Η Ν.Δ. δεν τολμά να καταγγείλει την προδοτική συμφωνία

Η Ν.Δ. δεν τολμά να καταγγείλει την προδοτική συμφωνία31.10.2019ΝΔ

Αμηχανία και αντιφάσεις της κυβέρνησης, που από τη μία την επικρίνει και από την άλλη μιλά για πιστή εφαρμογή των Πρεσπών

Επιμένει στη θολή γραμμή της η Ν.Δ., καθώς από τη μια μεριά αναγνωρίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ετεροβαρή στοιχεία, παραδέχεται ότι οι Σκοπιανοί την παραβιάζουν, απειλούν και εκβιάζουν, αλλά από την άλλη μεριά επιμένει να κινείται στη λογική της εφαρμογής της, προκειμένου να μη δυσαρεστήσει Αμερικανούς, Ευρωπαίους και ένα τμήμα του εσωτερικού ακροατηρίου της. Η αντίφαση αυτή είναι εμφανής σε σειρά

χθεσινών παρεμβάσεων των αρμόδιων υπουργών, αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου, σε συνέχεια της απάντησης του υπουργείου Εξωτερικών στις απειλές Ζάεφ ότι τα Σκόπια δεν θα εφαρμόσουν πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Ο Νίκος Δένδιας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, τόνισε: «Το ζήτημα είναι η πλήρης και συνεπής εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η χώρα μας στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά περιμένει από τις χώρες αυτές απτά δείγματα προόδου σε σημαντικά ζητήματα». Πρόσθεσε ότι «μετά την ισχύ της συμφωνίας η χώρα είναι απολύτως υποχρεωμένη να την τηρήσει και αυτό κάνει ως κυβέρνηση».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος επισήμανε ότι «εμείς κάναμε τα πάντα για να μην υπογραφεί και να μην κυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Λέγαμε από τότε και προειδοποιούσαμε ότι υπάρχουν ετεροβαρή στοιχεία» και αναφέρθηκε στην προβληματική εφαρμογή του erga omnes. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «έχουν παραχθεί τετελεσμένα» με το πράσινο φως για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα με τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει «θυσιάσει και δεν έχει χτίσει πάνω στο κεκτημένο του Βουκουρεστίου».

Μάλιστα, ο κ. Πέτσας, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση περιμένει την εξέλιξη της συζήτησης σε επίπεδο Ε.Ε. για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων και επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνεται ότι το θέμα θα ξανασυζητηθεί την άνοιξη. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημείωσε: «Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει παράξει αποτελέσματα, η Βόρεια Μακεδονία θα είναι χώρα του ΝΑΤΟ μέχρι τον Απρίλιο, έχει αναγνωριστεί ήδη με το νέο συνταγματικό όνομα, δεν είναι διέξοδος η επιστροφή στο παρελθόν.

Πρέπει να γινόμαστε όλο και πιο θερμοί συμπαραστάτες όσο εκείνοι κάνουν βήματα καλής γειτονίας».

Μήνυμα των ΗΠΑ

Μήνυμα προς τους Ευρωπαίους για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. έστειλαν οι ΗΠΑ. «Είμαστε απογοητευμένοι που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αναγνώρισε τις πολύ έντονες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Βόρειας Μακεδονίας και δεν συμφώνησε να ξεκινήσουν αυτή τη στιγμή διαπραγματεύσεις προσχώρησης» ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την ίδια στιγμή ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι επέλεξε τα Σκόπια για το πρώτο του ταξίδι σε χώρα εκτός της Ε.Ε. στις 4-5 Νοεμβρίου και έναν μήνα αργότερα θα επισκεφθεί την Αλβανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα