Καταιγίδα πλειστηριασμών το 2019! Αγριες μέρες

Καταιγίδα πλειστηριασμών το 2019! Αγριες μέρες02.11.2018Οικονομία

Θα βγουν από τις τράπεζες στο σφυρί 32.000 ακίνητα

Από τον
Φώτη Κόλλια

Το 2019 θα γίνουν περίπου 32.000 πλειστηριασμοί, έναντι 16.000 που εκτιμάται ότι θα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. Οπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Prodexpo, έως το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν γίνει περίπου 9.000 πλειστηριασμοί ακινήτων. Παράλληλα, οι τράπεζες

θα αξιοποιήσουν και ακόμα δύο όπλα για τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs): τις τιτλοποιήσεις και τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων που συνδέονται με ακίνητα.

Από τα στοιχεία που παρουσίασαν τα τραπεζικά στελέχη προκύπτει πως ένας στους τρεις πλειστηριασμούς που εμφανίζονται ως άγονοι αφορούν ρυθμίσεις που έσπευσε να κάνει ο οφειλέτης λίγο πριν βγει το ακίνητο «στο σφυρί». Πέρυσι, το ποσοστό των πλειστηριασμών που προχωρούσαν ήταν λιγότερο από το 7%, δηλαδή μόνο επτά στους 100 πραγματοποιούνταν. Σήμερα, το ποσοστό έχει ανέβει στο 45%, αλλά οι τράπεζες είναι αυτές που αγοράζουν τα περισσότερα ακίνητα. Υπολογίζεται ότι αγοραστές σε ποσοστό 80%-85% είναι οι τράπεζες, ενώ μόλις το 15%-20% των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό καταλήγει σε ιδιώτες.

Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος για μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών κατά περίπου 50 δισ. ευρώ στα επόμενα χρόνια; Ο γενικός διευθυντής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων Λιανικής Τραπεζικής της Eurobank Τάσος Πανούσης εκτίμησε πως το 45%-50% (δηλαδή, περίπου 25 δισ. ευρώ) θα γίνει μέσα από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων, το 20%-25% μέσα από οργανική δουλειά (με ρυθμίσεις σε συνεργασία με οφειλέτη κ.ά.), το 20% από πλειστηριασμούς και το 10% μέσω διαγραφών δανείων.

Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, ανώτερος γενικός διευθυντής (Piraeus Legacy Unity) στην Τράπεζα Πειραιώς, υποστήριξε πως η τελευταία, με την πώληση του χαρτοφυλακίου δανείων Amoeba, και η Eurobank με την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων πραγματοποίησαν τις δύο σημαντικότερες κινήσεις στην αγορά των NPEs για το 2018. Ο ίδιος θεωρεί ότι οι τράπεζες θα πετύχουν τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων, καθώς, εκτός από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν τώρα, θα αρχίσουν να φαίνονται και τα αποτελέσματα από τις ρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει.

Ο Γιώργος Φράγκου, βοηθός γενικός διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας στην Εθνική Τράπεζα, επεσήμανε το θέμα με την περιορισμένη εμπορευσιμότητα μεγάλου αριθμού ακινήτων που συνδέονται με «κόκκινα» δάνεια, καθώς και τις αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου.

Τα στελέχη της αγοράς ακινήτων, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Pepper Θωμάς Ζιώγας, τόνισαν ότι χιλιάδες ακίνητα θα βγουν στην αγορά με προβλήματα (πολεοδομικά, νομικά κ.λπ.) και με άγνωστο χρονοδιάγραμμα τακτοποίησης. Μεγάλη πρόκληση, πρόσθεσε, είναι το κομμάτι της νομοθεσίας, που πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία τακτοποίησης και μεταβίβασης αυτών των ακινήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα