«Επί χάρτου» η στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα

«Επί χάρτου» η στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα16.04.2019Ειδήσεις

Τι σχεδίασαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Λατινική Αμερική στη μυστική συνάντησή τους

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα συζήτησαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ και χωρών της Νότιας Αμερικής, κατά τη διάρκεια μυστικής συνάντησης που διοργάνωσε το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), ένα think tank με βάση

την Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας The Grayzone, η μυστική συνάντηση έγινε στις 10 Απριλίου, το θέμα της ήταν «Αξιολόγηση της Χρήσης Στρατιωτικής Δύναμης στη Βενεζουέλα» και συμμετείχαν περίπου 40 πρώην και εν ενεργεία αξιωματούχοι.

Κρυφή σύσκεψη

Ανάμεσά τους ήταν ο ναύαρχος Κερτ Τιντ, που πρόσφατα αποχώρησε από τη θέση του αρχηγού της Νότιας Διοίκησης, αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών, του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφορικών καθώς επίσης και αξιωματούχοι από τις πρεσβείες της Κολομβίας και της Βραζιλίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην κρυφή συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, τη διεξαγωγή της μυστικής συνάντησης επιβεβαίωσαν δύο ανώνυμες πηγές, οι οποίες ωστόσο δεν έδωσαν περισσότερες πληροφορίες. Η ιστοσελίδα The Grayzone κατάφερε επίσης να αποκτήσει τη λίστα με τα ονόματα των συμμετεχόντων. Κατά τη διάρκεια επικοινωνίας με μία εξ αυτών, τη Σάρα Μπόμανκ, ερευνήτρια του CSIS, η ιστοσελίδα επιβεβαίωσε ότι το θέμα της συζήτησης ήταν το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα.

Αυτή δεν ήταν πάντως η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ φέρεται ότι εξετάζουν την επιλογή της χρήσης στρατιωτικής δύναμης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, καθώς ο πρόεδρος Μαδούρο παραμένει στην εξουσία με τη βοήθεια και τη στήριξη άλλων δυνάμεων, όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία.

Χθες ο Αμερικανός υπουργός Μάικ Πομπέο, από τα σύνορα της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, τόνισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αξιοποιήσει όλα τα οικονομικά και πολιτικά μέσα που έχει στη διάθεσή της εναντίον του προέδρου Μαδούρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα