Βόμβα Τσίπρα: Παίζετε το παιχνίδι «περίεργου» μεσάζοντα

Βόμβα Τσίπρα: Παίζετε το παιχνίδι «περίεργου» μεσάζοντα28.11.2017Βουλή

Αποκάλυψε την εμπλοκή και άλλου προσώπου, ενώ κατήγγειλε πόλεμο από Μαρινάκη - Αλαφούζο

Βόμβες μεγατόνων εξαπολύθηκαν χθες στη Βουλή, με ηχηρές αποκαλύψεις από τον Αλέξη Τσίπρα για τον ρόλο μεσάζοντα (του Τζον Σφακιανάκη) που πήγε να σαμποτάρει τη συμφωνία με τη Σ. Αραβία, τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προαναγγέλλει εξεταστική επιτροπή αν η Ν.Δ. γίνει

κυβέρνηση και τον Πάνο Καμμένο να δηλώνει ότι ο Βασίλης Παπαδόπουλος ήταν γνωστός στο περιβάλλον Μητσοτάκη από την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Σε αυτή την εκρηκτική συνεδρίαση ο κ. Τσίπρας επέλεξε να «ντυθεί» Ανδρέας Παπανδρέου χρησιμοποιώντας τη φράση «καληνύχτα σας, κύριε Μητσοτάκη» που είχε πει πρώτη φορά το 1989 ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ σε μια μεγάλη κόντρα στη Βουλή με τον πατέρα του σημερινού αρχηγού της Ν.Δ.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι τα επιχειρήματά του καθορίζονται από ένα μιντιακό λόμπι, το οποίο «φωτογράφισε» ευκρινώς με πολλές και σαφείς αιχμές στους Βαγγέλη Μαρινάκη, Γιάννη Αλαφούζο και Θέμο Αναστασιάδη. Προανήγγειλε ακόμη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή με φόντο τις αποκαλύψεις για τη συμμετοχή της συζύγου του κ. Μητσοτάκη στα «Paradise Papers».

«Γραμμή σάς δίνουν ΜΜΕ, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν επιδοθεί σε λυσσαλέα επίθεση στην κυβέρνηση γιατί μόλις στην επικαιρότητα βρέθηκαν τα “Paradise Papers”, μετά τις αποκαλύψεις, όλως παραδόξως υπήρξε ένα συντονισμένο κρεσέντο από ΜΜΕ του -κατά δήλωση της κυρίας Μπακογιάννη- “κουμπάρου” σας, ο οποίος τελευταία περνάει πιο συχνά το κατώφλι του εισαγγελέα, και τον όψιμο φίλο του, που τώρα τα βρήκαν γιατί ανακάλυψαν τον εχθρό: την κυβέρνηση. Καθώς και τους όψιμους συνεταίρους σας και ο “κομιστής” που ξέρουμε τόσα χρόνια τι κομίζει και πόσα πληρώνεται για να τα κομίσει» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν θέλετε να χτυπήσετε τον Π. Καμμένο, θέλετε να χτυπήσετε την κυβέρνηση, εσείς και κυρίως εκείνοι που σας δίνουν γραμμή με τα πρωτοσέλιδά τους».

Οσον αφορά την ουσία, ο πρωθυπουργός, αφού τόνισε ότι η συμφωνία ήταν διακρατική, χωρίς να υπάρχει μεσάζοντας, προχώρησε σε μια αποκάλυψη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για τον θόρυβο που προκλήθηκε καταλυτικές ευθύνες είχε ο πρέσβης μας στο Ριάντ. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο πρέσβης υπέδειξε κάποιον Τζον Σφακιανάκη με καταγωγή από το Ηράκλειο για να μεσολαβήσει στο κλείσιμο της συμφωνίας, λέγοντας μάλιστα ότι ο συγκεκριμένος διετέλεσε σύμβουλος ιδιωτικοποιήσεων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου όταν ήταν υπουργός Οικονομικών. Πάντως το διέψευσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών με ανάρτησή του στο twitter. Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός επιτέθηκε εκ νέου στον πρόεδρο της Ν.Δ., τον οποίο κατηγόρησε ότι κρύβεται πίσω από τη «σκευωρία» που στόχο έχει την κυβέρνηση. «Πιστεύετε ότι δημιουργώντας παρακράτος μέσα στο κράτος θα δημιουργήσετε ρωγμή στην ηθική ακεραιότητα της κυβέρνησης;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Προαναγγελία ειδικού δικαστηρίου από τον Μητσοτάκη

Διπλή επίθεση σε πολύ υψηλούς τόνους στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Στην πρωτολογία του καταλόγισε και στους δύο «τυχοδιωκτισμό, ψέματα, λαϊκισμό, έλλειψη μέτρου, ροπή στη χυδαιότητα», ενώ στη δευτερολογία αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «θρασύ και δειλό», επειδή, όπως είπε, δεν έχει το θάρρος να αναγνωρίσει τις προσωπικές ευθύνες του «σε μια υπόθεση που θα διαλευκανθεί πλήρως». Ζήτησε δε την απομάκρυνση του Πάνου Καμμένου.

«Σε οποιαδήποτε χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε καθαιρέσει τον υπουργό μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση. Μήπως σας εκβιάζει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση;» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε συνέχεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου από τη Ν.Δ. για το επίμαχο ζήτημα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η υπόθεση μπορεί να οδηγηθεί μελλοντικά ακόμα και σε ειδικό δικαστήριο: «Σύντομα θα γίνουν εκλογές και δεν θα μπορέσετε να είστε πίσω από την πολιτική συγκάλυψη που ζείτε τώρα. Την υπόθεση αυτή θα τη βρείτε μπροστά σας» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει ενδεχόμενο παραγραφής».

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε έξι ερωτήματα, στα οποία, όπως έλεγαν αργότερα πηγές της Ν.Δ., δεν δόθηκε καμία απάντηση. Πρώτον, γιατί η επιτροπή ενέκρινε μια διακρατική συμφωνία και η κυβέρνηση ενέπλεξε έναν μεσάζοντα, όταν απαγορεύεται ρητά από το νομοθετικό πλαίσιο του 2011. Δεύτερον, γιατί υπέγραψε με τον συγκεκριμένο μεσάζοντα όταν η ελληνική πρεσβεία είχε ενημέρωση ότι δεν εκπροσωπεί τη Σαουδική Αραβία. Τρίτον, αν τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει συμφωνία.

Τέταρτον, γιατί δεν ενημερώθηκε η Βουλή από τη στιγμή που προέκυψε μεσάζοντας. Πέμπτον, αφού η συμφωνία λέει για 300.000 βλήματα και η ενημέρωση της πρεσβείας λέει ότι η Σαουδική Αραβία ενδιαφέρεται για 100.000 βλήματα, πού θα πήγαιναν τα 200.000. Εκτο και τελευταίο ερώτημα ήταν αν ο κ. Καμμένος γνωρίζει τον κ. Παπαδόπουλο και αν αυτός έχει επιχειρήσει να κάνει και άλλες δουλειές με το Δημόσιο επί των ημερών του στο υπουργείο.

«Τα καθεστώτα, κ. Τσίπρα, όπως το δικό σας πέφτουν με πάταγο και πληρώνουν ακριβά για τις καταστροφές που προκάλεσαν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, που στη δευτερολογία του αναρωτήθηκε πού είναι τα 65.000.000 ευρώ που θα έπαιρνε η Ελλάδα. Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η απουσία πολλών «γαλάζιων» βουλευτών σε μεγάλο κομμάτι της συζήτησης, για ένα θέμα μάλιστα που η Ν.Δ. έχει αναδείξει ως μείζον.

Κώστας Παπαχλιμίντζος

Βουλευτές Ν.Δ.: «Καραμπινάτη υπόθεση μίζας» και σύμβαση που δεν κάνει ούτε για ΚΨΜ!

Για αναπάντητα ερωτήματα εκ μέρους του Πάνου Καμμένου μίλησαν στις παρεμβάσεις τους οι επερωτώντες βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι κατηγόρησαν τον υπουργό Αμυνας για σοβαρές προσωπικές ευθύνες στη συμφωνία πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία και για σκόπιμη παραπλάνηση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας.

«Καραμπινάτη υπόθεση μίζας» κατήγγειλε ο Αδωνις Γεωργιάδης, ρωτώντας τον κ. Καμμένο «αν μας παραπλανήσατε στην Επιτροπή εκ λάθους ή εκ δόλου για να τα αρπάξετε». Οι Σαουδάραβες, επισήμανε, ζήτησαν 100.000 βλήματα και η κυβέρνηση, αν προχωρούσε η ρύθμιση, θα έπαιρνε 200.000 βλήματα επιπλέον, ενώ εκτίμησε ότι στη λαθραία αγορά αυτά τα επιπλέον βλήματα αξίζουν 150.000.000 ευρώ.

Ο Θανάσης Δαβάκης αναρωτήθηκε αν υπάρχει έγγραφο της Σαουδικής Αραβίας που να φανερώνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά 300.000 βλημάτων πυροβολικού. «Το κείμενο της σύμβασης», όπως είπε, «ούτε για ΚΨΜ δεν είναι» .
«Βαριά σκοτεινή» χαρακτήρισε την υπόθεση ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος εκτίμησε ότι το υπουργείο Εξωτερικών «γνώριζε για το σύνολο και τις λεπτομέρειες της υπόθεσης και δεν έκανε τίποτα, αλλά σκόπιμα υποβάθμισε και αγνόησε τις πληροφορίες».

Ο Αναστάσιος Δημοσχάκης υποστήριξε ότι υπονομεύεται η ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων και έκανε λόγο για πολλά ερωτήματα που δημιουργούνται.
Για προσπάθεια παραμονής των κυβερνητικών εταίρων «πάση θυσία» στην εξουσία μίλησε ο Σίμος Κεδίκογλου, καλώντας να δοθούν απαντήσεις για το πώς θα μεταφέρονταν τα πυρομαχικά αλλά και αν ελέγχθηκε κατά πόσο ο κ. Παπαδόπουλος είχε προβλήματα με τον νόμο.

Ο Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι «συνομολογήθηκε στην ουσία το περιστατικό με τον ταξίαρχο, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει έγγραφο» και κατήγγειλε ότι ο υπουργός Αμυνας ήθελε να καταρτιστεί η σύμβαση με τον ενδιάμεσο και όχι απευθείας με τη Σαουδική Αραβία. «Είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κερδίσει το χειροκρότημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και, αντί να συζητήσουμε για την ουσία, θα συζητήσουμε για οτιδήποτε άλλο» ανέφερε ο Κώστας Τσιάρας, ενώ ο Κώστας Τασούλας σημείωσε: «Συμφωνίες εκποίησης στρατιωτικού υλικού δεν βασίζονται σε διακρατική συμφωνία, όπως ψευδώς διαβεβαίωσε ο Π. Καμμένος, αλλά σε συμφωνία που υπεγράφη με μεσάζοντα, κάτι που απαγορεύεται από τον νόμο».

Ο πολυπράγμων Σφακιανάκης και η σύνδεση με τη Μαρέβα

Επικεφαλής της επενδυτικής εταιρίας The Mohammad and Abdullah Al-Subeaei, ο Τζον Σφακιανάκης (φωτό), στον οποίον αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, είναι το νέο πρόσωπο που απασχολεί την κεντρική πολιτική σκηνή αναφορικά με το θέμα της συμφωνίας για την πώληση οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Οικονομολόγος στο επάγγελμα και Κρητικός στην καταγωγή, εμφανίζεται ως μέλος της Endeavor της Σαουδικής Αραβίας, ενός διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού, του οποίου ιδρύτρια και αντιπρόεδρος στο ελληνικό τμήμα είναι η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Επίσης, ο κ. Σφακιανάκης είχε υπηρετήσει κατά το παρελθόν ως επικεφαλής οικονομολόγος της Διεύθυνσης Ερευνών της Banque Saudi Fransi από το 2009 έως το 2011, καθώς επίσης και ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Ερευνας της Saudi British Bank, ενώ είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ.
Εχει δε εργαστεί για το υπουργείο Οικονομίας και Σχεδιασμού της Σαουδικής Αραβίας καθώς επίσης και ως μέλος της 8ης ομάδας σχεδιασμού για το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Τζον Σφακιανάκης έχει εργαστεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος στο Κέντρο Ερευνας του Κόλπου και εξακολουθεί να είναι μέλος του συντακτικού του συμβουλίου, ενώ έχει διατελέσει διευθυντής της Μέσης Ανατολής του ομίλου Ashmore στο Ριάντ, επικεφαλής για τη Μέση Ανατολή της Credit Agricole, οικονομολόγος στα Ηνωμένα Εθνη και στην Παγκόσμια Τράπεζα και επικεφαλής οικονομολόγος της Calyon για τη Μέση Ανατολή.

Keywords
τσιπρας, βομβα, παιχνιδι, αλέξης τσίπρας, βουλη, καμμενος, παπανδρεου, ΠΑΣΟΚ, συμμετοχή, μμε, όψιμο, ηρακλειο, twitter, εκλογες, ρητά, συγκεκριμένο, ελλαδα, αδωνις, κψμ, συριζα, τραπεζες, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, νίκος αναστασιάδης, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, ρητά, το θεμα, βημα, ηθικη, ηνωμενα εθνη, θαρρος, θεμα, κοντρα, κψμ, μμε, πλαισιο, πρωτοσελιδα, το βημα, ψεματα, αγορα, αδωνις, ανδρεας παπανδρεου, αποκαλυψη, βοριδης, βρειτε, γινει, δημοσιο, δηλωση, δοθηκε, εγγραφο, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελλειψη, ενημερωση, εξι, υποθεση, κυβερνηση, κειμενο, κυριε, λεπτομερειες, λομπι, λογο, μειζον, μητσοτακης, ουσια, όψιμο, παπακωνσταντινου, περιβαλλον, προβληματα, ριαντ, ρυθμιση, ρωγμη, ροπη, ρολο, σαουδικη αραβια, συγκεκριμένο, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, συμμετοχή, τμημα, υπουργειο εξωτερικων, φοντο, φορα, κωνσταντινος, δουλειες, εξεταστικη, χωρα, υπουργειο, κομματι, κωστας, κυριακου, μπροστα, πηγες, πωληση, σκηνη, τραπεζα, θανασης
Τυχαία Θέματα