Η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, την οποία επισκέφτηκε ο φερόμενος ως «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κ. Οζερσάι (δεξιά)

Η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, την οποία επισκέφτηκε ο φερόμενος ως «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κ. Οζερσάι (δεξιά)03.07.2019Πρόσωπα

Κλιμακώνει η Αγκυρα τις προκλήσεις στην Κύπρο

Σε μια πρωτοφανή ενέργεια, ο φερόμενος «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι -προ μηνός περίπου συνέφαγε μαζί του κρυφά ο ο Νίκος Αναστασιάδης- επισκέφτηκε την περαψλωσε πως ήταν μια χρήσιμη επίσκεψη λίγο προτού μπει η επιτροπή απογραφής των περιουσιών εντός της

πόλης.

Η συγκεκριμένη επιτροπή υποτίθεται πως έχει αναλάβει το έργο της απογραφής όλων των ακινήτων και των υποδομών.

Οπως ανέφερε τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα, αναμένεται να συνεδριάσει πρώτη φορά την επόμενη εβδομάδα με φόντο την πρόθεση της Αγκυρας να προσαρτήσει την περιοχή και να εγκαταστήσει νέους εποίκους. Η Κυπριακή Δημοκρατία, πάντως, δεν φαίνεται ότι πτοείται από την έξαρση των τουρκικών προκλήσεων. Η Λευκωσία, μετά τα εντάλματα σύλληψης κατά των μελών του πληρώματος του πλωτού γεωτρύπανου «Πορθητή», άρχισε δικαστικές διαδικασίες εναντίον τριών εταιριών που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις δυτικά της νήσου.

Σύμφωνα με δήλωση ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών στο Reuters, τα νομικά μέτρα αφορούν καταπάτηση της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται οι εταιρίες, που σίγουρα δεν είναι τουρκικών συμφερόντων. «Εχουμε ήδη κινήσει δικαστικές διαδικασίες εναντίον εταιριών που συνεργάζονται με την τουρκική κρατική εταιρία TPAO» δήλωσε ο Κύπριος αξιωματούχος στο διεθνές πρακτορείο, αναφερόμενος στην παράνομη γεώτρηση του «Πορθητή», που βρίσκεται από τις αρχές Μαΐου στα 36,6 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το ίδιο με το “Γιαβούζ”» συμπλήρωσε. Υπενθυμίζεται ότι το «Γιαβούζ» βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Μερσίνας και ετοιμάζεται να ξεκινήσει για την κατεχόμενη Καρπασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα