ΗΠΑ - Ε.Ε.: «Πόλεμος» με δύο χαμένους

ΗΠΑ - Ε.Ε.: «Πόλεμος» με δύο χαμένους05.03.2018Ειδήσεις

Η επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με την εμπορική «μάχη» να φτάνει και στα Ι.Χ.

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

O πόλεμος λέξεων μεταξύ των ΗΠΑ και των εμπορικών εταίρων τους, που άρχισε την περασμένη Πέμπτη, όταν ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, δεν δείχνει να καταλαγιάζει. Μία ημέρα αργότερα

ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι θα επιβάλει δασμούς και στις εισαγωγές αυτοκινήτων, εάν η Ε.Ε. αυξήσει τους δασμούς σε βάρος αμερικανικών εταιριών.

«Εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να αυξήσει περαιτέρω τους ήδη τεράστιους δασμούς και (εμπορικούς) φραγμούς στις αμερικανικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται εκεί, εμείς απλώς θα εφαρμόσουμε έναν δασμό στα αυτοκίνητά τους, τα οποία ελεύθερα εισρέουν στις ΗΠΑ» έγραψε ο Τραμπ στο twitter. Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη δυσφορία του για το εμπορικό έλλειμμα, αποδίδοντάς το στις «πολύ χαζές εμπορικές συμφωνίες και πολιτικές μας». Χθες η υπηρεσιακή υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Μπριγκίτε Τσίπρις, αναφερόμενη στο θέμα της ενδεχόμενης επιβολής δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων, δήλωσε πως ελπίζει ότι «ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα ακούσει τις πολλές λογικές φωνές από τη χώρα του και θα αλλάξει γνώμη».

«Θέλει να παίξει ένα παιχνίδι»

Παράλληλα υποστήριξε πως ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να παίξει ένα παιχνίδι στο οποίο δεν μπορεί να κερδίσει κανείς και προειδοποίησε ότι οι δασμοί σε όλο και περισσότερα προϊόντα θα θέσουν σε κίνδυνο το ελεύθερο εμπόριο. Η Κίνα, μέσω του εκπροσώπου της Ζανγκ Γεσουί δήλωσε πως δεν επιθυμεί εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Τόνισε ωστόσο ότι δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα αν οι Ηνωμένες Πολιτείες λάβουν μέτρα που είναι κατά των κινεζικών συμφερόντων.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ΑBC, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει ήδη μιλήσει σε ηγέτες άλλων χωρών για τους σχεδιαζόμενους δασμούς που σκοπεύει να επιβάλει στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και δεν εξετάζει κάποια εξαίρεση στο μέτρο αυτό.

«Προφανώς η απόφαση είναι δική του, αλλά μέχρι στιγμής, εξ όσων γνωρίζω, μιλά για μια πολύ ευρεία εφαρμογή του μέτρου. Δεν τον έχω ακούσει να περιγράφει συγκεκριμένες εξαιρέσεις ακόμη» είπε ο Ρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα