Επιστροφές εισφορών για συνδικαιούχους συντάξεων

Επιστροφές εισφορών για συνδικαιούχους συντάξεων28.11.2017Οικονομία

Τα ποσά που παρακρατήθηκαν παράνομα για 4,5 χρόνια θα αποδοθούν εφόσον υποβληθεί αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ

Στους δικαιούχους της σύνταξης χηρείας (χήρος/α και τέκνα) θα δοθούν οι επιστροφές εισφορών υγείας που παρακρατήθηκαν παράνομα από 150.000 συνταξιούχους που απεβίωσαν στο χρονικό διάστημα από 1/1/2012 έως 30/6/2016.

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος, τα ποσά που παρακρατήθηκαν αυτά τα 4,5 χρόνια αποδίδονται στους νόμιμους

κληρονόμους και δικαιούχους της σύνταξης, εφόσον υποβάλλουν σχετική αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Εν όψει της αυριανής καταβολής των συντάξεων Δεκεμβρίου στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, του Δημοσίου και του ΝΑΤ, μαζί με τις αναδρομικές εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ, οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας θα πρέπει να γνωρίζουν πως για να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον ΕΦΚΑ, προκειμένου να ενημερωθούν για τον τρόπο που θα τους επιστραφούν.

Πρόκειται για επιζώντες συζύγους, αλλά και ανήλικα τέκνα που λαμβάνουν κι αυτά τη σύνταξη χηρείας με βάση τις νέες διατάξεις του νόμου.

Ποιοι λαμβάνουν:

Υπενθυμίζεται πως σύνταξη χηρείας λαμβάνουν πλέον:

• τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, στα οποία δίνονται τουλάχιστον 384 ευρώ σύνταξη (σε κάθε τέκνο ξεχωριστά),
• τέκνα άνω των 18 ετών, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε κατά τη διάρκεια προετοιμασίας τους για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ, ανεξαρτήτως της επιτυχούς ή μη έκβασης των εξετάσεων,
• τέκνα στα οποία διεκόπη η χορήγηση της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους της ηλικίας τους δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.

Αύριο και την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η επιστροφή των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ που παρακρατήθηκαν παράνομα από 1.008.277 συνταξιούχους (σε σύνολο 2.600.000 ατόμων).
Οπως αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, η επιστροφή εισφορών ανέρχεται στο ποσό των 294.999.492 ευρώ.

Το ΕΝΔΙΣΥ ζητάει στην επιστροφή να συνυπολογιστεί και η παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης από τον Αύγουστο του 2010 έως τις 30 Ιουνίου 2016, που αφορά περίπου 350.000 συνταξιούχους του Δημοσίου με συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα