Και επισήμως κάλπες με πρόσχημα την οικονομία

Και επισήμως κάλπες με πρόσχημα την οικονομία11.06.2019ΣΥΡΙΖΑ

Ψυχρός ο Παυλόπουλος στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό για τις πρόωρες εκλογές

Υπό το βάρος της πρόσφατης λαϊκής αποδοκιμασίας, ο Αλέξης Τσίπρας (με καθυστέρηση δύο εβδομάδων) προσήλθε τελικά χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές

στις 7 Ιουλίου. Το στοιχείο ωστόσο που ξεχώρισε στην Ηρώδου Αττικού ήταν ότι πρώτη φορά μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια το κλίμα που επικράτησε μπροστά στις κάμερες κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών ήταν μάλλον ψυχρό και απόμακρο, κάτι που σχολιάστηκε ιδιαίτερα.

Καθώς μάλιστα εκκρεμεί η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος από τον κ. Παυλόπουλο για τον διορισμό της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, κάτι που φαίνεται ότι προκαλεί... εμπλοκές στη μέχρι τώρα ανέφελη συνεργασία τους. Οι κύριοι Παυλόπουλος και Τσίπρας, με κλειστές τις πόρτες και με απούσες τις κάμερες, συζήτησαν επί μισάωρο προτού ο πρωθυπουργός αποχωρήσει για να μεταβεί στο Μέγαρο Μουσικής για την παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός, έχοντας απέναντί του τον ΠτΔ, επικαλέστηκε ζητήματα οικονομίας για να αιτιολογήσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δημιούργησε κλίμα παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου τεσσάρων μηνών, που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της χώρας. «Οπως γνωρίζετε, έχω προαναγγείλει ότι προτίθεμαι να ζητήσω τη διάλυση της Βουλής» είπε μπροστά στις κάμερες ο κ. Τσίπρας στον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «έχουμε μπει σε έναν ενάρετο κύκλο στην ελληνική οικονομία», τονίζοντας ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί. «Με αυτά τα δεδομένα, σας ζητώ όπως διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχτούν εκλογές για την ανανέωση της λαϊκής εντολής» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Τυπικός

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε λακωνικά, σύμφωνα πάντα με το συνταγματικό του καθήκον, χωρίς να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο: «Κύριε πρωθυπουργέ, αποδέχομαι το αίτημά σας», επικαλούμενος το άρθρο 41, παράγραφος 2, του Συντάγματος. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διαλύει τη Βουλή με πρόταση της κυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, αναμένεται το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα να θυροκολληθεί το αργότερο μέχρι αύριο στη Βουλή, οπότε τυπικά αρχίζει η προεκλογική περίοδος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας το βράδυ των ευρωεκλογών, και αφού η διαφορά διαφαινόταν ότι θα διαμορφωθεί στις 9,5 μονάδες, είχε προαναγγείλει την επίσκεψή του στον κ. Παυλόπουλο για τη Δευτέρα, 3 Ιουνίου, ανατρέποντας στη συνέχεια την αρχική του δέσμευση, προκειμένου να προχωρήσει σε πολιτικά παιχνίδια στη Βουλή, με την κατάθεση νομοσχεδίων για τη μη μείωση του αφορολογήτου και του νέου Ποινικού Κώδικα αλλά και με... μπόλικες μετατάξεις ημετέρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα