«Επίθεση» κίτρινης ομίχλης στην Αθήνα και την Κρήτη

«Επίθεση» κίτρινης ομίχλης στην Αθήνα και την Κρήτη05.03.2018Ρεπορτάζ

Ιδιαίτερη προσοχή στις ευπαθείς ομάδες λόγω των επικίνδυνων συστατικών, όπως πυρίτιο και άργιλοςΜια κίτρινη ομίχλη κάλυψε χθες την ατμόσφαιρα στην Αθήνα και σε πολλές περιοχές της Κρήτης, μειώνοντας την ορατότητα και δημιουργώντας ένα πέπλο πάνω από τις πόλεις.

Πρόκειται για τη γνωστή

πλέον σκόνη από την Αφρική, που «επισκέφθηκε» με ένταση τη χώρα μας πρώτη φορά φέτος και εκτόξευσε τη θερμοκρασία (στη βόρεια Κρήτη ο υδράργυρος έφτασε τους 26,5 βαθμούς Κελσίου).

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το φαινόμενο θα διατηρηθεί έως αύριο στη νότια Ελλάδα και την Κρήτη, με διακυμάνσεις σε ό,τι αφορά την πυκνότητα της σκόνης.

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, παιδιά, άτομα που πάσχουν από άσθμα ή ταλαιπωρούνται από αλλεργίες), καθώς η σκόνη, στην πορεία της από την Αφρική αλλά και κατά την παραμονή της στην ατμόσφαιρα, συμπαρασύρει επικίνδυνα συστατικά, όπως πυρίτιο, άργιλο αλλά και βλαβερούς μικροοργανισμούς (βακτήρια, μύκητες).

Οι κόκκοι έχουν μικρή διάμετρο και μπορούν να περάσουν με ευκολία στο αναπνευστικό σύστημα.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι ανησυχητικό, απλά θα πρέπει όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή έχουν κάποια αλλεργία να είναι περισσότερο προσεκτικοί.

Πώς δημιουργείται

Τα βαρομετρικά χαμηλά που έρχονται από την κεντρική Μεσόγειο και τις ακτές της Αφρικής ευνοούν έντονες ανοδικές κινήσεις και διασκορπισμό της σκόνης στην ανώτερη ατμόσφαιρα.
Τα χαμηλά κινούνται πάνω από την ψυχρή θάλασσα και δεν δίνουν τόσο συχνά βροχές. Ετσι, δεν ξεπλένεται η ατμόσφαιρα, και η σκόνη, μέσω των νοτιάδων, φτάνει ανενόχλητη έως την Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της ανατολικής και της κεντρικής Ευρώπης.
Οι περιοχές που συνήθως πλήττονται από τη σκόνη είναι η Κρήτη, το ανατολικό Αιγαίο και η Πελοπόννησος.

Keywords
Τυχαία Θέματα