.257 το 2018 σε -κατ' εκτίμηση- 4.737 το 2019.

«Χωρίς διάλογο και χωρίς μελέτη»

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος στηλίτευσε την πρακτική του υπουργού Παιδείας να επισπεύσει χωρίς διάλογο και δίχως ουσιαστική οικονομοτεχνική, ποιοτική μελέτη και μελέτη σκοπιμοτήτων και κόστους - οφέλους το πρόγραμμα συγχωνεύσεων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και ευρύτερα την κοινωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα