Και επίσημα άγιος ο γ. Ιάκωβος Τσαλίκης!

Και επίσημα άγιος ο γ. Ιάκωβος Τσαλίκης! 28.11.2017Πρόσωπα

Θα εορτάζεται στις 22 Νοεμβρίου η μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας

Την αγιοκατάταξη μίας μεγάλης σύγχρονης μορφής της Ορθοδοξίας, του γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη, ανακοίνωσε χθες το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η μνήμη του θα εορτάζεται στις 22 Νοεμβρίου.

Ο γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1920 στο Λιβίσι της Μάκρης, περιοχή απέναντι από τη Ρόδο και το Καστελόριζο. Ο μικρός Ιάκωβος ήταν επτά χρονών και είχε μάθει απέξω τη θεία

λειτουργία. Το 1927 πήγε σχολείο και διακρίθηκε για τις επιδόσεις του. Η αγάπη του για την Εκκλησία ήταν έκδηλη. Σε ηλικία 32 ετών ο Ιάκωβος έγινε δόκιμος μοναχός και το 1952 χειροτονήθηκε ιερέας. Διακόνησε ως μοναχός στη Μονή του Οσίου Δαυίδ. Εγινε ο ανακαινιστής του μοναστηρίου, αναγεννώντας το από την παρακμή του. Στις 25 Ιουνίου 1975 ο γέροντας Ιάκωβος έγινε ηγούμενος της μονής.

Πολλοί πιστοί διέκριναν σημάδια αγιότητας εν ζωή στον γέροντα Ιάκωβο. Ηταν φιλακόλουθος και κατά τη διάρκεια των ακολουθιών του συνέβαιναν πολλά πνευματικά γεγονότα, τα οποία μετά ο ίδιος ο γέροντας Ιάκωβος διηγούνταν στα πνευματικά παιδιά του και στους ιερείς.

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ήταν πραγματικά ασκητικός. Λιτοδίαιτος και ταπεινός, έτρωγε ελάχιστα, κοιμόταν λίγο και δούλευε έντονα πνευματικά αλλά και σωματικά ανακαινίζοντας τη Μονή του Οσίου Δαυίδ.

Η υγεία του ήταν ιδιαίτερα εύθραυστη όσο περνούσαν τα χρόνια, αναπτύσσοντας προβλήματα ειδικά καρδιολογικά. Τελικά, από το 1990 και μετά ο γέροντας δεν είχε πλέον δυνάμεις και οι κρίσεις στην υγεία του αυξήθηκαν. Τον Σεπτέμβριο του 1991, έπειτα από μικρά εμφράγματα, νοσηλεύτηκε στο Γενικό Κρατικό. Το πρωί της 21ης Νοεμβρίου 1991 πήγε στην ακολουθία, έψαλε και κοινώνησε, ενώ λίγες ώρες αργότερα ο γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης πήρε τον δρόμο για τη μακαρία ζωή.
Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στο ύπαιθρο και εκεί, σύμφωνα με μαρτυρίες, με μια φωνή οι χιλιάδες των πιστών κραύγασαν «άγιος, άγιος».

Ολα αυτά τα χρόνια η φήμη του γέροντα Ιακώβου Τσαλίκη δημιούργησε στον κλήρο και στους πιστούς την πεποίθηση της αγιότητάς και έτσι ο μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος πρότεινε την αγιοκατάταξή του και η Ιερά Σύνοδος έστειλε τον φάκελο στο Φανάρι.

Σήμερα ο μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος θα προεξάρχει στη θεία λειτουργία, η οποία θα τελεστεί στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ, για την ανάδειξη του Οσίου Ιακώβου, ενώ την Παρασκευή θα τελεστεί δοξολογία στον Ναό της Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος.

Keywords
Τυχαία Θέματα