Στα χέρια του ESM η πληρωμή του ΔΝΤ

Στα χέρια του ESM η πληρωμή του ΔΝΤ16.04.2019Πρόσωπα

Ο Μηχανισμός θα πρέπει να δεχτεί να μην καταβληθούν τα δικά του δάνεια

Μέσα στις επόμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να υποβάλει αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ. Η Ελλάδα ζητεί να αποπληρώσει ένα ποσό 3,8 δισ.

ευρώ από το σύνολο των 9,8 δισ. ευρώ του Ταμείου που απομένουν, το οποίο λήγει από σήμερα μέχρι το 2021 και έχει «αλμυρό» επιτόκιο της τάξης του 5,13%.

Το δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα θα είναι η εξοικονόμηση τουλάχιστον 150.000.000 μέσα στη διετία, καθώς η χώρα θα αντικαταστήσει ακριβό χρέος υψηλής συναλλαγματικής αβεβαιότητας, με φθηνότερο από τις αγορές. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα συνέχισαν και χθες το θεαματικό καθοδικό τους ράλι, αγγίζοντας αποδόσεις που είχαν στα επίπεδα προ κρίσης.

Μετά τη συγκατάθεση που απέσπασε από την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ το περασμένο Σάββατο στην Ουάσινγκτον, ο κ. Τσακαλώτος θα ενημερώσει και επίσημα τον ESM, ο επικεφαλής του οποίου Κλάους Ρέγκλιγκ στηρίζει αναφανδόν τις ελληνικές θέσεις. Αυτό το βήμα είναι απολύτως απαραίτητο, επειδή ο ESM, όπως άλλωστε και το ΔΝΤ, βρίσκεται σε καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα κράτη που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό πρέπει να δεχτούν να αποπληρωθεί το ΔΝΤ, χωρίς, όμως, να μπουν αυτοδίκαια σε προτεραιότητα και τα δάνεια του ESM.

Στη συνέχεια ο ESM θα μεταφέρει το ελληνικό αίτημα στο Eurogroup, όπου θα ακολουθήσει συζήτηση, με δεδομένη τη θέση του Βερολίνου ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει σε ρόλο συμβούλου για όσο η Ελλάδα είναι σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης.

Κατόπιν, μετά την έγκριση από το Eurogroup, το θέμα θα εισαχθεί στα Κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης τα οποία θα πρέπει να αποφασίσουν για την ελληνική περίπτωση, έχοντας όμως υπόψη το δεδικασμένο της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας που έκαναν ακριβώς το ίδιο. Το τελικό στάδιο προβλέπει την υποβολή επίσημου αιτήματος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, το οποίο αναμένεται να το εγκρίνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα