Καταγγελίες-σοκ! Αφησαν τους καρκινοπαθείς χωρίς δύο σημαντικές θεραπείες

Καταγγελίες-σοκ! Αφησαν τους καρκινοπαθείς χωρίς δύο σημαντικές θεραπείες06.08.2018Υγεία

Γυναίκες ασθενείς στερούνται το μοριακό τεστ OncotypeDX, ενώ έχει «εξαφανιστεί» από τα νοσοκομεία και το κυτταροστατικό Etoposide

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης κάνει «μικροπολιτική» μέσα από το... facebook, εκατοντάδες καρκινοπαθείς στερούνται δύο σημαντικές θεραπείες! Πρόκειται για το μοριακό τεστ

OncotypeDX, που δείχνει την πιθανότητα που έχει η ασθενής με καρκίνο του μαστού να ωφεληθεί από τη χημειοθεραπεία και το αν θα υποτροπιάσει ύστερα από δέκα χρόνια. Το εν λόγω τεστ δεν το καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ από πέρυσι τον Αύγουστο, έπειτα από απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη. Επίσης, σοβαρή έλλειψη παρουσιάζει από τον περασμένο Μάρτιο το κυτταροστατικό φάρμακο Etoposide, που χρησιμοποιείται σε χημικοθεραπευτικά σχήματα τα οποία αφορούν αρκετά είδη καρκίνων, με συνέπεια οι καρκινοπαθείς να αναβάλλουν τη χημειοθεραπεία τους.

Τις παραπάνω καταγγελίες έκανε χθες η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), επισημαίνοντας ότι «είναι η τρίτη φορά που οι καρκινοπαθείς αναγκάζονται να αναβάλουν τη χημειοθεραπεία τους εξαιτίας της έλλειψης του Etoposide και οι καταγγελίες τους είναι δεκάδες καθημερινά».

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, το μοριακό τεστ OncotypeDX κοστίζει 3.800 ευρώ, με συμμετοχή ασφαλισμένου 20% - δηλαδή, περίπου 760 ευρώ τα πληρώνει η ασθενής από την τσέπη της.

Το τεστ ήταν διαθέσιμο στη χώρα μας από το 2007 και «κόπηκε» πέρυσι τον Αύγουστο με απόφαση του κ. Πολάκη «για τυπικούς λόγους» και χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Συνέπεια αυτής της εξέλιξης ήταν χιλιάδες γυναίκες με καρκίνο του μαστού να μην κάνουν το μοριακό τεστ, αλλά αντιθέτως να υποβάλλονται σε πανάκριβα χημικοθεραπευτικά σχήματα, που κοστίζουν πολύ περισσότερο και χωρίς να γνωρίζουν εάν έχουν όφελος.

Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2017 το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) γνωμοδότησε θετικά υπέρ της κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ του μοριακού τεστ. Επίσης, από τον Μάρτιο του 2018 υπάρχει ΚΥΑ για το ίδιο θέμα, αλλά δεν έχει υπογράφει.

Η ΕΛΛΟΚ επανέρχεται στο θέμα της έλλειψης του αντικαρκινικού φαρμάκου Etoposide, που έχει εξαφανιστεί από τα νοσοκομεία εδώ και τρεις μήνες. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τα νοσοκομεία που έχουν έλλειψη μπορούν να απευθύνονται στον ΙΦΕΤ, ενώ διαβεβαιώνει ότι μετά τις 15 Αυγούστου θα εξομαλυνθεί η κατάσταση. Από την πλευρά της, η ΕΛΛΟΚ διερωτάται: «Γιατί ο ΕΟΦ, εφόσον γνώριζε από τις αρχές του χρόνου ότι η εταιρία έχει πρόβλημα στην αλυσίδα παραγωγής από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο, δεν είχε φροντίσει εύκαιρα για την κάλυψη των Ελλήνων ασθενών;»

Keywords
Τυχαία Θέματα